Infekcijos sukėlėjas
Norovirusinė infekcija – tai ūminė žarnyno infekcija, kurią sukelia norovirusai. Norovirusai priklauso kalcivirusų šeimai. Pirmą kartą šis virusas buvo išskirtas 1972 metais. 27–30 nanometrų dydžio virusas yra labai atsparus užšaldymui, kaitinimui iki 60ºC temperatūros, chloro, acto, alkoholio poveikiui, rankų antiseptikams, puikiai išgyvena rūgštinėje terpėje. Žmogui susirgti pakanka labai mažo viruso kiekio – iki 10–100 viruso dalelių.
Sergamumas
Didžiausias sergamumas norovirusine infekcija registruojamas šaltuoju metų laiku – gruodžio–kovo mėnesiais. Dauguma susirgusiųjų – vaikai.
Europos Sąjungos šalyse registruojami norovirusinės infekcijos protrūkiai. 2008 metais šalyse narėse užregistruota 30 patvirtintų protrūkių, kurių sukėlėjai – kalcivirusų šeimai priklausantys virusai (įskaitant norovirusus). Protrūkiai gali pasireikšti uždaruose kolektyvuose: gydymo ir slaugos įstaigose, bendrabučiuose, vaikų ugdymo įstaigose (mokyklose, darželiuose).
Plitimo būdai
Norovirusinė infekcija dažniausiai plinta fekaliniu–oraliniu būdu, todėl žmonės minėta infekcija gali užsikrėsti:
Ligos simptomai
Norovirusinės infekcijos simptomai paprastai pasireiškia po 24–48 val. nuo užsikrėtimo. Ligonis skundžiasi pykinimu, vėmimu, vandeningu viduriavimu, rečiau – karščiavimu, šaltkrėčiu, raumenų bei galvos skausmais, silpnumu. Simptomai tęsiasi apie 1–2 dienas. Kartais susirgusieji, ypač labai jauni ar vyresni asmenys, dėl didelio skysčių kiekio netekimo yra hospitalizuojami.
Norovirusai yra labai patogeniški, gali lengvai plisti nuo žmogaus – žmogui. Asmuo, užsikrėtęs norovirusine infekcija, su fekalijomis ir vėmalais platina sukėlėjus nuo susirgimo pradžios iki 2–3 dienų, o kai kuriais atvejais – iki 2 savaičių po pasveikimo. Todėl tokiems asmenims minėtu laikotarpiu ypač derėtų kreipti dėmesį į asmens higienos reikalavimų laikymąsi.
Gydymas
Vakcinos nuo norovirusinės infekcijos nėra. Specifinio norovirusinės infekcijos gydymo taip pat nėra. Ligos metu labai svarbu gerti daug skysčių siekiant išvengti dehidratacijos.
Prevencijos priemonės
Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai rekomenduoja laikytis šių pagrindinių norovirusinės infekcijos prevencijos priemonių:
MENIU.LT ir Nmvri.lt informacija
Nuotrauka: inmagine.com
2011 02 06