Keliaujant per Pietų regioną Andalūziją galima išvysti bekraštes alyvuogių plantacijas, kurios lyg tvarkingai išrikiuotos kariaunos driekiasi kalnų papėdėse. Prisirpusios vasaros karščiuose, kartais siekiančiuose net 50 laipsnių, žaliosios uogos keliauja į vietos fabrikėlius. Ten jos atrenkamos ir sūdomos, kitos naudojamos paties sveikiausio aliejaus gamybai. Pagal šio produkto pramonę Ispanija pirmauja pasaulyje.
Prieskoniai ir priedai - tai dar ne visos paslaptys. Labai svarbūs patys maisto produktai. Ispanijoje valgoma labai daug jūros gėrybių, ypač pajūrio regionuose. Tinkamiausias pavyzdys - garsioji paelja (paella), Valensijoje atsiradęs patiekalas. Didžiulėje keptuvėje (kai kurios gali būti daugiau nei metro skersmens) verdami ryžiai su krevetėmis, kalmarais, sepijomis, krabais bei moliuskais. Šis patiekalas paprastai gaminamas iškilmingomis progomis, švenčių dienomis. Nors gaminama iš baltų ryžių, paelija kartais būna juoda kaip derva, nes į ją pilamas rašalas (tinta) -taip vadinamas kalmaro kraujas.
Ispanai vyną geria dažnai. Pietaujant ar vakarieniaujant ant stalo beveik visada rasi po taurę kiekvienam asmeniui. Bet vynas skirtas lengvai užsigerti, o ne be saiko lakti. Į gėrimo kultūrą žiūrima rimtai, kai kuriose šeimose netgi puoselėjama tradicija, kad vaikas pirmą kartą alkoholio paragauti turi ne su kiemo ar mokyklos draugais, bet su tėvais - šeimoje.
Meniu.lt informacija
Pagal užsienio spaudą