Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Kipro salos kulinarijos tradicijos ir paslaptys (svetur)

2006-06-30
Publicējiet savu rakstu

Pasakiška Kipro sala maudosi saulės spinduliuose, smaragdiniuose Viduržemio jūros vandenyse, džiugina puikiais peizažais ir pavydėtinu klimatu. Viskas dvelkia romantika, istorija ir kultūra, o gamta tiesiog fantastiška. Kalnuose vėsūs kedrų miškai, pajūry - saulėti paplūdimiai. Svarbu žinoti, kad Kipras – tai ne tik geras oras, saulė ir jūra, tai ir nuostabus muziejus po atviru dangumi, nepakartojamo skonio virtuvė ir dievų tradicijomis dvelkiantis vynas. Galbūt todėl čia ir gimė iš baltutėlės jūros putos meilės bei grožio deivė Afroditė...

Kipro kulinarija – Viduržemio jūros, pietų Europos ir vidurio Rytų virtuvių palikimas. Pasisavinusi pačias geriausias kulinarines paslaptis iš graikų, turkų, kazokų, arabų virtuvių, Kipro virtuvė sukūrė savo išskirtinį skonį ir kulinarines tradicijas. Kipriečiai – dideli smaguriai. Valgymą jie laiko vienu iš gyvenimo malonumų, jo ruošimui ir mėgavimuisi prie stalo skiria daug laiko.

Šalies virtuvėje svarbu patiekalų pateikimas, jų išdėliojimas ant stalo. Pirmiausia patiekiamos salotos: didžiuliai žali salotų lapai, paprikos griežinėliai ir fetos sūris, apšlakstyti citrinų sultimis ir alyvų aliejumi. Po to atnešami keli specifiniai padažai ir daug mėsos patiekalų mažomis porcijomis. Toks patiekalų pateikimas ir produktų derinys vadinamas „Meze“. Ypač mėgstama yra vištiena ir ėriena. Valgant ant jų vis išspaudžiama šviežių citrinų sulčių. Desertui siūloma įvairių saldumynų ir vaisių. Norint pajusti Kipro nacionalinės virtuvės specifiką, būtina paragauti tokių patiekalų, kaip Kleftiko – ėriuko mėsos, keptos specialioje molinėje krosnyje, Halloumi – ožkos pieno sūrio, paniruoto ir kepto grilyje ir nepaprastai skanaus, Pitta – duonos, Souvlakia – įvairių rūšių mėsos su daržovėmis, Sheftalia – grilyje keptų mėsos kotletų, Koupepia – balandėlių iš vynuogių lapų ir mėsos įdaru, Gliko – konservuotų vaisių sirupe. Vietinių gyventojų pamėgto alkoholinio kokteilio ruošiamo iš brendžio, citrinų sulčių, trauktinės, ledo ir citrinos.

Šalyje labai daug vyno daryklų, nedidelių ir šiuolaikiškų. Vyną čia gamina kone kiekvienas kaimas, kalnų tavernos savininkas ar net vienuolynas. Žymiausias pasaulyje Kipro vynas yra Commandaria, garsus savo senomis ir giliomis tradicijomis. Tai „vyno karalius ir karalių vynas“ – taip jį apibūdino dar XII amžiuje Anglijos karalius Ričardas Liūtaširdis.

Parengta pagal užsienio spaudą
Meniu.lt informacija