Šī tīmekļa vietne izmanto sīkfailus. Turpinot izmantot tīmekļa vietni, jūs piekrītat mūsu sīkfailu politikai. Plašāka informācija par sīkfailiem.

Pieņemt
+ Ieteikt restorānu
Ziņas

Apie turkišką patiekalą sarma

2007-09-10
Publicējiet savu rakstu

Žodis sarma kilęs iš turkiško veiksmažodžio sarmak, kuris reiškia „įvynioti“. Taip pat šis vardažodis kildinamas iš turkiško žodžio, reiškiančio „lapas“ (yaprak). Taigi sarma – tai patiekalų, gaminamų iš įvairaus įdaro, įvynioto vynuogių, kopūstų arba mangoldų lapuose, pavadinimas.

Osmanų sukurtas patiekalas paplito Pietryčių Europoje, ruošiamas Armėnijoje, Bosnijoje ir Hercogovinoje, Bulgarijoje, Kroatijoje, Graikijoje, Vengrijoje, Makedonijoje, Moldavijoje, Juodkalnijoje, Serbijoje, Slovėnijoje, Ukrainoje. Lietuvoje panašus patiekalas vadinamas balandėliais, paprastai pagamintas iš kopūstų lapų, vokiečių virtuvėje – Kohlrollen, Kohlrouladen arba Krautwickel. Turkijoje sarma taip pat vadinamos kai kurios desertų rūšys (į tešlą įvyniojamas įdaras): saray sarma arba fistik sarma (pistacijos apvalkale).

Kaip paruošti sarmą? Malta mėsa (paprastai jautiena, veršiena, kiauliena arba jų mišinys), ryžiai, svogūnai, įvairūs prieskoniai, įskaitant druską, pipirus, žolelės išmaišomos kartu ir gautas įdaras įvyniojamas į didelius augalų lapus (šviežių ar raugintų kopūstų, vynuogių, plačialapio gysločio). Paruoštas gaminys verdamas vandenyje keletą valandų. Nors įvairiuose regionuose receptai skiriasi, tačiau visur pritariama, kad reikia virti ant mažos ugnies, dideliuose, moliniuose puoduose. Specialūs ingredientai dedami virimo pabaigoje. Vegetarai įdarui renkasi žuvį.

Kaip ir dolma, sarma patiekiama su jogurtu, jei įdarui naudojama malta mėsa (jautiena, aviena), patiekalas valgomas karštas. Sarma – sunkus maistas, dažniausiai valgomas žiemą, tradiciškas garnyras – bulvės. Šiaurės Amerikoje patiekalai iš kopūstų lapų patiekiami pomidorų padaže.

Skirtingai nei rytinių europiečių kultūroje, Pietryčių Europos žmonės dažniausiai naudoja raugintą, o ne šviežią kopūstą. Rudens pabaigoje sarmai gaminti tradiciškai paruošiamas raugintas kopūstas (visas arba lapai, bet nesusmulkinti).

Kaip vienas iš pagrindinių patiekalų sarma dažnai patiekiamas per vestuves. Rumunijoje, Bulgarijoje, Makedonijos Respublikoje – tai Kalėdų patiekalas (Rumunijoje taip pat ir Velykų).

Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Nuotrauka www.flickr.com