Visi norime kuo ilgiau išlikti jauni, gražūs, žavūs, tačiau bėgant metams sveikatai reikia vis daugiau ir dažniau skirti laiko bei dėmesio. Vis daugiau žmonių, net 10% pagyvenusio amžiaus gyventojų, kenčia dėl akies tinklainės sutrikimų. Tai ilgai trunkantis procesas, dėl kurio ilgainiui gali rimtai sutrikti regėjimas. Po tinklaine formuojasi naujos kraujagyslės, kurios veikia centrinę dalį. Nesenai amerikiečių mokslininkai išsiaiškino, jog omega-3 riebiosios rūgštys, efektyviai užkertančios kelią Alzhaimerio bei aterosklerozės vystymuisi, gali apsaugoti ir nuo akių tinklainės pažeidimų. Omega-3 riebiosiomis rūgštimis praturtintos jūrinės žuvys.
Špinatai – pagalba akims
Visos žalialapės daržovės – profilaktinė priemonė nuo kataraktos ir regėjimo sutrikimų. Jau nuo mažens visi puikiai žinome, jog pačios naudingiausios – morkos, tačiau yra ir dar vienas augalas ne ką mažiau naudingas – tai špinatas. Jame, be vitaminų yra liuteinas ir zeaksantinas – tai elementai, būtini tinklainei. Beje, atreipkite dėmesį, jog žali špinatai mažiau naudingi, nei po lengvo terminio apdorojimo.
Maistas odai
Tai, ką mes valgome, įtakoja ne tik mūsų svoriui, kūno linijoms, bet ir odai – didžiausiam žmogaus organui. Jei mityba susideda iš traškučių, mėsainių ir alaus, keista būtų tikėtis lygios, aksominės odos ir sveiko veido atspalvio. Ko gi reikia grožiui ir odos jaunatviškumui? Atsakymas paprastas: augalinis maistas, ypač linų sėmenų aliejus. Omega-3 ir omega-6 rūgštys, esančios linų sėmenų aliejuje, palaiko sveiką odos ląstelių būklę ir neleidžia užsikimšti poroms. Naudojant linų sėmenų aliejų gaminant ar linų sėmenis gardinant salotas, oda gaus reikalingos drėgmės ir be riebaus atspindžio. Panašių savybių turi žuvų taukai ir riebi jūrinė žuvis.
Slenka plaukai – ko imtis mityboje?>>
Jauninančios uogos
Neurobiologas Jim Joseph iš Senėjimo problemų tyrimo Universiteto (Tufts University Human Research Center on Aging) nustatė, jog vidinius uždegimus – pagrinde tai lėtinės ligos, galima išgydyti uogomis. Uogos – geriausias antioksidantų šaltinis, kuris kovoja su viena senėjimo priežasčių - laisvaisiais radikalais. Naudingiausiomis laikomos mėlynės, vaivoras, spanguolės, juodieji serbentai. Braškės, žemuogės, agrastai ir avietės mažiau naudingos, tačiau taip pat reikalingos. Norėdami gauti maksimalią uogų naudą, valgykite kuo daugiau rūšių, kad gautumėte kaip įmanoma didesnį kiekį skirtingų vitaminų bei kitų organizmui būtinų medžiagų. Tiesa, ruošdamiesi žiemai nevirkite uogienių, o šaldykite uogas.
Raminta Skripkaitė
Šaltiniai: medlinks.ru; health.com
Nuotraukos: corbis.com
Meniu.lt informacija
2010 08 18