Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Patiekalų pasaulyje. Kuskusas (2)

2008-01-16
Publicējiet savu rakstu

Kuskusas – tai ne natūralus produktas kaip, pavyzdžiui, kruopos. Jis yra ruošiamas iš stambių manų kruopų ir kvietinių miltų. Patiekalo gimtine laikomas Magrebas – trijų Šiaurės Afrikos valstybių trejetas (Alžyras, Marokas ir Tunisas). Kuskusas yra populiarus ir Vakarų Libijoje, šiuo produktu mėgaujasi Afrikos Sahelio regiono (siauras ruožas, besidriekiantis nuo Atlanto vandenyno iki Raudonosios jūros) gyventojai. Kuskusas yra populiarus ir Prancūzijos virtuvėje, juo mėgaujasi Madeiros salyno, esančio Atlanto vandenyne, Italijos Sicilijos vakarinės dalies bei Viduriniųjų Rytų šalių gyventojai. Šis valgis yra paplitęs tarp žydų, gyvenančių Šiaurės Afrikos dalyje, bei daugelyje kitų pasaulio virtuvių.

Kuskusą galima valgyti vieną arba patiekti kaip garnyrą, paskaninti įvairiais prieskoniais. Kaip kuskusą pasigaminti patiems? Suberkite norimą kiekį pirkto kuskuso į puodą, užpilkite verdančiu vandeniu arba sultiniu taip, kad kruopos būtų apsemtos, puodą uždenkite. Tai užtrunka maždaug 10 minučių. Kruopos turi išbrinkti vandenyje ir suminkštėti. Viską išmaišykite šakute.

Pasigaminkime...

Jums prireiks:
1 didelio svogūno;
1/2 arbatinio šaukštelio ciberžolės;
1/2 puodelio daržovių sultinio;
1/2 puodelio pomidorų pastos;
3-4 skiltelių česnako;
3 nedidelių cukinijų;
3-4 morkų;
4 vidutinio dydžio bulvių;
1 raudonos arba žalios paprikos;
1 skardinės troškintų raudonųjų pupelių.

Šiek tiek druskos, pipirų ir „čili“ pipirų.

· Patroškinkite svogūną daržovių sultinyje.
· Suberkite prieskonius ir pakaitinkite keletą minučių.
· Tuomet sudėkite pomidorų pastą ir dar šiek tiek pakaitinkite.
· Supjaustykite daržoves stambiais gabaliukais, sudėkite į puodą, užpilkite viską vandeniu, kad apsemtų, ir troškinkite ant mažos ugnies, kol daržovės visiškai suminkštės. Galiausiai sudėkite nusunktas pupeles ir dar patroškinkite 5 min.
· Supilkite ant daržovių paruoštą pomidorų pastą ir dar apie porą minučių pakaitinkite.
· Paruošto kuskuso porciją įdėkite į lėkštę ir patiekite su paruoštomis daržovėmis.

Tai vienas iš alžyrietiško kuskuso receptų. Panašiai jį gamina ir marokiečiai, dar įdeda cinamono ir ropių, razinų bei riešutų. Galite išbandyti.

Skanaus!

Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotrauka – kuskusas su daržovėmis, riešutais, razinomis (http://www.houmous.net)
Meniu.lt informacija