Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Saulėtosios Dominikos skanėstai (svetur)

2007-01-09
Publicējiet savu rakstu

Šios šalies gyventojai ypatingai vertina šviežią maistą, tad jų posakis „Jei tai lėkštėje, tai turi būti šviežia“ ne iš kelmo spirtas. 

Dominikos virtuvė
Daugelis Dominikos gyventojų ūkininkauja, tad ant stalo stengiasi patiekti visad gaivų ir šviežią maistą. Tradiciniai patiekalai ruošiami iš mėsos, paukštienos, jūros produktų, ryžių, pupelių. Sakoma, kad geriausiai Dominikos virtuvę pristato ant iešmo kepta kiauliena pastel en hoja, taip pat iš ryžių, pupelių ir keptų bananų paruoštas valgis la Bandera (patiekiamas su troškinta mėsa ir daržovėmis). Ypatingai daug skanių valgių dominikiečiai moka gaminti iš bananų – galima paragauti virtų, keptų, troškintų, sūdytų. Taip pat populiarūs saldūs patiekalai iš bananų, įvairios salotos su jais, bananų košė (kuri išvaizda panaši į bulvių košę, skoniu vargu...).

Tradiciniai valgiai
Šios šalies gyventojai mėgsta mėsą, tad patiekalų iš jos visada gausa. Nacionalinis patiekalas yra sancocho – mėsos ir daržovių troškinys, kuris ruošiamas iš skirtingų rūšių mėsos (nuo kiaulienos iki jūros gėrybių) bei įvairiausių daržovių. Sancocho prieto patiekalas (troškinys) paruoštas iš septynių rūšių mėsos. Daugumoje  salos restoranų galima paragauti asapao – tai tiršta sriuba, pagaminta iš mėsos, ryžių bei daržovių. Vištiena yra populiariausia mėsa saloje, tad arroz con pollo (vištiena, sumaišyta su ryžiais) patiekalas yra tarsi dominikiečių kulinarijos tradicija, be kurio neapsieina nei viena Dominikos kavinukė.

Šalyje ryžiai yra pagrindinis produktas, kuris gali būti patiektas įvairiais būdais. Locrio ir moro – skirtingi ryžių patiekalai su įvairiomis daržovėmis ir mėsa. Šioje saloje galima paskanauti ir kitų tradicinių skanėstų – pastelitos (bandelės su mėsos arba sūrio įdaru) ir quipes (malta jautiena, apvoliota susmulkintuose kviečiuose). Pasak turistų, labai skanus valgis chimichurris – tai kiaulienos sumuštinis, pagamintas iš mėsos, keptos ant iešmo.

Kaip ir daugelyje tų kraštų, taip ir Dominikoje, nacionaliniu gėrimu yra laikomas romas (populiariausios rūšys – brugal, barselo, bermudes, o populiariausia vietinio alaus rūšis – la Presidente.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu