Olandijoje vynas nėra itin mėgstamas gėrimas. Vietoje jo dažnas olandas renkasi alaus bokalą (mėgstamas nestiprus šviesus alus, o žinomiausi alaus gamintojai yra „Heineken“ ir „Grolsh“) arba stipriojo gėrimo taurelę.
Stipriųjų alkoholinių gėrimų pasirinkimas gana platus. Be nacionalinio olandų gėrimo jenever (kadagių degtinė) šios šalies gyventojai mėgaujasi brandewijn (brendis), oranjebitter, beerenburg, boerenjongens, boerenmeisjes, kandeel, advocaat ir kitais gėrimais:
Oranjebitter (apelsinų brendis) – tai XVII amžiuje atrastas alkoholinis gėrimas, kuris buvo geriamas per olandų monarchijos šventes. XVII amžiuje šis gėrimas buvo saldus, tačiau XVIII-XX amžiuje jo gamybai cukrus nebuvo naudojamas. Šiais laikais žmonės mėgsta saldų gėrimą, todėl dedama 10 % cukraus.
Beerenburg – apie 30 % stiprumo alkoholinis gėrimas, populiarus tarp Fryzijos gyventojų. Gaminamas iš kadagių degtinės ir įvairių žolelių.
Kandeel – tai tradicinis olandų gėrimas, kuris geriamas gimus vaikui. Gaminamas iš vyno, kiaušinio trynių, cinamono, gvazdikėlių, citrinos žievelės, cukraus. Patiekiamas šiltuose puodeliuose arba stiklinėse.
Boerenjongens (literatūriškai ūkininko berniukai) – alkoholinis gėrimas, gaminamas iš besėklių vynuogių, vandens, cukraus, cinamono ir brendžio. Pagamintas gėrimas supilamas į dviejų litrų stiklinį indą ir prieš vartojimą mažiausiai šešias savaites laikomas vėsioje, tamsioje vietoje. Į šį gėrimą panašus yra Boerenmeisjes (literatūriškai – „ūkininko mergaitės“), tik vietoje vynuogių naudojami abrikosai. Šie gėrimai dažnai geriami per vestuves ar kitomis ypatingomis progomis.
Advocaat – riebus likeris, pagamintas iš kiaušinių, cukraus ir brendžio. Švelnaus skonio, panašaus į migdolus. Olandijoje parduodamas gėrimas yra labai tirštas ir dažnai valgomas su šaukštu. Naudojamas kaip ingredientas tam tikros rūšies desertams – ledams, pyragaičiams. Taip pat patiekiamas kaip aperityvas.Tradiciškai patiekiamas plačioje stiklinėje su plakta grietinėle ir ant viršaus pabarstoma kakavos miltelių. Tuo tarpu eksportuojamas gėrimas yra daug skystesnis ir jo gamybai naudojami tik gryni kiaušinių tryniai. Advocaat puikiai tinka gaminti kokteilius ir nealkoholinius ar silpnai alkoholinius gėrimus. Tikrasis advocaat buvo alkoholinis gėrimas, pagamintas Suriname ir Recife gyvenančių olandų su avokadais. Tačiau Olandijoje avokadai nebuvo prieinami. Taigi panašus gėrimas buvo pradėtas gaminti iš kiaušinio trynių.
Nors, kaip buvo minėta anksčiau, Olandijoje vynas nėra labai populiarus gėrimas, tačiau Šv. Nikolo diena (Sinterklaasavond), švenčiama gruodžio 5-ąją, neapsieina be karšto vyno – bisschopswijn. Olandai karštą vyną gamina iš raudono vyno, citrinos, apelsino, gvazdikėlių, cukraus, cinamono, muškato kevalo miltelių. Citrina ir apelsinas nuplaunami ir į juos prismaigstoma gvazdikėlių. Vynas, cukrus, vaisiai, cinamonas ir prieskoniai sudedami į puodą. Ant lėtos ugnies vynas verdamas apie valandą. Tuomet išimami prieskoniai ir vaisiai. Vėl pakaitinamas vynas. Gėrimas patiekiamas karščiui atspariose stiklinėse.
Vaida Jankutė
Parengta pagal užsienio spaudą
Interneto archyvo nuotrauka
Meniu.lt informacija
Dėkojame Nyderlandų
Karalystės ambasadai