Gambija – valstybė Vakarų Afrikoje. Gambiją iš visų pusių supa didysis kaimynas Senegalas. Gambija yra viena iš skurdžiausių pasaulio šalių. Daugelis šalies gyventojų dirba žemės ūkio srityje. Auginami ryžiai, soros, sorgai, kukurūzai, manijokai, užsiimama gyvulininkyste – auginami galvijai, ožkos, avys.
Gambijos virtuvės pagrindą sudaro daržovės – saldžiosios bei įprastos bulvės, saldieji pomidorai, baklažanai, svogūnai, okra. Kaip garnyras prie daugelio patiekalų patiekiamos bulvės arba ryžiai. Patiekalus mėgiama gardinti gana aštriai, tad populiarūs „čili“ ar paprasti juodieji pipirai, dažnai naudojamas riešutų bei palmių aliejus.
Švieži mangai, papajos, bananai, kokosai ir apelsinai – vaisiai, kurie dažnai puošia kuklų gambiečių stalą, mėgiamos šviežiai spaustų vaisių sultys.
Benachin (kartais dar vadinamas „Jollof Rice“) – pikantiška mėsa su ryžiais bei pomidorų tyre su daržovėmis.
Domodah – žemės riešutų padaže troškinta mėsa, patiekta su ryžiais.
Plasas – mėsa bei rūkyta žuvis, išvirtos palmių aliejuje su manijokų lapais. Patiekiama su ryžiais ir trinta manijokų koše.
Yassa – vištiena, virta su svogūnais, česnakais ar „čili“ ir žaliaja citrina, patiekiama su ryžiais arba bulvėmis.
Superkanja – okros sriuba. Šiam patiekalui be okros naudojama žuvis, jautiena, svogūnai, palmių aliejus, „čili“ pipirai, aštrių pipirų mišinys, jautienos sultinys...
Kadangi šalis glaudžiasi prie vandenyno, iš žuvies bei jūrų produktų paruoštų patiekalų taip pat galima paskanauti, ypač populiari rūkyta bei vytinta žuvis, kuri skiriama ir eksportui. Prie jos keliautojai mėgsta paskanauti vieno geriausių šalies alaus – gaivinančio Julbrew.
Parengė Jolanta Bagurskienė
Nuotraukoje – „Benachin“ (www.jokisaari.net)
Žemėlapis: www.thecommonwealth.org
Meniu.lt informacija