Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Greitasis maistas teikia apgaulingą sotumo jausmą

2007-04-29
Опубликовать вашу статью

Greitėjantį gyvenimo tempą atspindi dygstančios picerijos bei greitojo maisto užkandinės, prekybos centruose didėjančios mišrainių bei kitokių kulinarijos gaminių pardavimų mastai.

Šeimininkės taip pat neignoruoja pusgaminių, tačiau specialistai primena, kad laiko taupymas nėra naudingas sveikatai.

Anot Klaipėdos visuomenės sveikatos centro bendrosios higienos gydytojos Vilijos Pečkauskienės, nors puikiai žinome, kad pats geriausias yra naminis maistas, tačiau taupydami laiką pirmenybę teikiame greitam maistui.

Greitam maistui paruošti vartojami ne švieži, o dažnai užšaldyti, kelis kartus šildyti ar termiškai apdoroti maisto produktai.

Jau ruošiant maistą pirmąjį kartą, dalis vitaminų žūsta, o antrąkart termiškai apdorojant maisto vertė dar labiau sumažėja. Norint kuo ilgiau išlaikyti sveiką produktą, pridedama konservantų.

Anot V. Pečkauskienės, ne visi konservantai yra kenksmingi, tačiau mes nežinome, kokiems iš jų esame alergiški ir kokią reakciją gali iššaukti vienas ar kitas maisto priedas. Net susmulkinus ir sumaišius kelių rūšių daržoves ar vaisius pasikeičia mikroelementų kiekiai.

Iš pirmos pažiūros nekaltos mišrainės, kurių galiojimo laikas dažniausiai trunka vos kelias paras, yra termiškai apdorotos bei papildytos įvairiais prieksoniais.

Vienas tokių – gliutomatas, dedamas maistui paskaninti, tačiau jis didina alkio jausmą. Štai kodėl užkandus greito maisto, po kurio laiko vėl išalkstame. Tokie alkio priepuoliai ir greiti užkandžiavimai veda prie nutukimo.

Amerikiečių atlikti tyrimai taip pat parodė, kad žmonės, besimaitinantys greitu maistu, stipriai rizikuoja priaugti svorio.

V. Pečkauskienė nepataria piktnaudžiuati greitu maistu, primindama, kad jis nėra pilnavertis. Nuolatos valgant greitą maistą, organizmas negauna pakankamo kiekio vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų bei kitų biologiškai veiklių medžiagų.

Greitas maistas dažnai būna riebus ir sūrus, o riebalai, ypač gyvulinės kilmės, didina cholesterolio konsentraciją kraujyje ir kelia riziką susirgti širdies kraujagyslių ligomis bei kai kuriomis onkologinėmis ligomis. Per didelis druskos kiekis gali padidinti kraujospūdį.

Kai kuriuose sriubų koncentratuose yra aromato ir skonio stipriklių, kurie gali išprovokuoti alergines reakcijas. Greito maisto mėgėjams gali padidėti rūgštingumas, varginti tempimo jausmas skrandyje ir kiti virškinimo negalavimai.

Gydytoja pataria kiekvienam pirkėjui atidžiai perskaityti gaminio pakuotę, o geriausia – valgyti namie pagamintą maistą.

Sandra Lukošiūtė
„Vakarų ekspreso“ informacija, 2007 04 24
Skaityti kitus „Vakarų ekspreso“ straipsnius>>