Prekybos centrai ir turgūs pakvipo braškėmis. Kvepiančios, raudonos viliokės - pirmosios vasaros uogos. Kuo jos naudingos, kaip išsirinkti pačias skaniausias ir kaip jas laikyti?
Braškėse gausu B, taip pat C grupės vitaminų, folinės rūgšties, geležies, jodo, cinko, kalio. Jos gerina medžiagų apykaitą, stiprina širdį ir net mažina temperatūrą (jose yra salicilio rūgštis, kuri yra ir aspirine). Valgydami šias uogas stipriname imunitetą. Braškės laikomos antidepresantu. Sutikite, apie kokią niūrią nuotaiką galima kalbėti ar galvoti vos pažvelgus į tokį mažą, gardų stebuklą?
Atsargiai - braškės!
Ankstyvos braškės – pavojingos. Ypač vartojant dideliais kiekiais. Garantijos, jog jos išaugintos be chemikalų, kaip tvirtina pardavėjas – nėra. Todėl žavėtis šiomis viliokėmis uogomis, ne sezono metu, nederėtų. O ir vėliau kirsti braškių kiek telpa - nepatartina, rizikuosite skrandžio negalavimais arba alergija.
Kad ir kokios gardžios, ankstyvos ar vėlyvos bebūtų braškės alergiškiems žmonėms mėgautis jomis reikia atsargiau. Negalima jų vartoti ir tiems, kurie dažnai skundžiasi virškinamojo trakto sutrikimais (opa, gastritas ar kitais), paaštrėjus skausmams. Jei skausmų nejaučiate, viena kita braškė pakenkti neturėtų.
Kaip išsirinkti?
Uogos, parduodamos prekybos centruose ir turguose, privalo turėti kokybės sertifikatą. Jei abejojate galite jo drąsiai reikalauti pardavėjo. Jei pardavėjas atsisako parodyti dokumentus, arba patys drovitės jų prašyti, tuomet ieškokite kito, patikimesnio pardavėjo arba gražesnių, abejonės nekeliančių uogų.
Rinkdamiesi braškes apžiūrėkite ar nesugedusios. Dėmelės ant uogų taip pat gali byloti, kad jos užaugo nenatūraliai.
Braškės turi būti tvirtos, o taip pat turi matytis žiedkočiai (uodegėles). Žiedkotis – savotiškas indikatorius. Jei jie nenudžiuvę, neapvytę, žali - tuomet ir uoga šviežia.
Kai kurie braškes renkasi pagal dydį. Dauguma mano, jog didžiosios – prisontintos nitratų, o vidutinės ir mažos – tinkamos. Išrankieji pirkėjai uogas dar ir uosto. Populiaru manyti, kad geros braškės turi kvepėti. Tačiau tai ne visai taip. Pirmiausia – braškės būna įvairių rūšių ir tai, kad ji didelė visai nereiškia, kad jos negalima valgyti. Mažytėje uogoje gali būti 10 kartų daugiau nitratų, nei didelėje. Kvapas taip pat gali suklaidinti, nors aromatus skleidžiančias uogas valgyti labai gardu.
Kaip saugoti?
Braškių negalima ilgai laikyti šaldytuve. Jei ji buvo išauginta nitratų pagalba, tuomet šaldytuve ji pavirs į nitritus – kancerogenines medžiagas. Idealiausia šių uogų į šaldytuvą nedėti išvis. Specialistai pataria jas suvalgyti per dvi paras nuo to, kai buvo nuskintos (ir žinoma, nebuvo šaldytuve).
Todėl, jei perkate braškes, imkite nedaug, kad iškart galėtumėte visas suvalgyti. Kraštutiniu atveju galite jas palaikyti šaldytuve vieną ar porą valandų, jų neplaukite (tuomet jos susitrins ir vitaminų liks labai mažai). Plaukite prieš valgydami.
Ekspertų patarimai
Mitybos ekspertai ir dietologai ankstyvas braškes pataria valgyti mažais kiekiais, ne daugiau 100-150 gramų per dieną. O vaikams iki 6-7 metų šių uogų negalima valgyti visai. Vėlyvesnes - galima, tačiau taip pat nedideliais kiekiais – ne daugiau 100 gramų per dieną.
Jei neturite viršsvorio – valgykite braškes pasigardinę grietinėle ar grietine. Pieno produktų riebalai padengia skrandžio sieneles ir braškių poveikis, galintis sukelti alergiją, netoks jautrus. Jei nekankina virškinimo sutrikimai - valgyti galima ir su pienu.
Braškių nevalgykite su cukrumi – žmogaus organizme ir taip cukraus perteklius, o jei kilogramų turite daugiau nei norėtųsi, juolab.
Negalima gardžiųjų raudonskruosčių vartoti kaip desertą: po sočių pietų braškės gali sukelti skrandžio dieglius. Braškes, kaip ir visas kitas uogas bei vaisius, valgykite atskirai. Skanaus!
Raminta Skripkaitė
Šaltinis: rian.ru
Nuotrauka: corbis.com
MENIU.LT informacija
2010 05 25