Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Lenkų virtuvės valgiai (pasaulio virtuvės)

2008-02-01
Publicējiet savu rakstu

Mūsų kaimynų lenkų virtuvė šiek tiek panaši į mūsiškę, bet ar verta dėl to ginčytis, kai galima tiesiog pasižvalgyti po šalies meniu.

Lenkijoje gana dažnai valgomi rauginti kopūstai, burokėliai, rauginti agurkai, grietinė, grybai, šviežios ir rūkytos dešros, o virškinimą tarsi aperityvas pagerina stikliukas degtinaitės. Šalyje taip pat galima paskanauti tradicinių šaltibarščių, vienur vadinamų lietuviškais, kitur – lenkiškais, paragauti žarnokų sriubos flaki, tirštos pupelių sriubos grochowka, silkės su grietine ir svogūnais bei balandėlių.

Smalec – lydyti kiaulės taukai su svogūnais bei mairūnais, tepami ant duonos ir patiekiami su raugintais agurkais kaip užkandis.

Boczek ze slinka – rūkyta šoninė, įdaryta džiovintomis slyvomis.

Sztuka miesa w sosie chrzanowym – virta jautiena krienų padaže.

Golonka w piwie – kiaulės koja alaus padaže, patiekiama su krienais. Tai tradicinis lenkų virtuvės patiekalas, atkeliavęs iš Bavarijos.

Zeberka w miodzie – šonkauliai medaus padaže.

Bigos – tradicinis šalies patiekalas, raugintų kopūstų ir įvairios rūkytos mėsos gabalėlių troškinys.

Kaszanka – dešrelės, įdarytos pakepintais grikiais, sumaišytais su kiaulės krauju.

Karp po zydowsku – karpis drebučiuose su razinomis. Senas žydų virtuvės patiekalas.

Pierogi – tradicinis lenkų virtuvės patiekalas, koldūnai. Gali būti su mėsos, raugintų kopūstų ir grybų, varškės ir grūstų bulvių ar uogų įdaru.

Nalesniki – lietiniai su uogienės, vaisių, varškės ir kitokiu įdaru.

Knedle – bulviniai virtiniai su vaisių (dažniausiai slyvų) įdaru.

Sakoma, jog lenkai geria nedaug arbatos, bet dažnai mėgaujasi kava. „Zyviec“ yra viena žinomiausių lenkiško alaus rūšių.

Pagal interneto šaltinius parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukos:www.simonreddy.co.uk; www.mniammniam.pl
Meniu.lt informacija