Prancūzai valgio gaminimą pavertė tam tikra meno forma. Niekur daugiau pasaulyje tiek daug dėmesio neskiriama tam, ką žmonės valgo, kaip jie tai valgo ir kokiu vynu užsigeria. Prancūzų virtuvė yra tapusi tam tikra legenda, būtent ji yra daugelio kitų Europos virtuvių pagrindas ir būtent prancūziškų maisto gaminimo paslapčių mokosi virtuvės šefai visame pasaulyje.
2010 m. Prancūzijos virtuvė netgi buvo įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūrinio paveldo sąrašą: šios šalies maisto gaminimo, patiekimo ir valgymo tradicijos buvo pripažintos svarbiu socialiniu papročiu ir neatskiriama prancūziškos kultūros dalimi.
Garsiosios Michelin žvaigždutės, kuriomis apdovanoji geriausi pasaulio restoranai, XX a. pradžioje taip pat buvo išrastos būtent Prancūzijoje. Ar reikia daugiau įrodymų, koks svarbus prancūzams yra geras maistas?
Viskas priklauso nuo regiono
Kad ir kokia puiki ir plačiai pripažinta būtų prancūziška virtuvė, ją apibūdinti nėra taip jau paprasta. Čia nėra kažkokio vieno išskirtinio bruožo ar esminio ingrediento. Pranzūcijos virtuvė yra regioninė – tai reiškia, jog maisto ruošimo būdai ir ypatumai labai priklauso nuo tam tikro regiono gamtinių sąlygų, tradicijų, įvairių istorinių priežasčių ir kaimynų įtakos.
Tradiciniai prancūziški patiekalai yra gaminami iš vietinių produktų. Štai pietų Prancūzijos virtuvę charakterizuoja sodrūs, išskirtiniai skoniai, kuriuos suteikia grybai, įvairios žolelės, pomidorai ir kitos daržovės, alyvuogės ir alyvuogių aliejus, o šalia jūros esančiuose regionuose – ir žuvis bei jūros gėrybės. Šiaurės Prancūzijai labiau būdingi „kaimiški“ produktai: obuoliai, pieno gaminiai, kiauliena, bulvės, dešrelės, alus.
Šalia sienos su Vokietija esantis Elzaso regionas buvo gerokai paveiktas vokiškų tradicijų. Pazvydžiui, čia populiarūs rauginti kopūstai su kiauliena arba rūkytomis dešrelėmis, vadinami Choucroute garnie ar baltasis Riesling vynas, gaminamas iš Vokietijos Reino regione auginamų vynuogių.
Vidurio Prancūzijoje ir prie sienos su Ispanija mėgstami aitresni prieskoniai, sūdyta žuvis bei įvairiai ruošta mėsa. Čia gaminamas kitas klasikinis prancūziškas delikatesas – cassoulet. Tai specialiame puode verdamas troškinys, kuriam naudojama antiena, žąsiena, kiaulienos dešrelės ir baltosios pupos. Viskas ilgai troškinama kartu su daržovėmis, pieskoniais, žąsies taukais ir įvairiais kitais mėsos produktais.
Centrinis Burgundijos regionas labiausiai garsėja savo puikiu vynu bei ypatinga jautiena. Nenuostabu, kad šio regiono firminiai patiekalas yra burgundiškame raudonajame vyne troškinta jautiena (Bœuf bourguignon). Kitas populiarus valgis – coq au vin – tai vyne kartu su grybais, taukais ir česnakais troškinta vištiena.
Prancūzijos virtuvė yra labai įvairi: čia naudojama daug skirtingų vietinių produktų. Tiek daržovės, tiek mėsa ir žuvis, tiek skirtingų rūšių sūris yra svarbūs prancūziškos virtuvės ingredientai, o jų panaudojimas priklauso ne tik nuo virtuvės šefo išradingumo, bet ir šalies regiono.
Kad ir kur besilankytumėt, Prancūzijoje visada atrasite gero maisto ir galėsite pasimėgauti išskirtinėmis sūrio bei vyno rūšimis. Pasileiskite į kulinarinę kelionę po šalies regionus – juk Prancūzijos virtuvė laikoma viena geriausių pasaulyje! Bent kelioms valandoms pasijusti tarsi Prancūzijoje galite neišvykę iš Lietuvos. Dalinamės su jumis restoranais Lieutvoje, kuriusoe galite paragauti Prancūzijos skonių.