Šri Lanka virtuvė yra įdomi indiško-olandiško ir vietos maisto kombinacija, kurioje vyrauja ryžiai, kokosai ir prieskoniai. Apskritai, šios salos valgiai yra labai suderinami su europietišku skoniu, kadangi maistas ne toks aitrus kaip įprasta Azijos šalyse, o aukštesnėse vietovėse auginamos daržovės – kopūstai, morkos, net runkeliai – tokios pačios kaip ir pas mus. Tad apžvelkime tipinį Šri Lanka maistą ir ką dažniausiai valgo vietiniai gyventojai.
Indiška įtaka: prieskoniai
Šri Lanka – sala Indijos vandenyne, kuriai didelę įtaką turi Indijos virtuvė. Ryškiausias skolinys iš kaimyninės šalies yra prieskoniai, tiesa, jie tikrai nenustelbia autentiškų salos receptų.
"Curries"
„Curries“ matysite visur. Tai populiariausias kasdienis patiekalas Šri Lankoje. Iš tiesų tai yra visi žuvies, avienos ir vištienos patiekalai, paruošti su specialiu prieskonių ir žolelių mišiniu. Dažniausiai jį sudaro ciberžolė, kmynai, kalendra, imbieras ir švieži arba džiovinti čili pipirai.
Derinys tikrai aitrus, todėl prie jo reikia priprasti. Skonį sušvelnina šalia patiekiami virti arba garinti ryžiai. Žuvį, avieną ar vištieną gali pakeisti daržovės, lęšiai ar net vaisiai.
„Pol sambola“
Turbūt tikrai nenustebsite ir vėl išgirdę apie „Curry“. Juk žadėjome, Šri Lankoje – jo rasite visur. „Coconut sambol“ yra pastos konsistencijos garnyras, kuris yra ne tik valgomas kartu su „Curry“ patiekalais, bet jame pačiame yra šių prieskonių mišinio.
Norint paruošti šį garnyrą reikia apšlakstyti maltą kokoso tyrę žaliosios citrinos sultimis ir sumaišyti su čili pipirais bei džiovintomis „Maldyvų“ žuvimis (vienas iš pagrindinių patiekalų Maldyvuose ir Šri Lanka; tunas su „Curry“ prieskonių mišiniu). Tai padarę gausite keistai salsvą skonį, kuris puikiai dera su pagrindiniu patiekalu.
Šri Lanka duona: paplotėliai
Iš ryžių, kviečių ir kokosų pieno Šri Lankos gyventojai kepa įvairiausius paplotėlius, kurie atstoja duoną. Jie gali būti saldūs ir ne, valgomi kartu su daržovėmis, mėsa ir vieni.
„Roti“
Tai vienas pagrindinių ir paprasčiausių Šri Lankoje vartojamų produktų. „Roti“ yra kvietinių miltų paplotėlis, valgomas taip pat kaip duona. Kai kuriuose receptuose į paplotėlio tešlą yra dedamos kokoso drožlės, o norint pagaminti į aštrųjį „roti uraippu“ – svogūnai ir žalieji čili pipirai.
„Kottu“
„Kottu“ tamilų kalba reiškia „kapota duona“. Tai juostelėmis supjaustytas duonos paplotėlis „roti“ kuris yra kepamas kartu daržovėmis ir prieskoniais. Daržoves pagal skonį gali papildyti kiaušiniai, mėsa ar sūris.
Šis valgis yra populiarus pagrindinis patiekalas, tiesa – aštrus.
„Appam“
Šie paplotėliai šiek tiek primena blynus ir yra populiarūs ne tik Šri Lankoje, bet ir Tãmil Nãdu bei Keraloje. „Appam“ yra gaminamas iš raugintų ryžių tešlos ir kokosų pieno. Jeigu lankydamiesi norėsite paragauti vietinių pusryčių, būtinai pasirinkite šiuos blynelius.
Desertai ir saldumynai
Iš kelių pagrindinių produktų šrilankiečiai gali pagaminti beveik viską ir konditerijos gaminiai yra ne išimtis. Tiesa, saldumynus jie valgo bet kada kaip užkandį, tačiau desertai – yra dienos patiekalo dalis.
„Watalappam“
Paprastas ir skanus saldus kokosų kremo pudingas. Jam pagaminti reikia kokosų (kartais paprasto kondensuoto pieno) cukranendrių cukraus, anakardžių ir muskato riešutų, kiaušinių ir prieskonių (kardamono bei gvazdikėlių). Šį desertą į Šri Lanką atvežė olandai dar 17 amžiuje ir nuo tada jis tapo labai populiarus.
„Athirasa“
Saldumyno pavadinimas reiškia „itin skanus“, todėl verta tuo tikėti! Tai labai saldus užkandis, gaminamas iš cukranendrių cukraus ir ryžių miltų. Tešla yra yra išminkoma į plokščią vientisą masę, kuriai suteikiama apskritimo arba deimanto forma. „Athirasa“ yra populiarus ir vienas iš būtiniausių paragauti saldumynų.
Tad argi ne metas skristi į šį rojaus kampelį, kur subtropinis klimatas šildo žiemiškai nusiteikusią odą? Apžvelgus visas virtuvės ypatybes ir ilgą sąrašą patiekalų belieka krautis lagaminus!