Libano Respublika (Libanas) – valstybė Artimuosiuose Rytuose, rytinėje Viduržemio jūros pakrantėje. Ribojasi su Sirija ir Izraeliu.
Libano virtuvė – tai gausybė patiekalų, į kuriuos vien pažvelgus sukyla apetitas. Daugelis libanietiškų patiekalų panašūs į turkų, sirų, jordaniečių, o labiausiai – į kaimynų palestiniečių valgius.
Hommos – kreminis patiekalas, ruošiamas iš česnakų, druskos, alyvuogių aliejaus, citrinų sulčių, avinžirnių ir tahini. Istoriniuose šaltiniuose minima, kad hommos – vienas seniausių patiekalų pasaulyje, kuriam maždaug 7000 metų. Manoma, kad jo gimtinė yra Egiptas. Hommos taip pat populiarus Graikijoje, savąjį hommos turi italai. Šiuo metu patiekalas ruošiamas labai įvairiai: vieni deda daugiau česnako, kiti – citrinų sulčių, treti nenaudoja tahini pastos. Valgomas paprastai, su arabiška duona, šviežiomis daržovėmis.
Fatayer – špinatais įdaryti pyragaičiai.
Moutabal – patiekalas, paruoštas iš baklažanų, česnakų, tahini (sezamų pastos), pipirų, citrinų sulčių...
Warak enab – ryžiais įdaryti vynuogių lapai.
Kebbe – mėsos maltiniai, paruošti iš avienos. Šis patiekalas taip pat gaminamas labai įvairiai. Pavyzdžiui, kebbe nayye – „žalios“ mėsos maltiniai, ruošiami iš liesos mėsos, paprastai jautienos, svogūnų, druskos, pipirų, bulgur (kvietinių kruopų)... Pastarasis variantas populiarus Artimųjų bei Viduriniųjų Rytų virtuvėse. Į šį patiekalą siriečiai kartais įmaišo pomidorų, kmynų. Prie kebbe paprastai patiekiama citrinos riekelių, petražolių.
Parengė Jolanta Bagurskienė
Asmeninėse nuotraukose – aprašyti patiekalai
Meniu.lt informacija