Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Laukinių žvėrių mėsa (I dalis) (pasaulio virtuvės)

2007-12-04
Publicējiet savu rakstu

Šiandien laukinių žvėrių mėsa Kanadoje tampa vis populiaresnė, o jos vartojimas smarkiai lenkia tradicinės mėsos, randamos kiekviename prekybos centre, suvartojimą.

Prieš dešimtmečius laukinių žvėrių mėsa užėmė didelę vidutinio kanadiečio maisto raciono dalį, tačiau kai žmonės iš kaimų persikraustė į miestus, visi tapo labiau priklausomi nuo fermose užaugintų gyvulių mėsos, tokios kaip jautiena, kiauliena, vištiena ar aviena. Šiandien laukinių žvėrių mėsa pamažu atsikovoja savo vietą kanadiečių racione.

Laukinių žvėrių mėsa pasižymi visiškai natūralia kokybe, be to, sveikumo atžvilgiu yra daug „pranašesnė“ prieš tradicinę raudoną mėsą: ji turi žymiai mažiau riebalų, kalorijų bei cholesterolio nei jautiena ar kiauliena ir kai kuriais atvejais nei vištiena.

Šiame straipsnyje pakalbėsime apie elnieną, buivolo mėsą ir briedieną. Taip pat papasakosime, kodėl ši mėsa yra vertinga, kaip ji ruošiama, bei pasiūlysime Jums keletą šios žvėrienos paruošimo receptų.

Elnių mėsa kadaise buvo laikoma bėdžių maistu, o dabar ji pripažįstama tikru kulinariniu delikatesu. Elniena turi daug daugiau maistinės vertės nei jautiena, joje mažiau riebalų nei cholesterolio, be to, ji turi daugiau proteinų. Taip pat ši mėsa yra tamsesnės raudonos spalvos bei turtingesnė skoniu (palyginti su anksčiau minėta jautiena). Labiausiai vertinamos elnių dalys yra snukis, šonkauliai bei užpakalinės dalys, ypač užpakalinės kojos. Vienas populiariausių šios mėsos paruošimo būdų yra pjaustymas kubeliais bei troškinimas. Taip pat populiaru ruošti elnienos slėgtus paplotėlius, naudoti elnieną mėsos kukulių ar spagečių padažo gamyboje. Elniena yra kepama labai trumpai dideliame karštyje bei patiekiama pusžalė ar vidutiniškai iškepta. Tinkamai paruošta elnių mėsa gana kieta bei sunkiai kramtoma.

Buivolų, plačiau žinoma kaip bizonų mėsa, yra tokio pat skonio, kaip jautiena, tačiau šiurkštesnio audinio ir švelnesnė. Bizoniena dažnai vartojama kaip jautienos pakaitalas. Kaip ir elniena, bizonų mėsa yra pranašesnė už jautieną : joje gausu proteinų ir mažiau cholesterolio (beveik 30 % mažiau nei jautienoje), taip pat mažiau riebalų bei kalorijų nei jautienoje ar net gi vištienoje. Ši mėsa taip pat turi svarbių riebiųjų rūgščių bei puikų racioną rūgščių nuo Omega – 3 iki Omega – 6. Bizonienos išpjovos yra tokios pat, kaip ir jautienos. Kadangi bizoniena yra labai liesa, ją geriausia kepti žemoje temperatūroje ir patiekti pusžalę ar vidutiniškai iškeptą.

Briediena – tai nuostabaus jautieną primenančio skonio mėsa, turinti mažai kalorijų, riebalų bei cholesterolio. Be to, briedienoje gausu proteinų bei geležies. Ši mėsa yra gana „kaprizinga“, todėl ją reiktų ruošti ypač atsargiai bei pamažu. Jei briedieną ruošite ant grotelių ar keptuvėje, išdžiovinkite mėsą dideliame karštyje, kad neleistumėte visiškai ištekėti sultims, tuomet kepkite mažoje temperatūroje.

Maltos elnienos medžiotojų kepsneliai

Jums reikės:

175 g kubeliais pjaustytos sūdytos kiaulienos; 2 smulkiai pjaustytų svogūnų; 50 ml sauso raudono vyno; 50 ml džino; 1 kiaušinio; 1 puodelio šviežios duonos trupinių; ½ puodelio plaktos grietinėlės; 2 smulkiai pjaustytų česnako skiltelių; ¾ arbatinio šaukštelio sausų čiobrelių; ½ arbatinio šaukštelio pipirų; 1 kg maltos elnienos; 6 lauro lapų; druskos bei gvazdikėlių pagal skonį.

Keptuvėje pakepkite sūdytą kiaulieną vidutinėje temperatūroje vieną minutę, tuomet sudėkite svogūnus ir pakepinkite, kol svogūnai paruduos. Sumaišykite vyną bei džiną, suberkite į mišinį pakepintus svogūnus su kiauliena ir pavirinkite maždaug tris minutes, kol skysčio sumažės iki maždaug 50 ml. Leiskite mišiniui atvėsti. Tuomet į didelį dubenį įmuškite kiaušinį, įmaišykite duonos trupinius, plaktą grietinėlę, česnaką, čiobrelių, pipirus, druską bei gvazdikėlius; supilkite atvėsusį anksčiau pagamintą mišinį. Tada įmaišykite maltą elnieną iki vientisos masės. Gilaus kepimo indo dugną padenkite trimis lauro lapeliais bei sudėkite mėsą ir padenkite ją likusiais lauro lapeliais. Tuomet indą su mėsa įdėkite į orkaitę ir kepkite apie 80 minučių 180 °C temperatūroje. Prieš patiekdami, nuimkite lauro lapelius bei supjaustykite kepinį griežinėliais. Skanaus!

Bizonų kotletai

Jums reikės:

1 arbatinio šaukštelio rapsų aliejaus; ¾ puodelio smulkiai pjaustyto svogūno; 1 kiaušinio; ¼ puodelio sausų duonos trupinių; 2 arbatinių šaukštelių alaus arba vandens; 2 arbatinių šaukštelių grūdėtų garstyčių; ½ arbatinio šaukštelio sutrupintų sausų čiobrelių; ½ arbatinio šaukštelio druskos; ½ arbatinio šaukštelio pipirų; 500 g maltos bizonienos.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, pakepinkite svogūnus dažnai maišydami, kol svogūnai suminkštės ir įgaus aukso spalvą. Kol svogūnai keps, dideliame inde sumaišykite kiaušinį, duonos trupinius, alų (arba vandenį), garstyčias, čiobrelius, druską ir pipirus. Tuomet sudėkite svogūnus bei bizonieną ir maišykite tol, kol pasidarys vientisa masė. Mėsą padalinkite į keturis 2 cm aukščio paplotėlius. Paplotėlius kepkite vidutinio karštumo dengtoje kepsninėje apie 10 minučių. Pasimėgaukite kanadietiškais bizonų kepsneliais!

Parengta pagal Food network Canada
Nuotraukos www.ats.agr.gc.ca
Meniu.lt informacija

 

 

 

 

 

 

Dėkojame Kanados Ambasadai ir Kanados 
Žemės Ūkio ir Maisto Pramonės Ministerijai