Parduotuvių lentynose galima išsirinkti duonos pagal kvapą, spalvą, pakuotės gražumą ir dar ką tik nori. Tačiau nepaisant to, vis daugiau šeimininkių duoną ima kepti pačios. Ar grįžimas prie patikrinto seno iš tiesų spinduliuoja geresnę energetiką ir suteikia skalsesnį skonį, ar tiesiog tai tiesiog naujausias mados klyksmas?
Pirmosios lietuviškos knygos apie duonos kepimą namuose autorė panevėžietė Rasa Jurevičiūtė naminės duonos aromatu šeimą džiugina jau penkerius metus.
“Šiandien išsikepti duonos kepalėlį įmanoma greitai ir be gausaus prakaito liejimo. Virtuvinė technika siūlo “protingas” orkaites, plaktuvus, galų gale - pastaruoju metu ypač išpopuliarėjusias duonkepes (duonos kepimo mašinas)”, - tvirtino ji.
Taigi sugaišite tik penkias minutes: sudėsite reikiamus ingredientus į duonkepės indą ir maždaug po trijų valandų namuose pasklinda viliojantis šviežios duonos aromatas.
“Jei nosinaičių neskalbiame rankomis, tai gal ir duoną galime išsikepti iš virtuviniame kombaine išminkytos tešlos? Tebūna tai mada. Bet kuo daugiau žmonių tai darys, tuo geriau. Svarbu, kad graži iniciatyva kyla iš vidaus, o norint kepti duoną namuose, nereikia priklausyti jokiai duonos kepėjų gildijai”, - sako R.Jurevičiūtė.
Du mažamečius vaikus auginanti moteris, jei neturi laiko, paprastą dieną duoną kepa duonkepėje. Tačiau savaitgaliais šeimą stengiasi palepinti kaimo krosnyje kepama duona.
Panevėžietė pajuokavo, kad kepti duoną mokomasi klaidų ir bandymų metodu. Tačiau ji įsitikinusi, kad net ir nepavykusi (pasmegusi, sukritusi) namuose kepta duona yra skanesnė už pirktinę.
Be to, kiekvieną kartą, nusipirkus naują maišą miltų, mėgausitės vis kitokiu duonos skoniu, o vieno kepalėlio užteks visą savaitei. Užuot važiavę į parduotuvę kasdien sutaupysite kuro.
Pataria specialistė
Gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė:
- Į namuose keptą duoną dažnai pridedama daug sėklų, grūdų, riešutų, kas padidina jos maistinę vertę, nes praturtina skaidulomis, baltymais, vitaminais.
Tokia duona ypač soti.Tačiau tokie priedai labai padidina duonos kalorinę vertę, todėl besirūpinantiems linijomis duonos priedų turėtų būti mažiau. Tai vienintelis namuose kepamos duonos minusas. Nesu girdėjusi, kad kam nors būdų kilę rimtesnių sveikatos problemų.
Verta žinoti:
• Daugiausiai vertingų maistinių medžiagų turi ruginė ir rupi duona. Be to, ji ilgiausiai išlieka šviežia.
• Duona dažnai gardinama linų sėklomis, kmynais, sezamais, skaldytais grūdais, daigintais kviečiais, riešutais ir džiovintais vaisiais bei žolelėmis. Puikus priedas - sėlenos, gaunamas iš kviečio ar rugio luobelės. Jose yra daug įvairių mineralinių medžiagų, B grupės vitaminų, skaidulų.
• Taip pat puikus maisto priedas - maistiniai kviečių gemalai, gaunami iš kviečių grūdų.
• Salyklas suteikia duonai tamsią spalvą ir puikų kvapą. Jo įsigyti galima specializuotose parduotuvėse.
• Jei ruginę duoną kepate ant ajerų, džiovintų kopūstlapių, klevo, ąžuolo lapų, jūsų kepaliukas įgis nepakartojamą aromatą.
Šaltinis: www.lsveikata.lt Nuotrauka: inmagine.com 2011 05 17