Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Kasdienės daržovės

2006-08-08
Опубликовать вашу статью

Daržovės – neatskiriama kasdienio maisto raciono dalis. Jas valgome prie mėsos ar žuvies patiekalų, kaip atskirus patiekalus ar maistingus vaistinius augalus. Sveikos mitybos skleidėjai jų rekomenduoja valgyti kuo daugiau. Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų įvairų vaisių ir daržovių.

Agurkai. Veikia kaip diuretikai, šalinantys iš organizmo vandenį, be to, juose yra fermentų, kurie skaido proteiną ir valo žarnyną. Agurkų sultys gydo skrandžio, inkstų, gerklės uždegimus.

Bulvės. Jose gausu krakmolo, daržovinio proteino, kalio, vitamino C, geležies, fosforo. Bulvės neutralizuoja organizmo rūgštis, jų sultys gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas. Šviežių bulvių sultimis kartais gydoma hipertenzija, atgaivinama žarnyno mikroflora.

Burokėliai. Daug geležies, vitaminų B1, B2, C, mineralų, kalio, mangano, fosforo, silicio. Burokų lapai – beta karotino šaltinis. Žaliuose burokuose yra daug oksalo rūgšties, kuri gali sutrikdyti kalcio apykaitą. Burokai gali įveikti polinkį smaližiauti.

Morkos. Gausu beta karotino, provitamino A, vitaminų B1, B2 ir mineralų – kalio, natrio bei silicio. Morkos gerina regėjimą naktį, padeda išvengti kataraktos, gerina virškinimą ir apsaugo nuo vėžio. Morkų sulčių rekomenduojama per dieną išgerti ne daugiau kaip keturis puodelius, priešingu atveju gali pagelsti oda (ksantozė).

Paprikos. Raudonose, geltonose, oranžinėse yra daug beta karotino, ir žaliose – vitamino C, kalcio, fosforo, natrio, kalio. Paprikos gerina apetitą, virškinimą ir kraujo apytaką, padeda išvengti pabrinkimų. Daugeliui žmonių sukelia alergijas!

Pomidorai. Juose daug vitaminų A, C, kalcio, fosforo, kalio ir natrio. Jie šalina iš organizmo nuodingąsias medžiagas, valo kraują, gerina virškinimą ir apetitą, laisvina vidurius. Pomidoruose yra antioksidanto likopeno, kuris neutralizuoja kenksmingą laisvųjų radikalų poveikį ir ypač apsaugo nuo virškinamojo trakto vėžio. Pomidorai gali trukdyti pasisavinti kalcį.

Ridikėliai. Augalo lapai, nors dažnai išmetami, yra labai maistingi, juose beveik dešimt kartų daugiau vitamino C negu šaknyse. Be to, juose gausu kalcio, geležies, natrio, fosforo, sieros ir kalio. Ridikėliai nerekomenduojami žmonėms, sergantiems virškinamojo trakto uždegimais arba opomis.

Svogūnai. Svogūnų gydomosios savybės jau patvirtintos mokslinių tyrimų. Svogūnai silpnina kraujo krešėjimą, apsaugo nuo trombų susidarymo ir širdies priepuolių. Svogūnų ekstraktas mažina kraujo spaudimą ir cholesterolio kiekį. Be to svogūnai šalina skreplius, padeda kosint, peršalus, sergant sloga ir gerklės uždegimu. Svogūnų arbata ramina nervus.

VMVT informacija
Interneto archyvo nuotrauka