Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Leiskite maistui tapti Jūsų vaistais ir gydykitės maistu” (Hipokratas)

2010-12-20
Опубликовать вашу статью

Kodėl alyvuogių aliejus?

Ypač gryno alyvuogių aliejaus sudėtyje yra daug stiprių antioksidantų – polifenolio. 60-80 proc. šio aliejaus sudaro monosotieji riebalai, kurie išsaugo „gerąjį“ cholesterolį ir mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį organizme. Moksliniais tyrimais įrodyta, jog alyvuogių aliejus reguliuoja   kraujospūdį, mažina širdies ligų riziką, kraujo krešumą. Šie riebalai pagerina virškinimą, todėl apsaugo nuo tulžies akmenligės, padeda žmonėms kenčiantiems dėl sutrikusios žarnyno veiklos, kepenų ligų.

Alyvuogių aliejus padeda įsisavinti vitaminus A, D, E ir K, pagreitina žaizdų gijimą, reguliuoja metabolizmą. Ilgą laiką vartojant alyvuogių aliejų, kad ir nedideliais kiekiais – sumažėja tikimybė susirgti vėžiu. Be to, alyvuogių aliejus puikiai veikia veido bei viso kūno odą, plaukus, nagus, stabdo organizmo senėjimo procesą.

Kaip skaityti alyvuogių aliejaus etiketę?  

Rūgštingumas. Jeigu ieškote aukščiausios rūšies ypač gryno (extra virgin) alyvuogių aliejaus – jo rūgštingumas turėtų neviršyti 0,8 proc.   Šalis gamintoja. Geriausias produktas išaugintas, išgautas ir išpilstytas vienoje vietovėje. Šalis gamintoja turi būti nurodyta ant aliejaus butelio etiketės. Tai garantuoja PDO (Protected Destination of Origin) - saugomos kilmės vietos nuorodos logotipas. Ekologiškas produktas. Užrašas „ekologiškas“ ar „natūralus“ dar nieko nereiškia. Jei norite išsirinkti tikrai ekologišką produktą, atkreipkite dėmesį, ar etiketėje yra ES ekologinės gamybos logotipas. Taip būsite garantuoti, jog perkate aukščiausios kokybės produktą. Alyvuogių rūšis. Puiku, jei etiketėje nurodoma alyvuogių rūšis, iš kurių išspaustas aliejus. Taip žinosite, jog alyvuogių aliejus nemaišytas iš skirtingų alyvuogių rūšių.

Kodėl Kretos alyvuogių aliejus?

Alyvuogių aliejus tuo kokybiškesnis, kuo greičiau, nurinkus alyvuoges, jis išspaudžiamas. Kretoje alyvuogių aliejaus gamyba ypatinga tuo, jog mažoje saloje alyvuogės auginamos daugiausiai šeimų ūkiuose.Tokios tradicijos leidžia alyvuoges išspausti tą pačią dieną, kai jos nurenkamos. Apsuptoje jūros, nuo žemynų nutolusioje Kretoje ženkliai mažesnis išmetamo anglies dvideginio kiekis beveik neįtakoja natūralaus alyvuogių skonio, kvapo bei kokybės. Ilgas saulėtas laikotarpis, ribotas kritulių kiekis ir drėgmė, kartu su lengvu jūros brizu sukomponuoja itin dėkingą klimatą, alyvmedžių augimui Kretoje.

Olvios ir El Greco extra virgin alyvuogių aliejai

Šie Kretos aliejai yra išgaunami iš nedidelių sertifikuotų alyvmedžių ūkių, kuriuos griežtai reguliuoja Graikijos vyriausybė. Olvios aliejai turi PDO – Saugomos Kilmės vietos nuoroda ir ORGANIC FARMING - Ekologinis žemės ūkininkavimas sertifikatus. Olvios aliejaus rūgštingumas ne didesnis nei 0,8 proc. El Greco - 0,5% Derlius renkamas rankomis, o alyvuogės išspaudžiamos per 8-18 valandų nuo jų skynimo.

Daugiau informacijos: www.alyvuogiualiejus.lt
Nuotraukos: alyvuogiualiejus.lt, inmagine.com

2010 12 17