Jau daugiau nei šimtą metų vykstanti olimpiada „IKA/Culinary Olympics“, dar vadinama „virtuvės šefų ir konditerių Meka“, yra didžiausias ir giliausias tradicijas išlaikantis kulinarinis renginys pasaulyje. Šiais metais norą dalyvauti olimpiadoje pareiškė net 60 komandų iš visų žemynų, o lietuviams teks susirungti su itin stiprių kulinarinių profesionalų komandomis iš tokių šalių kaip Norvegija, Švedija ar Italija.
Lietuviai kelialapį į pasaulio kulinarijos olimpiadą „IKA Culinary Olympics” iškovojo Liuksemburge vykusiame pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup 2014“. Čia Nacionalinė šefų rinktinė laimėjo sidabro ir bronzos medalius. Už Lietuvą besikaunančią geriausių ir garsiausių restoranų virtuvių šefų rinktinę labiausiai motyvuoja noras įrodyti, kad mažoje mūsų šalyje yra daug profesionalių šefų, o Lietuvos žmonės vertina tikrą, kokybišką bei skanų maistą. To jiems linki ir prieš keturis metus olimpiadoje už Lietuvą kovojęs žinomas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. Jis tiki, kad rinktinė parodys ką mūsų modernias kulinarines tradicijas dar tik kurianti šalis gali padaryti su maistu ir kaip moka atskleisti jo skonį.
Spaudos konferencijos metu patriotiškai nusiteikusi rinktinė pristatė sezonišką lietuvišką virtuvę ir savo konkursinį – parodomąjį banketinį stalą. Profesionalūs šefai vieningai prisipažįsta, kad yra tikri pedantai ir perfekcionistai, tad, pasak rinktinės kapitono Tomo Rimydžio, didžiausias sau išsikeltas tikslas olimpiadoje – nesijaudinti ir neklysti. Didžiausias iššūkis rinktinės lauks antrojoje rungties dalyje, kuomet per 6 valandas, 6 virtuvės šefai privalės pagaminti 3 patiekalų – šalto užkandžio, karšto patiekalo, deserto – valgiaraštį po 110 porcijų, tai yra net 330 patiekalų porcijų per 360 minučių.
Dar 2015 metais Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos suvienyti ir globojami virtuvių profesionalai džiaugiasi, kad jau dabar sulaukia nemažai palaikymo. Nacionalinės šefų rinktinės partneriais ir globėjais tapo kulinariniai žurnalai „Restoranų verslas“ ir „Geras Skonis“, kulinarinės tematikos informaciniai portalai meniu.lt, profesionalams HoReCa produktus siūlantys „Unilever Food Solutions“, prieskoniai „Santa Maria“, kepsninės „Big Green Egg“, švaros sprendimai „Manjana“, stilingos virėjų aprangos „Jokado projektai“, įvykių rinkodaros agentūra „Publicum events“.
Nacionalinę šefų rinktinę sudaro dešimt profesionalių virtuvės šefų ir konditerių – Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narių:
- Tomas Rimydis, rinktinės kapitonas, restorano „Ertlio namas“ šefas;
- Darius Dabrovolskas, jau antrą sykį olimpiadoje dalyvaujantis restorano „Chef2foodhouse“ įkūrėjas ir šefas;
- Rūta Šiušienė, konditerė įmonėje UAB „Minordija“;
- Jūratė Patkačiūnienė, konditerė restorane „Ertlio namas“;
- Justinas Misius, sezoniškos lietuviškos virtuvės puoselėtojas, restorano „Sweet roots“ šefas;
- Jaroslav Orševski, restorano „Siesta“ šefas;
- Justinas Kapkovičius, šefas;
- Artūras Samavičius, gatvės maisto ambasadorius ir „City Chef“ šefas;
- Vytautui Zdanauskui, „Novotel“ viešbučio šefas;
- Artūras Braslauskas, jo vadovajama šefų rinktinė iškovojo sidabrą ir kelialapį į olimpiadą Pasaulio kulinarijos čempionate „Culinary World Cup“ Liuksemburge 2014 m.