Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Maisto priedai - ką slepia „E“?

2011-01-27
Опубликовать вашу статью

Šiuo metu jau skaičiuojama virš 1000 įvairių miesto priedų naudojamų, kad maisto produktai ilgiau išsilaikytų, viliotų patrauklia išvaizda, skoniu ir aromatu, o kartais – ir žemesne kaina. Visus maisto priedus, panaudotus maisto gamyboje, gamintojas privalo nurodyti produkto etiketėje. Patys maisto priedai nėra šiandienos išradimas. Jau senovės egiptiečiai naudojo maisto dažiklius ir kvapiąsias medžiagas. Senovės Romos imperijoje maisto konservavimui  buvo naudojamos iškastinės druskos, kuriose buvo nitritų

Maisto priedai daugumai labiau pažįstami iš tarptautinio ženklo, kurį sudaro raidė „E“ ir skaitmeninis kodas. Dalis maisto priedų yra natūralios kilmės maisto produktų fermentacijos produktai, mineralai. Kita dalis – sintetiniai produktai (dažikliai, saldikliai). Tūkstančio maisto priedų pavadinimų ir savybių atsiminti neįmanoma, todėl patogiausia atsiminti juos pagal grupes, į kurias priedai skirstomi pagal skaitmeninį kodą prie raidelės „E“.

Daugelis maisto priedų yra organizmo toleruojami ir gali būti vartojami be apribojimų. Kai kurie maisto priedai yra toksiški, bet, neviršijant leidžiamos paros dozės, sveikatai nekenkia, nors perdozavimas gresia ilgalaikiu sveikatos sutrikimu.


Maisto dažikliai (E100 – E182) 

Tai medžiagos suteikiančios maisto produktui spalvą arba ją atstatančios ir stiprinančios. Labiausiai paplitę natūralūs augaliniai dažikliai (vitaminas B2, karotinoidai, karamelė, chlorofilas, antocianinai). Taip pat naudojami neorganiniai (titano oksidas, kalcio karbonatas) ir sintetiniai (kurkuminas, tartrazinas, eritrozinas, amaratas) dažikliai. Šių maisto dažiklių saugai skiriamas padidintas Europos maisto saugos tarnybos dėmesys. Dalis maisto priedų iš šios grupės dėl savo poveikio sveikatai yra uždrausti JAV, Kanadoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje. E104 (geltona spalva), E122, E124. E128, (raudona spalva), E 131 (mėlyna spalva), E151 (juoda spalva), E155 (ruda spalva) uždrausti dėl galimybės paūmėti šioms ligoms: alergijai, astmai, hiperaktyvumui. E123 (raudona spalva), E 142 (žalia spalva) padidina vėžinių susirgimų tikimybę ir taip pat yra uždrausti minėtose šalyse. Iš dažiklių grupės užsienyje nebenaudojami ir E154, E180.

   
Maisto konservantai (E200 – E 300)

Tai medžiagos, kurios prailgina maisto produktų vartojimo trukmę ir apsaugo juos nuo mikroorganizmų sukeliamo gedimo. Be  konservantų nebūtų galima marinuoti agurkų, pomidorų, grybų ir kitų maisto produktų, o tai labai sumažintų maisto produktų pasirinkimą. Pagrindinę konservantų dalį sudaro organinės rūgštys – acto, citrinos, pieno, gintaro, fumaro, vyno, obuolių fosforo, benzoinės, sorbo ir kitos rūgštys bei jų dariniai, kurie natūraliai randami uogose ir vaisiuose.

Šioje grupėje dėl neigiamo poveikio sveikatai užsienyje draudžiami naudoti: E214, E215, E219, E239 (gali kilti ar paūmėti alergija, astma), tuo tarpu dėl E226 ir E227 gali paūmėti migrena.  

Antioksidantai (E300 – E321)


Medžiagos, kurios apsaugo maisto produktus nuo gedimo, kurį sukelia oksidacija. Tai tokoferoliai, fenoliai, askorbo ir galo rūgštys ir jų dariniai, peptidai, polifosforo rūgštys. Jie sujungia laisvą deguonį ir taip stabdo gedimo procesą. Didelė dalis junginių pasižymi ir konservuojančiomis, ir antioksidacinėmis savybėmis. Iš šios maisto priedų grupės nei vienas nėra uždraustas naudoti užsienyje, tačiau E320 esantis mišinyje su aukštomis vitamino C koncentracijomis, gali gaminti laisvuosius radikalus, kurie pažeidžia ląstelių sudėtines dalis, įskaitant ir DNR. ES yra nutarta ateityje apriboti jo naudojimą.

Maisto produktų tirštikiai, emulsikliai, stabilizatoriai (E322 – E495)


Tai polisacharidai, jų modifikuotos formos, želatina, organinių rūgščių druskos, aliuminio druskos, taninas, guaro guma ir kitos medžiagos. Atskirą grupę sudaro aromatą ir skonį stiprinančios medžiagos (E600 – E640). Tai glutamo, guanilo, inosino rūgštys, jų druskos, glicerolio esteriai ir kiti junginiai. Tarp šios grupės priedų uždrausti: E432, E434, E493-495, E628-630, E632-635 (astmos, alergijos paūmėjimo pavojus). JAV, Kanadoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje nenaudojami ir E474, E483, E513 (sulfato rūgštis Pagamintas iš sieros dioksido, deguonies ir vandens ), E524, E525, E527 (gaunamas iš amoniako ir vandens ), E528, E576.  

Maisto saldikliai

Tai medžiagos, naudojamos siekiant suteikti saldų skonį maisto produktams. Vartojami natūralios kilmės, cukraus pakaitalai, – sorbitolis, manitolis (E420 –E421). Be šių cukraus pakaitalų dabar plačiai naudojami ir sintetiniai saldikliai (E950 – E999): sacharinas, kuris, priklausomai nuo koncentracijos, už cukrų saldesnis nuo 300 iki 500 kartų. Tačiau E954 ( Sacharinas, Kalcio sacharinas, Kalio sacharinas, Natrio sacharinas) gali paskatinti alergiją ir astmą. Nuo 2010 metų pradžios leidžiamas naudoti naujas amino rūgšties pagrindu susintetintas saldiklis – neotamas, kuris už cukrų saldesnis net apie 8000 kartų.

Naudojama daug kitų įvairios paskirties maisto priedų: rūgštys, rūgštingumą bei lipnumą reguliuojančios, drėgmę išlaikančios medžiagos, modifikuoti krakmolai (E1400 – E1500) ir kt.  E raide ženklinamos ir dujos, skirtos prailginti maisto produktų vartojimo trukmę. Tai E 941 - azotas, E938 - argonas E 939 - helis. Didelė dalis maisto priedų gali turėti įvairių savybių. Viena medžiaga gali būti ir konservantu, ir antioksidantu, ir rūgštingumo reguliatoriumi.

Kodėl nepavojingi maisto priedai kartais uždraudžiami vartoti?

Prieš leidžiant vartoti maisto priedus, visada ištiriama jų sauga. Saugiais vartoti jie laikomi tik tuo atveju, jei jų toksikologiniai tyrimai neparodo galimo jų kenksmingumo. Tačiau niekada negali būti įrodyta absoliuti bet kurios medžiagos sauga. Kadangi mokslo žinios nuolat kinta, maisto priedai yra pastoviai stebimi ir jų sauga įvertinama iš naujo. Todėl sprendimas apie maisto priedo saugą gali būti pakeistas, ir netgi E numerį turintis maisto priedas gali būti išbrauktas iš leidžiamų vartoti maisto priedų sąrašo.

Straipsnyje išskirti tik užsienio šalyse uždrausti maisto priedai, tačiau nemažai maisto priedų, galinčių sukelti sveikatos sutrikimus yra vis dar leidžiami naudoti. Išsamus maisto priedų sąrašas: sveikasvaikas.lt

MENIU.LT informacija
Parengė: Ieva Malaiškaitė
Nuotrauka: inmagine.com
Šaltiniai: sveikasirjaunas.lt, nmvrvi.lt

2011 01 27