Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Rugsėjis – turkų virtuvės mėnuo

2007-09-01
Publicējiet savu rakstu

Tie, kuriuos keliauti skatina noras susipažinti su pasaulio kulinarija, turėtų aplankyti Turkiją. Daug džiugių potyrių ir medžiagos studijoms suteikia šios šalies virtuvę garsinanti patiekalų gausa, būdas, kuriuo visi šie patiekalai sudaro vienovę, bei produktų derinimas valgių kūrimo metu. Turkų virtuvėje labai sudėtinga išskirti vieną ar kelis pagrindinius elementus ar dominuojančius bruožus. Jos savitumas nepradingsta nei valgant paprastų turkų namuose, nei prabangiausiuose restoranuose. Tai nepaprastas menas, džiuginantis tiek vaizdu, kvapu, tiek ir skoniu.

Turkų virtuvės evoliucija nebuvo atsitiktinė. Tai derinys trijų pagrindinių elementų: tobulėjimui palankios aplinkos, imperatoriškosios virtuvės ir gilių socialinių tradicijų. Turkija garsėja maisto produktų gausa dėl turtingos floros, faunos ir regioninių skirtumų. Antra, neišvengiamas yra imperatoriškosios virtuvės palikimas. Šimtai virėjų, besispecializuojančių skirtingose patiekalų grupėse ir besistengiančių suteikti karališkų pojūčių gomuriui, be abejonės padarė didelę įtaką tobulinant turkų virtuvę iki tokios, kokią mes ją žinome dabar.

Rūmų virtuvė, aktyvus miestų gyvenimas, darbo specializacija, pasaulinė prekyba, absoliutus „Prieskonių kelio“ (Spice Road) kontroliavimas – viskas turėjo įtakos galutiniam rezultatui – turtingai ir puošniai kultūrai. Nereikėtų nuvertinti ir ilgaamžės socialinės struktūros. Turkijos dalis Anatolija skaičiuoja tūkstantmetę istoriją. To paties amžiaus yra ir jos virtuvė.

Labai retai visas tris aptartas sąlygas galima aptikti vienoje virtuvėje, kaip tai yra Prancūzijoje, Kinijoje ir Turkijoje. Turkų virtuvė išskirtinė yra ir todėl, kad ji įsikūrusi sankryžoje tarp Rytų ir Viduržemio jūros regiono.

Tokios unikalios charakteristikos ir plati istorija Turkijos virtuvei suteikė platų patiekalų pasirinkimą, kurių visi gali būti ruošiami ir derinami su kitais taip, kad būtų sukurta didelė įvairovė, bet visada sutartu būdu. Todėl ši virtuvė atvira improvizacijoms laikantis griežtų religinių reikalavimų. Virtuvė taip pat yra svarbus kultūros aspektas. Tai kiekvienos dienos ritualų dalis, atspindinti tautos dvasingumą formomis, būdingomis tik šiai virtuvei.

Tad visą šį mėnesį kviečiame iš arčiau susipažinti su Turkijos kulinarija – bendraisiais jos bruožais, patiekalų grupėmis bei atskirais valgiais ir gėrimais, sužinoti tai, ko galbūt dar nežinojote. Apie šią turtingą šalį bei jos kulinariją portale Meniu.lt galėsite pasiskaityti kiekvieną rugsėjo dieną. Taigi susipažinkite – turkų virtuvė.

Meniu.lt informacija
Nuotrauka www.turizm.net