Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kiaušinių patiekalai

2004-07-12
Опубликовать вашу статью

Cža-e-tan (arbatoje virti kiaušiniai, Kinija)

6 kiaušiniai; 2 šaukšteliai tiršto sojos padažo; 1 šaukštelis druskos; 1 žvaigždėtas anyžius; 2 šaukšteliai juodos kiniškos arbatos.

Padažas:

2 apelsinai, 2 obuoliai, 100 g razinų; 60 g cukraus; 0,5 šaukštelio druskos; 1 šaukštelis malto imbiero; 0,25 šaukštelio tarkuoto muskato riešuto; 0,5 stiklinės raudonųjų vynuogių acto; 250 g bruknių ar spanguolių uogienės; 2 šaukštai apelsinų uogienės.


Kiaušinius virti ant silpnos liepsnos 20 min. ir atvėsinti tame pačiame vandenyje, kuriame virė. Išgriebtus kiaušinius atsargiai pavolioti ant skepetaite uždengtos lentelės, kad lukštai sutrūkinėtų, tačiau nenusiluptų. Tada sudėti juos į puodą su šaltu vandeniu, įpilti sojos padažo, įberti žvaigždėto anyžiaus ir arbatos. Užvirinus ant silpnos kaitros virti 1,5 val. Retkarčiais reikia pažiūrėti, ar nenuvirė skystis: kiaušiniai visą laiką turi būti apsemti vandens. Prireikus papildyti. Po to kiaušinius palikti puode per naktį. Kitą dieną nulupę kiaušinius, pamatysime įvairiausių formų vingiuotas linijas, o jų skonį įvertinsime kiekvienas. Šie kiaušiniai patiekiami su padažu. Padažui nulupti apelsinus ir obuolius ir, išėmus sėklas, vaisių minkštimą supjaustyti mažais kubeliais. Sudėjus į puodą, virti ant silpnos kaitros kartu su razinomis, druska ir kitais prieskoniais apie 0,5 val., kol pasidarys tirštoka košė. Actą pilti pabaigoje, su juo nebevirti, tačiau masę nuolat maišant pakaitinti iki virimo. Patiekti prie kiaušinių.

Marinuoti kiaušiniai

0,5 l 9 proc. acto; 1 šaukštelis druskos; keletas pipirų grūdelių; garstyčių grūdelių; 3-5 gvazdikėliai; 1 cinamono lazdelė; 2 lauro lapeliai; 10 kietai virtų (10 min.) kiaušinių.


Į emaliuotą ar nerūdijančio plieno puodą įpilti 0,5 l vandens, į jį suberti druską, prieskonius (garstyčias, pipirus, gvazdikėlius, cinamoną, lauro lapelius) ir užvirti. Uždengus puodą, ant silpnos kaitros pavirti 8-10 min. Baigiant virti, supilti actą. Kietai virtus kiaušinius sudėti į aukštą stiklainį ir užpilti juos dar karštu marinatu. Tada sandariai uždengti arba aprišti indą pergamentiniu popieriumi. Atvėsusius dėti į šaldytuvą. Šaldytuve laikyti 2-3 dienas. Kiaušiniai įgaus marinato skonį. Juos galima valgyti su delikatesiniais padažais.

Gamta tokia stebuklinga, o paukščių pasaulis toks įvairus, kad nesurasime dviejų identiškų paukščių kiaušinių. Jie skiriasi ne vien dydžiu ar forma, bet ir kokybe. Absoliučiai didžiausiu laikomas afrikinio stručio kiaušinis. Jis savo apimtimi yra net 20 kartų didesnis už vištos kiaušinį, 15-20 cm ilgio ir sveria apie 1500 g. Vieno tokio kiaušinio pakanka dešimties žmonių pusryčiams paruošti.

Rima Ruzgienė