Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Sėmenų aliejus

2008-01-13
Опубликовать вашу статью

Sėmenų aliejus nuo seno laikomas lietuvišku produktu, tačiau šį delikatesinį aliejų vartojo jau senovės romėnai bei graikai.

Ir grožiui, ir sveikatai
Šaltai spaustas sėmenų aliejus vertinamas dėl polinesočiųjų riebalų rūgščių, jame yra daug įvairių vitaminų, provitamino A, mineralinių medžiagų, fermentų. Juo galima paskaninti salotas, įmaišyti į padažus, košes, sveika ryte prieš valgį išgerti šaukštelį šio skystojo aukso. Bet mitybos žinovai teigia, kad jis netinkamas kaitinti, nes suprastėja skonis bei prarandamos vertingos savybės.

Lino sėklose gausu geležies ir kalcio. Iš sėklų gaminamos gleivės, kurios vartojamos skrandžio ir žarnyno, burnos ertmės, kvėpavimo takų uždegimams gydyti. Išoriškai vartojama kaip odą minkštinanti priemonė. Iš linų sėklų gaunamas sėmenų aliejus, kuris gerina medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį, malšina apdegusios odos skausmą, greitina žaizdų gijimą. Juo gydoma aterosklerozė, sunkiai gyjančios žaizdos, votys, nudegimai, nušalimai. Sėklų arbata padeda sergant plaučių ligomis.

Daugeliui šiais laikais aktuali ir lieknėjimo tema. Linų sėmenų produktai gali padėti sprendžiant šią problemą, nes juose esančios dietinės skaidulos didina maisto tūrį, sukelia sotumo pojūtį, slopina apetitą ir skatina žarnyno peristaltiką.

1 šaukštelį maltų sėmenų užpilti 0,5 stiklinės šilto vandens ir vartoti 20 minučių prieš kiekvieną valgymą. Taip pat galima prieš valgį sukramtyti 2 arbatinius šaukštelius skrudintų linų sėmenų.

Jolanta Bagurskienė
Parengta pagal interneto šaltinius
Nuotrauka www.goldtoporganics.com
Meniu.lt informacija