Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kokias mitybos klaidas darome žiemą?

2019-02-15
Опубликовать вашу статью

Artėjant pavasariui, neretai dejuojame dėl prarastų kūno linijų ir griebiamės sporto bei dietų, siekdami susigražinti dailią figūrą. Pasitaiko, kad skundžiamės ir nusilpusiu imunitetu, energijos stoka. Kokios gi mitybos klaidos lemia, kad per žiemą prarandame grakštų siluetą, arba, dar blogiau, nusilpsta mūsų sveikata?

Sotus ir šiltas maistas - būtinai riebus ir sunkus? Netiesa!

Kad žiemą reikia valgyti gausiau ir riebiau – mitas! Nesame lokiai ir žiemos miegui nesiruošiame todėl ‚maisto atsargų‘ kaupti ant liemens taip pat nebūtina. Tiesa, orams vėstant, organizmas ima siųsti signalus, kad reikia papildomos energijos kūno temperatūrai palaikyti. Sušilti padės ne tik šiltesni drabužiai, bet ir aktyvi gyvensena - žiema nėra priežastis ilgus vakarus tūnoti namuose, juolab, kad tuomet dar ir kyla pagunda be reikalo užkandžiauti. Sportuokite, išeikite į lauką pasivakščioti, darykite mankštą namuose. Beje, sportas slopina apetitą, taigi bus mažesnis pavojus be reikalo kramsnoti.

Na, o sotumo suteiks ir kūną žiemą sušildys aštresniais prieskoniais pagardinti patiekalai, įvairūs troškiniai, tirštos sriubos, orkaitėje keptos šakninės daržovės - maistingi, skalsūs, tačiau netukinantys patiekalai.frest

Nepamirškime saiko

Pavojingiausias laikotarpis - žiemos švenčių sezonas, kai įmonių vakarėliai, pasibuvimai su šeima ir draugais, įvairūs pasisvečiavimai ir nuo jų neatsiejamos vaišės pabyra vienas po kito. Skaniam maistui sunku atsispirti, o rezultatas - priaugti kilogramai, o, jei valgėte itin nesaikingai, dar ir sutrikęs virškinimas. Kaip to išvengti? Švęskite ir vaišinkitės, tik su saiku. Jei suvalgėte du pyragėlius, turbūt nebereikia trečiojo? Įsidėkite į lėkštę mažesnį kepsnio gabaliuką, mažiau mišrainės, plonesnę pyrago riekelę. Atminkite - dažnai valgome akimis, todėl, nukreipkite savo dėmesį nuo viliojančiai išdėliotų gardumynų ir daugiau bendraukite, jei pobūvis vyksta atviroje erdvėje, prie švediško stalo, pasivaikščiokite, nueikite toliau nuo vaišių. Jei vaišes ruošiate jūs, rinkitės lengvesnius, ne tokius kaloringus produktus, nepersistenkite su porcijomis - juk susibūrus kartu, svarbiausia gerai praleisti laiką, o ne prisivalgyti.

Tegyvuoja vitaminai

Dar vienas mitas - kad žiemą, kai trūksta šviežių vaisių ir daržovių, sunku gauti vitaminų, ir organizmo nusilpimas - neišvengiamas. Anaiptol. Ne ką mažiau vertingos yra šaldytos daržovės - jos paprastai skinamos jų sezono metu, gerai sunokusios, ir iškart užšaldomos, taigi išsaugomos visos jų maistinės medžiagos. Taip pat sveika valgyti ir šaldytas uogas, džiovintus vaisius (tiesa, pastaruosiuose daug cukraus, todėl vartokite saikingai). Galų gale, jei ne sezono metu parduotuvėse nėra mūsų krašto vaisių, galime nusipirkti atvežtinių - kai kurie žmonės jų vengia, tvirtindami, kad tokie vaisia ir daržovės apdoroti chemikalais ir yra žalingi, tačiau juos galima kruopščiai nupauti ir/arba nulupti, ir pesticidų suvartosite žymiai mažiau, užtat gausite gerą dozę vitaminų ir mikoelementų.

Nepamirškime, kad taip reikalingo vitamino C, taip pat ir naudingų antioksidantų ir fermentų mums suteiks raugintos daržovės - kiek primiršti, bet labai maistingi tradiciniai lietuviški rauginti kopūstai - tikra vitamino C bomba! Rauginti agurkai gerina virškinimą, o jei norisi ko nors įdomesnio, paragaukite ir pasaulyje populiarių, ir pas mus restoranuose vis dažniau siūlomų korėjietiškų fermentuotų daržovių kimchi - jose dera ir pikantiškas skonis, ir nauda sveikatai.

Gabija Lebednykaitė @Meniu.lt