Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Vietnamietiška virtuvė: genialumas slypi paprastume

2017-10-03
Publicējiet savu rakstu

Vietnamas neabejotinai gali būti vadinamas maisto gurmanų rojumi: nors vietnamietiška virtuvė atrodo paprasta, jos skoniai – ypatingi ir nepakartojami, o gatvės maistas – tikriausiai sveikiausias pasaulyje. Kaip ir kitose pietryčių Azijos šalyse, ryžiai yra neatskiriama beveik kiekvieno valgymo dalis, tačiau vietnamietiška virtuvė turi pasiūlyti žymiai daugiau.

Vietnamietiškos virtuvės pagrindas – nepakartojamas skonių balansas tarp saldumo, sūrumo, rūgštumo ir aštrumo, išgaunamas naudojant nuoc mam, fermentuotą žuvies padažą (fish sauce), cukranendrių cukrų, žaliųjų citrinų sultis, tamarindus ir čili pipirus. Tiek restoranų, tiek gatvės prekeivių patiekiamas maistas – visada šviežias, gaminamas naudojant daug žalių daržovių ir žalumynų, tokių kaip citrinžolė, kalendra ar paprasčiausi svogūno laiškai.

Vietnamo virtuvei daug įtakos turėjo Kinijos virtuvė: iš ten atkeliavo virimo garuose tradicijos, tuo tarpu prancūzai XIX a. atvežė prancūzišką batoną, kuris iki šiol naudojamas garsiesiems vietnamietiškiems sumuštiniams gaminti.

Vietnamietiška sriuba pho: pusryčiams, pietums ir vakarienei

Sriuba, vadinama pho, yra be galo populiari Vietname ir turbūt drąsiai gali būti vadinama nacionaliniu šalies patiekalu. Pho turi daugybę gamybos būdų, tačiau populiariausia – pho bo: ryžių makaronų, miltų ir jautienos sriuba, verdama kartu su daržovėmis, žalumynais ir prieskoniais, viską pagardinant žuvies padažu nuoc mam.

Pho gali būti valgoma bet kuriuo paros metu: nenustebkite, jeigu viešbutyje jos gausite ir pusryčiams, kai europietiškiems skrandžiams dar tik norisi kavos ar dribsnių. Vietnamiečiai šią sriubą gali valgyti kelis kartus per dieną, o pats valgymo procesas yra labai socialus veiksmas: Vietnamo gatvėse nuolatos matysite ant mažų kėdučių susėdusius vietinius, kartu su šeima, draugais ar kolegomis besimėgaujančius dideliu dubeniu sriubos.

Vietnamietiški sumuštiniai bahn mi prancūziškoje bagetėje

Kitas populiarus, ir atrodytų, visiškai paprastas patiekalas – vietnamietiškas sumuštinis bahn mi, patiekiamas prancūziškoje bagetėje ir galintis įtikti kiekvieno skoniui. Tradiciškai sumuštiniai patiekiami su paštetu, mėsa (dažniausiai kiauliena), omletu ir daržovėmis, tačiau gali būti ir su žuvimi ar tofu.

Bahn mi taip išpopuliarėjo, kad įvairių šio sumuštinio variacijų rasite ne vien mažyčiuose stenduose visame Vietname, tačiau ir daugelyje kitų pasaulio vietų: pavyzdžiui, tai labai populiarus greitas maistas Amerikoje.

Vietnamietiški užkandžiai: suktinukai ir koldūnai

Jeigu norisi greito užkandžio, Vietname būtina paragauti goi cuon, vietnamietiškų suktinukų, dar vadinamų spring rolls. Į ryžių popierių sukami įvairūs įdarai: malta kiauliena, krevetės ir kitos jūros gėrybės, įvairios daržovės ir žalumynai. Manoma, kad šie suktinukai į Vietnamą atėjo iš kinų virtuvės, nors goi cuon ypatumas tas, kad jie patiekiami švieži.

Tuo tarpu cha gio arba nem ran – tai panašūs į goi cuon suktinukai, tik kepti riebaluose, kas suteikia jiems traškumo. Įdarui gali būti naudojama mėsa, grybai, tofu ar daržovės.

Kitas greitas ir skanus užkandis Vietname – banh bao, garuose virti pasakiško skonio koldūnai, patiekiami su mėsos ir putpelių kiaušinių įdaru. Banh bao į Vietnamą buvo atvežtas kinų imigrantų, tačiau šiandien yra be galo populiarus patiekalas, gatvės prekeivių siūlomas visame Vietname.

Hoi an pasididžiavimas – ryžių makaronai cao lau

Ryžių makaronai, kaip ir ryžiai, yra pagrindinis daugelio vietnamietiškų patiekalų ingridientas. Jų rasite visame Vietname, tačiau centrinė šalies dalis pasižymi ypač geru maistu.

Į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtrauktas Hoi An senamiestis gali pasigirti puikiais cao lau ryžių makaronais: šiek tiek gelsvi ir storesni nei įprasta ryžių makaronai patiekiami lengvame sultinyje kartu su gruzdinta kiauliena, skrudintos duonos gabaliukais ir žalumynais.

Hoi An pasakojama legenda, kad nepaprastas cao lau skonis išgaunamas patiekalui naudojant vandenį iš paslaptingo senovinio šulinio, esančio šalia miesto. Tiesa tai ar ne, cao lau – tikrai vertas nuodėmės patiekalas.

Pigiausias pasaulyje alus bia hoi

Pažintis su vietnamietiška virtuve nebus užbaigta neparagavus tradicinio vietnamietiško alaus. Bia hoi, dažnai vadinamas pigiausiu pasaulyje alumi (bokalo kaina – maždaug 20 ct) yra šviežiai gaminamas kiekvieną dieną ir patiekiamas į vietinius barus ir gatvės stendus.

Alus yra labai lengvas – maždaug 3% stiprumo lageris, ir labai mėgstamas vietinių, kurie dažnai jį geria atvėsindami keliais ledo kubeliais.

Bokalas bia hoi gali būti puiki pažinties su Vietnamo gatvės gyvenimu ir kartu maisto kultūra pradžia.

***

Nepaisant skirtumų tarp įvairių Vietnamo regionų, vietnamietiška virtuvė garsėja savo genialiu paprastumu, šviežumu ir skonių įvairove. Be jau minėtų patiekalų – pho, banh mi ar goi cuon, kurie vadinami nacionaliniais šalies patiekalais, visur Vietname rasite daugybę įvairių ryžių ir noodles patiekalų, jūros gėrybių ir šviežių vaisių. Belieka tik išsirinkti ir mėgautis!

Akvile Ben Haim @Meniu.lt