Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Turkų virtuvės bruožai ir patiekalų grupės

2007-09-02
Publicējiet savu rakstu

Suvokti turkų virtuvės struktūrą padeda patiekalų grupių ir ingredientų, iš kurių jie yra gaminami, apžvalga. Jeigu į šios šalies virtuvę žvelgtume ne į kaip sistemą, tai būdų didžiulis pasirinkimas įvairių patiekalų, kurių kiekvienas unikalus savo sudėtimi, paruošimo būdu bei patiekimu. Taigi visi turkų virtuvės patiekalai gali būti skirstomi į pagamintus iš grūdų, ruošiamus ant grotelių, daržovių, pagamintus iš jūrų gėrybių, desertus ir gėrimus.

Prieš kituose straipsniuose aptariant kiekvieną iš šių grupių, būtina paminėti ir keletą bendrų faktų. Turkų virtuvės pagrindas – grudinės kultūros (ryžiai, kviečiai) ir daržovės. Kiekvienos kategorijos patiekalai gaminami iš vieno ar dviejų tipų produktų. Gamybos metu siekiama, kad atsiskleistų pagrindinio patiekalo ingrediento skonis. Jis nėra „slepiamas“ prieskoniais ar padažais. Tokiu būdu baklažanas turi išlaikyti baklažano skonį, ėriena likti ėriena, moliūgas kaip moliūgas ir t. t.

Priešingai nei apie turkus mano Vakarų šalių gyventojai, šioje virtuvėje prieskoniai ir žolelės yra vartojami labai saikingai, jų deriniai paprasti. Pavyzdžiui, cukinija gardinama mėtomis arba krapais, baklažanas – petražole, šalti daržovių patiekalai – keliomis česnako riekelėmis, o lęšių sriuba ir malta mėsa (gaminant mėsos kukulius) – kmynais. Citrina ir jogurtu gardinami tiek mėsos, tiek daržovių patiekalai. O dauguma desertų ir vaisių dažniausiai negardinami jokiais prieskoniais, todėl yra rafinuoto, subtilaus skonio.

Labai svarbios turkų virtuvėje be mėsos gaminamų patiekalų grupės. Tačiau jei mėsa vis dėlto yra naudojama, jos dedama nedaug. Pavyzdžiui, mėsos kebabuose pagrindinė ir didžiausia patiekalo dalis yra pide – plokščia duona, daržovės ir jogurtas. Turkų virtuvė taip pat didžiuojasi didele įvairove autentiškų desertų ir gėrimų.

Turkams aplinka, kurioje valgoma, yra lygiai tokia pat svarbi, kaip ir pats maistas. Todėl su maistu susijusios vietos turi būti labai kruopščiai apgalvotos, kaip ir etiketo taisyklės. Produktus patiekalams gaminti turkai perka arba kartą per savaitę miestų centruose įrengiamuose triukšminguose turguose (pazar), arba prekybos centruose.

Parengta pagal „Turkish Cuisine“
Meniu.lt informacija
Nuotrauka www.alwanza.com