Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Mėlynųjų uogų paslaptys... (II dalis) (įdomu)

2010-07-26
Опубликовать вашу статью

Anksčiau iš mėlynių sulčių buvo gaminami purpuriniai ir violetiniai dažai dailininkams. Sumaišius su kitomis medžiagomis gaminami dažai audiniams ir popieriui. Maistui vartojamos šviežios ir perdirbtos uogos.

Mėlynių uogų vynas turi gydomųjų ir dietinių savybių, gelbsti viduriuojant. Vynas veikia sutraukiančiai, nes uogose yra rauginių medžiagų. Džiovintų uogų nuoviras padeda ne tik nuo uždegimo, bet ir veikia kaip fitoncidas. Juo patariama skalauti burną sergant kandidoziniu stomatitu, burnos ertmės pūliavimu, o jį gerti – nuo viduriavimo, skrandžio kraujavimo, vidurių šiltinės, tinka pagerinti regėjimui. Džiovintas uogas, pavirtas su vynu fitoterapijos specialistai taiko gydyti vitamino C stygiui, anginai, gastritui, lėtiniam hepatitui ūmiems ir lėtiniams viduriavimams, dizenterijai, kolitui, vidurių šiltinei, enteritui ir virškinimui pagerinti. Šio nuoviro kompresai padeda nuo skausmo, jie taip pat daromi prasidėjus senatviniams akių tinklainės pakitimams.

Gerina atmintį

Anglijos Readingo universiteto mokslininkai teigia, kad maistas, kuriame gausu augalinių cheminių medžiagų, padeda kovoti su atminties sutrikimais, užklumpančiais senatvėje. Mėlynių ir kitų augalų naudą jie aprašo žurnale „Free Radical Biology and Medicine“. Mokslininkai stebėjo pacientus, kurie 12 savaičių maitinosi pagal specialią mėlynių dietą ir pastebėjo, kad po trijų savaičių pacientų atmintis pagerėjo, jie ėmė geriau atlikti erdvines darbo užduotis, reikalaujančias atminties. Gerėjimas progresavo per likusias eksperimento savaites. Mėlynėse daug flavanoidų, ypač antocianinų ir flavanolų. Nors tikslus šių augalinių molekulių poveikis smegenims nežinomas, įrodyta, kad jos sugeba pereiti „kraujo-smegenų barjerą“. Padeda mokantis, gerina atmintį, stiprindamos neuronines (smegenų ląstelių) jungtis, tarpląstelinius signalus ir neuronų atsinaujinimą. Molekuliniu lygmeniu tiek trumposios, tiek ilgosios atminties kontrolė yra vykdoma neuronuose. Mokslininkai įrodė, kad hipokampuso ląstelėse flavanoidai stimuliuoja tam tikrą signalinių baltymų grandinę. Ši smegenų dalis yra atsakinga už atmintį ir mokymąsi. Taigi šie tyrimai ne tik moksliškai pagrindžia mėlynių teikiamą naudą, bet taip pat skatina ateityje dietas naudoti kaip atminties gerinimo būdą.

Džiovintos mėlynės

Reikės: 0,5 litro mėlynių.

Kambario temperatūros sausoje patalpoje paklokite laikraštį, arba popieriaus lapą ir paskleiskite ant jo uogas. Taip laikykite porą savaičių, vėliau sudėkite į medžiaginį maišelį. Vartokite patiekalų papuošimui, arbatos užpilui, arba sumalkite ir naudokite kaip prieskonį desertams. Galima džiovinti ir su koteliais. Tuomet suriškite kotelius ir pakabinkite sausoje patalpoje.

Mėlynių uogos – veiksmingos nuo pramoninių dulkių ir sunkiųjų metalų. Štai Anglijoje kalnakasiams privaloma valgyti daug mėlynių ir jų produktų. Tikriausiai esate girdėję ir tai, kad vienu metu Anglijoje buvo reikalaujama, kad lakūnai būtinai suvalgytų stiklainėlį mėlynių uogienės prieš vakarinį skrydį. Mat prieš 20 metų gydytojų tyrimais buvo įrodyta, kad mėlynių ekstraktuose yra medžiagų – antocianų, kurie gydo akis ir gerina regėjimą.

Pirma straipsnio dalis>>

Raminta Skripkaitė
Šaltinis: eda-server.ru; healthfood.com
Nuotrauka: corbis.com
Meniu.lt informacija

2010 07 26