Yra žinoma daugiau kaip šimtas moliūgų veislių. Jų būna įvairių formų ir spalvų. Dauguma jų atkeliavo iš Pietų Amerikos. Maistui daugiausia auginami šie moliūgų giminės atstovai: aguročiai, agurkai, patisonai, cukinijos. Prie moliūginių daržovių priskiriami ir pas mus dažniausiai desertui vartojami arbūzai bei melionai, o taip pat akį džiuginantys dekoratyviniai moliūgai.
Iš kur atkeliavo?
Senovės Meksikos gyventojai moliūgus valgydavo dar prieš tris tūkstantmečius iki Kristaus gimimo. Iš Amerikos, dabartinės Teksaso valstijos, kur jie buvo auginami, moliūgai pateko į Europos žemyną. XIX a. šis augalas pasiekė net Sibirą. Moliūgai buvo vartojami ir mityboje, ir kaip pašaras gyvuliams.
Įdomu...
Amerikos gyventojai moliūgus naudojo ir maistui ir apsaugai nuo piktųjų dvasių - iš vytintų juostelių pindavo kilimėlius, kuriuos klojo gyvenamosiose patalpose. Tuo tarpu Senovės graikai ir romėnai iš moliūgų darydavo butelius vandeniui ir vynui laikyti. Afrikoje šios daržovės naudotos nacionaliniams muzikos instrumentams, o Japonijoje ir Vakarų Europoje - vazoms ir krepšiams gaminti. Senovės Kinijoje imperatorių soduose moliūgai auginti vazoms ir indams gaminti.
Kuo vertingas moliūgas?
* Moliūguose ypač gausu karotino: kai kuriose veislėse jo susikaupia net dvigubai daugiau nei morkose.
* Tai C, B, B2, P šaltinis. Šiose daržovėse nemažai kalio, fosforo, kalcio, magnio, geležies, vario, kobalto. Moliūgai padeda pasisavinti kitas maisto medžiagas, šalinti iš organizmo cholesterolį.
* Remiantis JAV mokslininkų tyrimo išvadomis, moliūgo sultys ir minkštimo ištraukos gelbsti nuo blogos nuotaikos bei depresijos.
* Moliūgų sėklos naudingos vyrų potencijai.
* Troškinti moliūgai ir košė itin naudinga bei rekomenduojama padidėjus skrandžio rūgštingumui.
* Gydytojai ir dietologai trintus moliūgus įtraukia į sergančiųjų skrandžio opa ir dvylikapirštės žarnos pacientų racioną.
* Sūdyti moliūgai skatina tulžies išsiskyrimą, padeda esant lėtiniam vidurių užkietėjimui, stimuliuoja žarnyno peristaltiką.
* Gydomaisiais tikslais per dieną rekomenduojama suvalgyti 250-300 gramų trintų moliūgų prieš valgį, padalinus šį kiekį į tris dalis.
Moliūgų aliejus - juodasis auksas
Austrijoje „juoduoju auksu“ vadinamas ir ypač populiarus tamsiai žalios spalvos moliūgų aliejus. Tai vienas brangiausių aliejų pasaulyje - 1 litrui pagaminti prireikia net 2,5 kg džiovintų aliejinio moliūgo sėklų, kurios prieš spaudžiant paskrudinamos. Gamintojų puslapyje nurodoma, kad šis aliejus tinkamas prostatos vėžio profilaktikai bei padeda esant šlapimo takų infekcijai.
Laikymo sąlygos
Moliūgai nereikalauja ypatingų laikymo sąlygų, sėkmingai sulaukia pavasario surikiuoti net ir šildomose patalpose. Tačiau prapjautus vaisius reikia skubėti doroti.
Plačiai naudojami kulinarijoje
Ruošiant maistui moliūgus reikia nulupti, išimti sėklas. Juos galima valgyti žalius, virtus, keptus ar troškintus. Iš moliūgų verdamos dietinės sriubos, košės, tyrės, pudingai, džemai, marmeladas, jie tinka konservuoti su kitomis (ypač rūgščiomis) daržovėmis. Moliūgų pridedama kepant biskvitus, pyragaičius. Tešlai jie suteikia gražios gelsvos spalvos.
Žiemai moliūgus galima džiovinti ir šaldyti. Šaldymui jie sutarkuojami arba supjaustomi gabaliukais.
Iš moliūgų spaudžiamos sultys, kompotai, uogienės, gaminami cukrintinai. Moliūgus galima marinuoti, gaminti rūgščias ir saldžias tyres. Juose rūgšties labai nedaug, tad rūgštinami citrinų rūgštimi arba raudonųjų serbentų, svarainių, spanguolių, kaukazinių slyvaičių sultimis. Kompotai taip pat gaminami su rūgščių vaisių ar uogų priedais. Moliūgų kompotams skaninti ypač tinka svarainiai. Rūgščios moliūgų tyrės gaminamos pridėjus kaukazinių slyvaičių arba svarainių. Į tokias tyres, kurios labai tinka prie mėsos, dedama įvairių prieskonių ir žalumynų. Moliūgų marinatai taip pat dažniausiai gaminami pridedant kitų daržovių: morkų, pomidorų, porų, paprikų, svogūnų.
Kaip atskleisti skonį?
Vokiečių virėjai atskleidė paslaptį, kaip pabrėžti patiekalų iš moliūgų skonį. Pasirodo, tai visai paprasta. Suteikti patiekalams su šiuo produktu skonio padės teisingai parinktas vynas. Taigi, jei svečius ar šiaip namiškius nusprendėte nudžiuginti patiekalu su šia geltonąją daržove ir ją pateikiate kaip pagrindinį patiekalą, prie jo nepamirškite įpilti lengvo balto vaisių vyno.
* Jei moliūgus pagaminote kaip garnyrą, geriausiai tiks lengvas raudonas vynas.
* Keptas moliūgas puikiai dera su klasikiniais raudonais vynais, o marinuotas – su baltais, pusiau saldžiais vynais.
Ar žinote kad...
Moliūgai kartais užauga iki 70–100 kg, o labiausiai užkietėję moliūgų augintojai yra amerikiečiai. Spalio mėnesį ir lapkričio pradžioje JAV vyks moliūgų festivaliai ir mugės, kurių metu vyks moliūgų pyrago valgymo ir kiti konkursai bei moliūgų augintojai stengsis sumušti pasaulinį moliūgo rekordą. Pastarasis priklauso mokytojai Christy Harp iš Jackson Township, Ohio valstijos. 2009 metais moteriai pavyko užauginti daugiau nei 782 kg sveriantį milžiną (žiūrėkite video).
Moliūgų drožinėjimas JAV - tradicija bei neaptsiejama Heloween'o šventės dalis, tačiau ši daržovė populiari ir kitose šalyse. Šiais metais moliūgų festivaliai taip pat vyks Austrijoje, Vokietijoje, Beniliukse, Italijoje, Didžiojoje Britanijoje, Skandinavijos šalyse.
Ši ryški bei vertinga daržovė populiarėja ir mūsų šalyje, vis daugiau žmonių ją augina daržuose, jų taip pat galima įsigyti parduotuvėse, turguose bei mugėse.
Pajūryje – pirmasis Moliūgų drožinėjimo festivalis (foto reportažas, 2010 10 07)>>
Moliūgų uogienė
Moliūgai, 2 kilogramai
Cukrus, 1 kilogramas
Citrinos rūgštis, 1 šaukštas
Vanilė
Apelsinų ievelė
Citrinų žievelė
Perpjauname moliūgą pusiau ir, išėmus sėklas bei nupjovus žievę, pjaustome jį vidutinio dydžio gabaliukais. Viską užberiame cukrumi ir palaikomi per naktį. Atsiradus sultims, moliūgus išgriebiame, sirupą užviriname. Dar karštu sirupu užpilame moliūgų gabaliukus. Palaikius 10—12 val, sudedame vanilę ir citrinos žievelę, kaitiname ant mažos ugnies, kol moliūgai paskaidrėja, bet neištyžta. Tuomet uogienę išpilstome į paruoštus stiklainius, uždarome.
Moliūgų pyragas
Moliūgai, 1 kg
Cukrus, 5 šaukštai
Kiaušiniai, 3
1 citrinos žievelė
Tešlai:
Sviestas, 200 g
Cukrus, 2 šaukštai
1 citrinos sultys,
Miltai, 300 g
Kepimo milteliai, 1 arbatinis šaukštelis
Papuošimui:
Giretinėlė, 200 g
Cukrus, 2 šaukštai
Moliūgus supjaustyti nedideliais kubeliais ir patroškinti nedideliame vandens kiekyje. Kai moliūgai suminkštėja, juos reikia sumaišyti su cukrumi ir kiaušiniu tryniais. Sudėti sutarkuota citrinos žievelę. Atsargiai išmaišyti iki standžių putų išplaktus kiaušinių baltymus.
Tešlai sviestą išsukti su cukrumi, supilti citrinos sultis ir suberti su kepimo milteliais sumaišytus miltus. Tešlą 30 min. palaikyti šaltai. Po to iškočioti 5 mm storio tešlos lakštą, įkloti jį į kepimo formą ir kepti 15 min. 200 C temperatūros orkaitėje.
Tada ant viršaus sukrečiame moliūgų masę ir dar kepame 30-40 min. Atvėsusį pyragą supjaustyti trikampiais gabalėliais. Juos papuošti plakta pasaldinta grietinėle.
Skanaus!
Nuotraukos: inmagine.com
ir MENIU.LT informacija
2010 10 28