Šis skanėstas, pasak dietologų, praktiškai neturi trūkumų. Garsusis gydytojas Hipokratas teigė, kad riešutai padeda išgydyti skrandžio, kepenų ir inkstų ligas. Žmonės, nuolatos valgantys riešutų, yra sveikesni, rečiau serga širdies ligomis.
Harmoningasis
Lazdyno riešutai - vitaminų ir mineralų šaltinis. Juose yra kalio, magnio, fosforo, geležies, cinko, seleno, 9 vitaminų ir daug augalinių baltymų, taip pat mums reikalingų aminorūgščių.
Energingasis
Riešuto branduolyje yra 60,5 proc. aliejaus, tai stiprus energijos užtaisas. Turkų vyrai lazdyno riešutais stiprinasi eidami į pasimatymą. Moterys taip pat vertina šiuos riešutus, padedančius įveikti lėtinio nuovargio sindromą.
Dietiškasis
Baltymų lazdyno riešutuose beveik tiek pat kiek mėsoje, o angliavandenių - mažai. Todėl jei mėgstate sausainius su riešutais, rinkitės su lazdyno.
Šildantysis
Rytais jums nuolatos šalta? Kepdami omletą įberkite smulkintų lazdyno riešutų ir juodųjų pipirų, kaip rekomendavo graikų gydytojas Dioskoridas, šią riešutų savybę aptikęs beveik prieš du tūkstančius metų. Beje, tas pats gydytojas tvirtino, jog medaus ir lazdyno riešutų mišinys padeda įveikti kosulį.
Širdingasis
Norėdami, kad jūsų širdis ir kraujagyslės būtų sveikos, patikėkite jas riešutams. Lazdyno riešutuose yra flavonidų, kurie mažina riziką sirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.
Jauninantis
Lazdyno riešutuose gausu vitaminų A ir E. Abu jie ilgina jaunystę.
Žvalinantis
Šiuose riešutuose yra folio rūgšties - stipraus antidepresanto, atstatančio nervų audinius. Minėta rūgštis didina protinį ir fizinį aktyvumą; būtina nėštumo metu, nes yra atsakinga už kūdikio nervų sistemos formavimąsi.
Bendringasis
Lazdyno riešutai “draugauja” su daugeliu produktų. Dera ir prie sūrių, ir prie saldžių patiekalų. Juo galima gardinti desertus, jogurtus, konditerijos gaminius, mėsą, tinka jis ir su sūriais. Lazdyno riešutų aliejus ne toks kaloringas kaip, pavyzdžiui, žemės riešutų, be to, nesukelia alergijos.
Ištikimasis
Nes gali būti ilgai laikomas. Kad riešutai nekarsteltų, juos geriau laikyti šaldytuve, sandariai uždarytame inde. Riešutų branduoliai užšaldyti šaldiklyje puikiai išsilaiko iki dvejų metų.
Vyrams labai naudingi riešutai (I dalis) (sveika)>>
Riešutų valgymas sumažina cholesterolio kiekį>>
Vyrams labai naudingi riešutai (II dalis) (sveika)>>
Ką pietums valgyti biure? (naudinga)>>
www.lsveikata.lt informacija
Nuotraukos: inmagine.com
2011 02 01