Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Rauginti kopūstai – ne tik skanu, bet ir sveika

2007-12-26
Опубликовать вашу статью

Rauginti kopūstai populiarūs daugelyje pasaulio virtuvių. Tai tradicinis valgių ingredientas Vokietijos, Bulgarijos, Rumunijos, Rusijos, Lietuvių, Lenkų bei kitose Šiaurės bei Rytų Europos virtuvėse. Šį produktą taip pat vartoja Prancūzijos Elsazo provincijoje, jais mėgaujasi Italijos Friuli ( Venezia Giuli ) bei Trentino - Alto Adige regionų gyventojai, kopūstai mėgiami ir Šiaurinėje Kinijos dalyje. Netgi teigiama, jog šitaip raugintų kopūstų idėja atkeliavo iš Kinijos.

Naudingumas
Raugintuose kopūstuose gausu B grupės vitaminų bei pieno bakterijų, kurios labai naudingos virškinamajam traktui bei imuninei sistemai. Ypatingai daug vitamino B12, kuris būtinas žmogui kiekvieną dieną. Šis vitaminas aktyvina smegenų veiklą, pagerina nuotaiką, padidina atsparumą stresams, sustiprina nervų sistemą, turi įtakos kraujodarai ir kaulų bei raumenų audiniams. Juose yra vitamino B3 kuris labai svarbus organizmo ląstelėms ir B5 naudingo bei reikalingo plaukams ir nagams. Be to, raugintuose kopūstuose labai daug vitamino C, stiprinančio imuninę sistemą ir stimuliuojančio hormonų gamybą. Yra ir kalio, magnio, cinko bei kitų svarbių elementų.

Suvalgius 300 g raugintų kopūstų žmogaus organizmas gauna vitamino C normą, tai atstoja 200 g mandarinų ar 0,5 kg morkų. Be abejo, yra žmonių kurie tikrai nemėgsta šio patiekalo, bet mėgstantiems – tik į sveikatą, ypatingai šaltuoju metų sezonu.

Iš raugintų kopūstų galima pasiruošti visą eilę valgių – ir karštų patiekalų, ir šaltų. Nors specialistai pataria, jog sveikiau valgyti termiškai neapdorotus ir prieš valgant geriau nenuplauti vandeniu.

Receptai:
Paprastos raugintų kopūstų salotos
Jums reikės 250 g raugintų kopūstų, 1 obuolys, 2 valgomieji šaukštai razinų, 1 valgomasis šaukštas augalinio (geriausiai šalto spaudimo saulėgrąžų) aliejaus. Kopūstai nestipriai nuspaudžiami, sumaišomi su supjaustytu obuoliu, razinomis ir paskaninami aliejumi.

Troškinys su raugintais kopūstais iš Italijos
Jums reikės 1 kg raugintų kopūstų, arbatinio šaukštelio kiaulienos taukų ( tradiciškai vartojami kiaulienos taukai, nors jei nemėgstate, keiskite į aliejų ), nedidelio svogūno bei poros skiltelių česnako, arbatinio šaukštelio miltų, druskos, pipirų ir šiek tiek balto vyno ( tradiciškai ).

Ruošimas:
1. Nuspauskite kopūstus, sudėkite į puodą ir užpilkite vandeniu, kad apsemtų. Virkite ant silpnos liepsnos apie 20 minučių.
2. Susmulkinkite svogūną, česnaką ir viename inde sutrinkite su kiaulienos taukais. Sudėkite į keptuvę ir viską pakepinkite su miltais. Gautą masę sudėkite į verdančius raugintus kopūstus, įberkite druskos, pipirų ir virkite maždaug porą valandų.
Pastaba: dažnai pamaišykite, o kokio norite troškinio tirštumo, tiek vandens ir pilkite.

Jolanta Bagurskienė
Parengta remiantis spauda
Nuotrauka: http://www.discoveritalia.it
Meniu.lt informacija