Parduotuvių lentynose jau puikuojasi persimonai, vienas gražiausių rudens vaisių. Oranžinės spalvos, kreminio skonio vaisiaus šaknys driekiasi iki Kinijos. Šio krašto medicinoje persimonai naudojami daugiau nei 2000 metų. Šis ryškus vaisius dovanojamas jaunavedžiams, kadangi simbolizuoja amžiną meilę. O štai graikai persimonus vadina „dieviškais vaisiais“.
Daugiausia pasaulyje šių skanėstų užauginama Kinijoje, antroje vietoje lieka Korėja, trečioje – Japonija. Persimonuose yra daug vitamino A ir C, o taip pat antioksidantų magnio, jodo bei kitų mikroelementų. Šiame vaisiuje skaidulų dvigubai daugiau nei obuoliuose. Nors yra įvairių persimonų rūšių, geriausi ir sultingiausi uždera nuo rugsėjo iki lapkričio mėnesių. Kuomet persimonas prinoksta, jis tampa minkštas – būtent tokius ir reikėtų pirkti.
Nauda sveikatai
Persimonai naudojami gydyti kosuliui, padeda nuo viduriavimo, žagsėjimo. Šis vaisius naudingas ir tada, kai sergama hemorojumi ar kamuoja pagirios. Kinų medicinos užrašuose minima, kad persimonai gali būti naudingi gydant kraujo krešulius, naudingas skrandžiui, stabdo kraujavimą, lengvina kosulį, naikina bakterijas. Dažnas persimonų valgymas gali mažinti pigmentacijos plotus, o persimonų lapų arbatos gėrimas - kraujo spaudimą.
Kas turėtų vengti persimonų?
Diabetikai turėtų prisiminti, jog persimonuose aukštas cukraus lygis. Anemija sergantiems pacientams reikėtų žinoti, kad aukštas taninų kiekis gali slopinti geležies pasisavinimą. Nuo gastrito kenčiantys žmonės turėtų vengti valgyti persimonus, vėlgi, dėl tų pačių taninų.
Kada ir kiek valgyti?
Persimonus reikėtų valgyti po valgio, nes jais pasilepinę per tuščiu skrandžiu, gali susidaryti akmenys. Nevertėtų valgyti daugiau nei 3 iš karto. Pavalgius persimonų reikia išsivalyti dantis ar išskalauti gerklę, nes taninų rūgštys gali kenkti dantims.
Elena Germanovič
Šaltinis: china.org.cn; china.org.cn
Nuotrauka: corbis.com
MENIU.LT informacija
2010 11 15