Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Graikiškosios pitos (svetur)

2007-01-20
Publicējiet savu rakstu

Pítes (pita) – tai ne tik plokščias ir minkštas tešlos gabalas, kuris iščirškinamas krosnyje, perpjaunamas pusiau ir įdaromas salotomis. Tai tikras graikų virtuvės meno kūrinys. Tešlos kepinys, paprastai naudojamas pitų gaminimui, vadinamas fillo ir yra kildinamas iš Persijos. Šie kepiniai gaminami iš kvietinių miltų, vandens ir druskos mišinio, kartais pagardinamo alyvų aliejumi.

Fillo gamybai patirtis ir gabumai yra būtini, todėl graikai dažnai šių kepinių nusiperka parduotuvėse. Kepiniai parduodami po 12 ar 24 vienetus pakuotėje. Jų dydžiai būna 30x30 cm arba 30x50 cm. Užsienyje šie kepiniai paprastai parduodami šaldyti, todėl prieš gaminant turi būti pora valandų atšildomi neišimti iš pakuočių. Paplotėliai yra linkę greitai išdžiūti ir tapti trapūs, todėl nepanaudotus rekomenduojama uždengti drėgnu rankšluosčiu.

Fillo gali būti naudojami labai įvairiai: juo keletą kartų gali būti apvyniojamas įdaras arba keletas kepinių gali būti panaudoti kaip patiekalo pagrindas, vidurinis sluoksnis ar viršus. Kepiniai paprastai įdaromi daržovių, sūrio, kiaušinių ir žolelių mišiniu, daug rečiau mėsa. Būtina keletą kartų įdurti paruoštų kepti pitų viršų, kad kepimo metu susidarę garai galėtų lengvai išgaruoti. Prieš kepant, pitas taip pat būtina apšlakstyti vandeniu.

Pitos gali būti valgomos ir šaltos. Kai kurie graikai jomis mėgaujasi pusryčių metu.

Daugiau apie pasaulio virtuves>>

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka