Azijos šalių valgių populiarumą nulėmė ne tik skanūs patiekalai, bet ir greitas maisto pagaminimo būdas. Tikriausiai matėte, kaip gaminamas maistas kiniškoje keptuvėje? O gal ir patys tokiu būdu norite pasigaminti pietus ar vakarienę?
Maisto gaminimo principas
Jei jau neturite kiniškos wok keptuvės, galite panaudoti puodą ar bet kokią keptuvę. Bet kuriuo atveju jums reikės nemažo kiekio riebalų (reikiamas ir rekomenduojamas kiekis yra 3-5 šaukštai). Geriausiai tokiu būdu gaminti maistą tinka dujinė viryklė, kadangi nuolatos reikės reguliuoti temperatūrą. Kepamo patiekalo maišymui galite naudoti ne tik mentelę, bet valgymui skirtas lazdeles.
Prieš pradėdami ruošti patiekalą tokiu būdu, nepamirškite, kad čia svarbiausias greitis. Nustatykite kuo aukštesnę temperatūrą ir palaukite, kol aliejus ims rūkti. Kad patiekalas įgautų kuo geresnį skonį, o aromatas tiesiog „verstų iš koto“, pirmiausia aliejuje pavirkite aštrius prieskonius (česnaką, imbierą ir kitus parinktus patiekalų prieskonius). Patiekalo sudedamasias dalis dėkite pagal tirštumą, pavyzdžiui, pirmiausiai mėsą. Daržoves, tokias kaip brokoliai ar žiediniai kopūstai, pirmiausia apvirkite ir tik tada žerkite į keptuvę. Vėliausiai sudėkite likusius prieskonius (druską, padažus, pipirus). Maistą kepkite tol, kol viskas bus iškepę. Ir ne ilgiau.
Toks maisto ruošimo būdas yra priskiriamas prie greitojo maisto gaminimo būdų. Tailande netgi yra tokiam maisto gaminimo būdui pagamintos specialios lauko viryklės. Viena ranka virėjas greitai maišo patiekalą, o kita suka specialų liepsnai valdyti ratą (nuo to priklauso temperatūra).
Jeigu jau...
Tad jei sumanėte azijietišku būdu pasigaminti valgį, geriau iš anksto pasiruoškite visas patiekalo dalis ir tik tuomet bandykite. Pasigaminkite kiaušinienę: pora kiaušinių, česnakas, pomidoras, porai, morkos ir cukinija. Viską susmulkinkite ir keptuvėn... Paskrudintos duonos riekelė su lydytu sūriu bus kaip desertas.
(Autorės sugalvotas receptas)
Pagal „Kinų gardumynai“ (leidykla „Aktėja“) parengė Jolanta Bagurskienė
Meniu.lt bendraautorė
Nuotrauka: www.sxc.hu