Prisipažinkime – kai kai kyla noras užkandžiauti, pirmosios mintys dažniausiai sukasi ne apie daržoves ir vaisius. Sėdint namuose prie televizoriaus nejučia griebiamės traškučių, per pietų pertrauką prie kavos mielai sušveičiam šokoladinį batonėlį iš automato. Neretai renkamės nesveikus užkandžius todėl, kad tai yra greičiausiai paruošiamas ir pigiausias maistas, kurio galima rasti visur. Mes norime paneigti šį stereotipą ir parodyti, kad pasitelkus šiek tiek fantazijos, pasiruošus iš anksto ar tiesiog žinant kur ieškoti, galima įprasti užkandžiauti sveikiau ir atlaikyti nenuspėjamas, piktavališkojo alkio monstro atakas.
Rauginto pieno produktai
Nesvarbu ar tai būtų varškė, kefyro buteliukas ar graikiško jogurto indelis, visi šie produktai lengvai prieinami ir puikiai tinka neštis su savimi. Jau nuo vaikystės girdime, kad toks maistas labai naudingas mūsų sveikatai – skirtingai nei paprastas pienas, raugintas yra turtingas gyvosiomis bakterijomis, todėl skatina virškinimą, sukelia sotumo jausmą ir pakrauna organizmą baltymais. Tik vertėtų atkreipti dėmesį į natūralius produktus be pridėtinių skonio ir cukraus, t.y sūreliai ir braškiniai jogurtukai šiuo atveju nesiskaito. Jei norisi kokių nors priedų, naudokite natūralius vaisius ir uogas, riešutus, sėklas.
Užtepėlės su daržovių lazdelėmis
Viena populiariusių užtepėlių, tikriausiai būtų trintų avinžirnių ir sezamo pastos mišinys, vadinamas humusu. Tai labai sotus užkandis, itin turtingas baltymais, todėl mėgstamas vegetarų ir veganų. Jo galima pasidaryti namuose (jei esate nusiteikę eksperimentuoti rekomenduojame išbandyt humusą su burokėliais) arba įsigyti prekybos centruose, kur jį rasite lentynose šalia kitokių, maistingų daržovių ir sėklų užtepėlių. Išsirinkite sau skaniausią ir kabinkite su cukinijų, agurkų, paprikų ar salierų lazdelėmis ir mini morkytėmis.
Vaisiai ir riešutų sviestas
Kad bananą ar obuolį labai patogu įsimesti į krepšį ir suvalgyti pakeliui į darbą, žino kiekvienas. Tačiau jei norisi kažko sotesnio ar suteikiančio energijos ilgesniam laikui, siūlome išbandyti vaisius su įvairiais riešutų sviestais – nuo klasikinio žemės riešutų iki anakardžių. Sviestas, taip pat tinkamas tepti ant duonos, dėti į glotnučius ar baltyminius kokteilius. Taip pat riešutuose daug gerųjų riebalų, o vaisiai turi nemažai cukraus, todėl toks duetas labiau rekomenduojamas pirmoje dienos pusėje, ypač norintiems numesti svorio.
Samosos
Tai puikus pasirinkimas tarp pusryčių ir vakarienės arba priedas prie sriubos. Samosos yra tradiciniai indų vegetariški pyragėliai, kurių rasite visuose vegetariškuose restoranuose, kai kuriose sveikų prekių krautuvėlėse. Jų įdarui dažniausiai naudojamos troškintos daržovės, trinti žirneliai arba panyro sūris su įvairiais priedais. Tradiciškai samosos yra gruzdinamos, kas nėra pats geriausias pasirinkimas, tačiau kavinės vis dažniau jas gamina orkaitėje, o į samosų tešlą deda pilno grūdo miltus, todėl šis patiekalas pelno sveikuolių simpatijas.
Riešutų ir džiovintų vaisių batonėliai
Riešutai ir džiovinti vaisiai nuo seno yra geriausi draugai, dažnai poruojami sveikuoliškuose desertuose ir batonėliuose. Prekybos centruose arba sporto prekių parduotuvėse parduodami batonėliai, gaminami iš pūstų grūdų, aplieti sirupais arba šokoladu, turi labai didelį kiekį cukraus, saldiklių ir nenaudingų kalorijų. Tačiau batonėliai, kurių pagrindui naudojami džiovinti vaisiai (pavyzdžiui natūralų saldumą suteikiančios datulės), trintos daržovės, smulkinti riešutai bei įvairios kruopos yra sveikas pasirinkimas ir puikus energijos šaltinis.
Juodasis šokoladas
Visiems žinomas geros nuotaikos produktas, tituluojamas smegenų maistu – jame esančios medžiagos padeda palaikyti protinį darbingumą. Naudingu poveikiu pasižymi šokoladas, kuriame yra bent 70 % kakavos, tokiame produkte yra proporcingai mažesnis cukraus kiekis, nei mažesnį kakavos kiekį turinčiame šokolade. Juodojo šokolado nereikėtų valgyti tuščiu skrandžiu, mat jis gali sukelti rūgščių išsiskyrimą ir dirginti jautresnį skrandį, tačiau keli gabalėliai praėjus pusvalandžiui po pietų bus ne tik skanus, bet ir naudingas desertas, už kurį organizmas jums atsidėkos pagamindamas laimės hormonų.
Skrudinti avinžirniai
Paskutiniu metu tai yra visų sveikos mitybos puoselėtojų topas. Avinžirniai garsėja kaip vienas geriausių augalinių baltymų ir geležies šaltinių, pasižymintys subtiliu riešutų poskoniu. Tereikia juos apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pabarstyti mėgstamais prieskoniais ir pašauti į orkaitę dvidešimčiai minučių. Rezultatas – skani gruzdintų užkandžių alternatyva vakarui prie filmo.
Daržovių traškučiai
Tiems, kurie negali gyventi be traškesio, bet nori padaryti teigiamą pokytį savo racione. Tik reikėtų neapsigauti – jei įsigijote morkų ar burokėlių traškučius keptus aliejuje, jų maistinė vertė stipriai nesiskirs nuo įprastų „čipsų“. Tuo pat metu, net ir bulvių traškučiai kepti orakitėje gali būti, nors ir kaloringas, tačiau visai maistingas užkandis. Taigi dairykitės sveikiau apdorotų gaminių arba gaminkitės patys, o skanauti galite vienus arba kartu su įvairiais sveikuoliškais padažais (tzatziki, pomidorų, medaus –garstyčių) ir daržovių užtepėlėmis.
Ksenija Trimailova @Meniu.lt