Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

William Grant‘s viskiai

2006-03-09
Опубликовать вашу статью

W. Granto viskiai – tai vieno įkvėpto žmogaus svajonės įgyvendinimo istorija. Williamas Grantas visą savo gyvenimą taupė pinigus tam, kad įsigytų viskio gamyklą. 1886 m. rudenį Williamas Grantas nusipirko žemės sklypą Speyside, Fiddich upės slėnyje, pačioje Škotijos aukštumų širdyje, kur, žinovų teigimu, gimsta geriausi salykliniai viskiai. Čia jis su savo šeima, savo rankomis, pastatė „Glenfiddich“ viskio gamyklą, o per 1887 metų Kalėdas iš distiliavimo katilų pasirodė pirmieji „Glenfiddich“ viskio lašai.

Talentas, sunkus darbas ir pasišventimas buvo pastebėti – šeimos sukurtas viskis pelnė ypatingą pagarbą. Skaidrus lyg krištolas Robbie Dhu šaltinių vanduo, miežiai, grynas aukštumų oras ir neįprastai maži distiliavimo katilai nenuvylė Williamo Granto. Jo pagamintas škotiškas salyklinis viskis buvo tobulas, kaip beje, ir dabar, tačiau tuomet madingi buvo maišytieji viskiai. Laikyta, kad maišymas leido išgauti pageidaujamą skonį, švelnumą, o grynieji, vadinamieji single malt, buvo per daug tiesmuki, aštrūs ir šiurkštūs. Grantas sukūrė maišytą viskį, kurį pavadino savo vardu ir kuriam buvo lemta tapti žinomiausiu pasaulyje maišytu viskiu.

Siekdamas užtikrinti viskio tiekimą, o kartu ir savo nepriklausomybę, Williamas neapsiribojo viena gamykla, ir 1893 m. tame pačiame slėnyje įkūrė dar vieną – „Balvenie“. Tyrinėdami viskio istoriją turbūt nerasite daugiau gamyklų, kurios šimtą metų išliktų tose pačiose rankose. Šios dvi ne tik priklauso tam pačiam savininkui iki šiol, bet ir pirmoji tapo žinoma kaip populiariausio pasaulyje single malt viskio gamykla, o „Balvenie“ tapo prabangaus viskio sinonimu. Praėjus dar beveik 100 metų Granto vaikaičiai įkūrė trečią, „Kininvie“ gamyklą.

Trumpai apie svarbiausius „W.Grant & Sons“ viskius
Kur slypi „W.Grant‘s family reserve“ viskio populiarumo paslaptis?
Maišytieji viskiai gaminami maišant 20 ir daugiau komponentų. Didžiąją jų dalį sudaro nebrangūs grūdiniai viskiai, o salyklinių viskių dauguma gamintojų naudoja labai nedaug, nes jie yra gerokai brangesni. „Grant‘s“ mišiniuose beveik trečdalį sudaro brangūs salykliniai „Glenfiddich“ ir „Balvenie“ viskiai, kurie ir suteikia šiam gėrimui turtingą skonį, tirštumą ir malonų salyklo saldumą.

„William Grant’s Family Reserve“ aromatas įkūnija tyrą maišyto škotiškojo viskio idealą. Grūdinis aromatas sumišęs su Spėjaus krašto salyklo dvelksmu. Ne trumpesnis kaip trejų metų brandinimas statinėse paryškino tarsi saldų kriaušių ir bananų aromatą. Stangraus pojūčio bananų ir vanilės skonis, salyklo aitrumas gerai subalansuotas su grūdų skoniu. Labai tvarus ir saldus poskonis yra tarsi paskutinis akordas pojūčių jūroje.

Žymus knygų apie viskį autorius Džimas Murėjus savo nuomonę apie „William Grant’s Family Reserve“ išreiškė žodžiais: „Save gerbianti užeiga ar namai negali apsieiti be šio vertingo viskio“!

Be plačiai žinomo „W.Grant‘s Family Reserve“ viskio mėgėjams dar siūlome paragauti „W.Grant‘s Sherry Cask Reserve“ ir „W.Grant‘s Ale Cask Reserve“ – viskių, papildomai išlaikytų chereso ir alaus statinėse.

Minėtieji viskiai statinėse išlaikomi ne mažiau nei tris metus, bet pageidaujantys tikrai prabangaus viskio gali mėgautis „W.Grant‘s Cask Selection Premium 12 YO“. Ragaudami šį sudėtingo maišymo, 12 metų brandintą viskį, pajusite netikėtą juodųjų serbentų ir kriaušių aromatą. Jį papildo gerai subalansuotas, tarsi saldus, vanile dvelkiantis salyklo kvapas. Šio viskio skonis sukuria saldumo pojūtį, burnoje ilgai išlieka vanilės, medaus ir prieskonių, minkštas poskonis.
„2005 International Wine & Spirit Competition“ šis viskis pelnė aukso medalį kategorijoje Geriausias savo klasės produktas.

„Grant's Cask Selection Rare Old 18“ baigiamas brandinti saldaus Porto vyno statinaitėse. Dėl to šis gėrimas tampa tobulai subalansuotu, sudėtingo aromato ir skonio škotišku viskiu. Šio, 18 metų brandinto, tikrai reto viskio kvapas sudėtingas, su lengvu medaus ir prieskonių dvelksmu. Jį subtiliai papildo Porto vyno statinių suteiktas riešutų ir vaisių kvapų derinys. Skonis tirštas, bet tarsi šilkinis. Jame puikiai dera vaisių pyrago, salyklo, medaus ir Porto vyno skonis. Ilgas, sudėtingas ir elegantiškas poskonis.
„2005 International Wine & Spirit Competition“ šis viskis gavo sidabro medalį.

„Glenfiddich“
Kai 1963 metais „W.Grant & Sons“ pateikė rinkai naujovę – nemaišytą salyklinį (single malt) viskį „Glenfiddich“, kiti gamintojai tai laikė beprotybe, mat buvo manoma, kad gryni salykliniai viskiai yra per sodrūs, per daug kvapnūs ir, galiausiai, per sudėtingi tiek britams, tiek ir užsieniečiams.
Viskio mėgėjai iš karto pripažino šią naujovę, kurios dėka per gana trumpą laiką apskritai pasikeitė viskio mada ir salykliniai viskiai pagaliau buvo įvertinti.
Ši sėkmė nėra nulemta vien atsitiktinumo. „Glenfiddich“ yra vienintelis Škotijos Aukštumų salyklo viskis, distiliuotas, brandintas ir išpilstytas į butelius toje pačioje gamykloje-ūkyje.

„ Glenfiddich Special Reserve 12 Year Old“ neseniai pakeitė savo pirmtaką – „Glenfiddich“ viskį be išlaikymo amžiaus nuorodos. Naujasis viskis yra brandintas ilgiau, tačiau viskio distiliuotojai ištikimiems „Glenfiddich“ gerbėjams atsidėkojo nebrangindami gėrimo. Net lyginant su visada paprastesnio aromato maišytais viskiais, „Glenfiddich“ išlieka tikrai priimtinos kainos.
Šio viskio malonus ir gaivus aromatas primena kriaušių ir net pušų ūglių, tropinių vaisių kvapų natas. Savitas, gerai subalansuotas vaisinis skonis neturi kitiems viskiams būdingo durpių skonio aitrumo. Dėl savo švelnumo ir ilgai burnoje išliekančių pojūčių „Glenfiddich“ labai patinka visiems viskio ragautojams.

„ Glenfiddich Solera Reserve 15 YO“ aromatas primena vaisius, jaučiamos medaus ir vanilės natos.
Kas yra Solera brandinimo sistema?
1 etapas: viskis brandinamas trijų rūšių medinėse statinėse (ne mažiau kaip 15 metų): tradicinėse ąžuolo statinėse, naujo ąžuolo statinėse bei statinėse, kur anksčiau buvo brandintas cheresas.
2 etapas: kruopščiai atrinkti viskių distiliatai iš skirtingų statinių pamažu dalimis supilami į vadinamąją didžiąją Solera statinę. Joje ilgainiui natūraliai sumaišomi seni ir ką tik supilti viskiai (ši statinė nebūna tuštesnė negu pusė).
3 etapas: kai ši statinė pripildoma beveik pilna, prieš supilant naują viskį, tokia pat viskio dalis nupilama papildomai „susigulėti“ ir tik tuomet viskis pilstomas į butelius.
Solera privalumas – natūralus senų ir jaunesnių viskių maišymas. Šiame viskyje yra ir dalis labai seno viskio.

„ Glenfiddich Ancient Reserve 18 YO“ yra elegantiško, obuolių ir ąžuolo aromato bei puikiai subalansuoto skonio viskis. Tai žinovų ir meistrų nepakartojamas kūrinys. Šis viskis 18 metų brandinamas Oloroso chereso statinėse ir tradicinėse burbono statinėse. Vėliau kruopščiai viskio meistrų sumaišomas ir išpilstomas į butelius.

Ypač išrankūs jau gali įvertinti 30 ir 40 metų išlaikytą „Glenfiddich“ viskį.

„Glenfiddich“ siūloma unikali vardinio butelio paslauga – etiketėje atspausdinamas pirkėjui reikalingas tekstas, pavyzdžiui, dovanos gavėjo vardas ir proga, kuria šis prabangus viskis dovanojamas.

„Balvenie“
„Balvenie“ viskio mėgėjams yra super premium viskio sinonimas. Tai – antroji kompanijai „William Grant & Sons“ priklausanti gamykla. Ji pradėjo veikti 1893 metais. Šioje gamykloje klasikiniu būdu, nedideliais kiekiais gaminamas salyklinis viskis, kurio dalis naudojama „Grant‘s“ maišytam viskiui, o dalis yra papildomai išlaikoma ir tampa visame pasaulyje žinomais prabangiausiais „The Balvenie Single Malt“ viskiais.

„ The Balvenie Double Wood 12 YO“ – tai 12 metų ypatingai brandintas salyklo viskis. Kiek pabrandintas tradicinėse ąžuolinėse statinėse, „The Balvenie DoubleWood“ perpilamas į kitas – kuriose prieš tai buvo laikomas chereso vynas. Kiekvienu brandinimo etapu viskiui suteikiama savitumo: tradicinis ąžuolas padaro jį švelnų, o chereso statinės nuspalvina jo aromatą džiovintų vaisių, prieskonių, vanilės kvapais.

„ Balvenie Port Wood 21 YO“. Per 21 brandinimo metus šis viskis dalį laiko praleidžia tradicinėse ąžuolo statinėse, o po to perpilamas į kitas, kuriose prieš tai buvo laikomas Porto vynas. Taip viskio aromatas ir skonis tampa gerokai sudėtingesnis. Šis viskis išsiskiria daugialypiu tropinių vaisių, gėlių, razinų bei riešutų aromatu. Brandinamas Porto statinėse, jis įgauna labai sodrų ir sudėtingą karamelę, grietinėlę bei prieskonius primenantį skonį. Poskonio pojūtis burnoje išlieka labai ilgai. Dėl itin didelės šio viskio paklausos ir nepakankamų brandinamo viskio atsargų, „PortWood“ į kiekvieną rinką tiekiamas ribotai iki 2010 metų.

„Clan MacGregor“
MacGregorų klano šaknys siekia Škotijos karaliaus Gregoro, valdžiusio aštunto amžiaus pabaigoje, laikus. Būtent valdant šiam karaliui atsirado klano šūkis „Karaliais esame mes gimę“.
Nors MacGregorų klanas ilgai kentė sunkumus, jo žemės buvo atimtos, o ir pats MacGregoro vardas buvo uždraustas kai anglai užgrobė Škotiją, klanas atlaikė visas negandas. Panaikinus įstatymus, draudusius vartoti MacGregoro vardą, klanas XVIII amžiaus antroje pusėje atgimė.
MacGregorų klano škotiškas viskis – tai pagarbos ženklas šiam stipriam ir senam klanui. Ant kiekvieno butelio puikuojasi iškilusis MacGregorų klano ženklas, šūkis ir asmeninis 23-iojo klano vado Sero Gregoro MacGregoro iš MacGregorų giminės herbas, kurį jis pats maloniai leido panaudoti.
MacGregorų klano viskio kokybė neginčijamai aukšta, o kaina prieinama. Viskis brandinamas ir išpilstomas Škotijoje, žinovų sumaišomas naudojant geriausius salyklinius ir grūdinius viskius. Tai šviesus, kvapnus, puikiai suderintas, švelnaus skonio, subrandintas viskis, kuris susilaukė aukščiausių viskio ekspertų vertinimų ir yra pripažintas viskio mėgėjų visame pasaulyje.
Kokybiškas ir įperkamas – taip būtų galima trumpai apibūdinti šį viskį, kurį daugelis pamena dar nuo tada, kai jis buvo iš „Grant‘s“ žaliavos išpilstomas Estijoje. Per pastaruosius penkis metus šis viskis savo neįtikėtinai gero kainos ir kokybės santykio dėka tapo toks populiarus visame pasaulyje, kad pamėgdžiojimai pasipylė it iš gausybės rago – patys galite įsitikinti, kiek parduotuvių lentynose atsirado pigių viskių, kurių pavadinime yra žodis „Clan“, jau nekalbant apie panašius butelius ir etiketes. Šiandien „Clan MacGregor“ pasiekia Lietuvą iš Škotijos. Kompanija nebeparduoda žaliavos išpilstymui, nes taip sunku kontroliuoti kokybę.

UAB „Mineraliniai vandenys“ informacija