Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Libano virtuvė (svetur)

2006-11-11
Publicējiet savu rakstu

Sakoma, kad Libano virtuvė suformuota iš europietiškosios, tačiau dvelkia rytietiškų prieskonių aromatais. Panašu, kad šios šalies kulinarijos pasaulis – tai viso Viduržemio regiono virtuvių santrauka.

Tradicinė virtuvė
Įvairios kruopos, ankštinės daržovės, vaisiai – Libano virtuvės patiekalų pagrindas. Iš šių produktų gaminama daugybė įvairių patiekalų. Vienas populiariausių – iš sūrio, viščiuko, pomidorų, agurkų, riešutų, sezamo sėklų ir kviečių kruopų (burghul) paruoštas asorti, užpilamas jogurtu. Skirtingai nuo vakariečių, libaniečiai patiekalus gardina petražolėmis ir mėtomis.

Libaniečiai mėgsta tešloje keptas daržoves arba daržoves, įdarytas mėsa. Mėsa paprastai pieš tai pakepinama. Labiausiai mėgiama aviena, vištiena ir žuvis. Prie visų patiekalų patiekiamos daržovių salotos ir ryžiai. Duona Libane būna dviejų rūšių – pita ir taip vadinama markook.

Labai populiari Libane yra kava, geriama pakankamai dideliais kiekiais tiek namuose, tiek kavinėse. Kava geriama labai stipri, tiršta, dažnai pagardinama kardamono prieskoniu.

Kiekviena šalis turi ne tik savo tautinių patiekalų, bet ir gėrimų. Turkai mėgsta raki, graikai didžiuojasi savo ouzo, o libaniečių būsite pavaišintas arak. Šis alkoholinis gėrimas populiarus taip pat ir kaimyninėse šalyse. Arak dažniausiai patiekiama prie vieno populiariausių libaniečių patiekalų mezze. Mezze – tai užkandis, kuris gali būti paruoštas iš įvairiausių produktų (konservuotų vaisių, daržovių, džiovintos mėsos, marinuotų jūrų gėrybių, sūrio).

Patiekalų įvairovė
Tabbouleh – salotos, paruoštos iš pomidorų, kvietinių kruopų (burghul), daug petražolių ir mėtų.
Fattoush – salotos iš pomidorų, agurkų, skrudintos duonos ir mėtų.
Hommus – piurė, paruošta iš vištienos, tahina (sezamo sėklų pasta), citrinų ir marinuotų česnakų.
Jebne – baltas sūris.
Kamareddine – abrikosų nektaras.
Kunafi – desertiniai sausainiai, įdaryti saldžiu baltu sūriu, riešutais ir sirupu.
Halva – saldi sezamo pasta, paskaninta vaisiais ir riešutais.
Lahma bi Ajeen – arabiška pica.
Loubia – pupos, išvirtos pomidorų padaže.
Sayyadiya – žuvies patiekalas, patiektas su ryžiais.
Baklava – nuostabaus skonio desertas (sluoksniuotos tešlos pyragėliai su smulkintais riešutais, apipilti medaus-citrinų sirupu).
Baba Ghanoush – ant grotelių kepti baklažanai, aptepti tahina (sezamo sėklų pasta), alyvų aliejumi, citrinų sultimis ir česnakais.
Kufta – lazdelių, rutuliukų ar blynelių formos kepiniai iš kapotos mėsos, iškepti ant grotelių arba kepsninėje ant iešmo.
Kibbeh – patiekalas iš avienos ir kvietinių kruopų.
Kibbeh naye – „žalias“ (panašiai kaip totoriškas bifšteksas) mėsos ar žuvies pjausnys.
Foul – ilgai verdamas patiekalas iš tamsių pupų ir raudonųjų lęšių, paskanintas alyvų aliejumi ir kmynais.

Kaip pasigaminti skanias libanietiškas salotas su jogurtu?
Nuluptą, išpjaustytą agurką supjaustyti gabalėliais, įdėti trinto česnako, šviežių arba džiovintų mėtų, viską užpilti jogurtu (jogurtas Libane labiau panašus į mūsiškį rūgpienį) ir išmaišyti. Jas galite valgyti vienas ar patiekti prie pagrindinio patiekalo.

Pagal interneto spaudą parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu