Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Vyno šventė švenčiama Prancūzijoje ir dar 110 pasaulio šalių!

2010-11-18
Опубликовать вашу статью

Šiandien (tiksliau– lygiai vidurnaktį), 110-tyje pasaulio šalių švenčiama jauno prancūziško vyno Božolė nuvo (Beaujolais nouveau) diena. Nežinantiems kas yra Božolė – tai jauno prancūziško vyno rūšis, gaminamo iš gamey rūšies vynuogių istorinėje Prancūzijos vietoje, Božolė regione. Šventė Prancūzijoje pradėta švęsti nuo 1951 metų.

Vynas gaminamas supaprastintos fermentacijos būdu, dėl to jį galima gerti praėjus jau šešioms savaitėms po vynuogių derliaus surinkimo. „Beaujolais nouveau“ paprastai stengiamasi išgerti per keletą mėnesių nuo pagaminimo, jis nėra ilgai laikomas. Kai kurie vyno kritikai mano, kad „Beaujolais nouveau“ turi nebrandų, bet malonų kvapą, kuris nelabai skiriasi nuo nefermentuotų vynuogių sulčių.

Jaunojo vyno diena

Božolė prekyboje pasirodo iškart pasibaigus fermentacijai – tai vyksta per šešias savaites nurinkus derlių. Pagal Prancūzijos įstatymus, jauną, naujo derliaus vyną oficialiai būtina pripažinti trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Šią dieną žymimas „božolė vardas“, kuris lydi devizą „Le Beaujolais Nouveau est arrivé!“ (pranc. „Jaunas Božolė atvyko!“).

Paprastai kasmet pagaminama 45 mln. litrų „Beaujolais nouveau“, o tai sudaro beveik pusę regiono vyno produkcijos. Dalis vyno eksportuojama, net į tokias tolimas šalis kaip Tolimieji Rytai. Komercinė „Beaujolais nouveau“ sėkmė paskatino atsirasti ir daugiau vadinamųjų Primeur vynų, pirmiausia kituose Prancūzijos regionuose, vėliau ir kitose vyną gaminančiose šalyse, pvz., Italijoje (Vino novello). Skirtingai nuo kitų raudonųjų vynų, „Beaujolais nouveau“ patiekiamas atšaldytas.

Božolė pasiūlymai>>

Božolė skonis

Šis jaunas vynas turi ryškų, kiek aštroką aromatą ir skonį, su vaisių poskoniu. Jis idealiai tinka prie mėsos bei žuvies patiekalų, ožkos sūrio, jūros gėrybių, sraigių ir suši. Vyndariai tikina, kad kiekvienas gali duoti valią savo kulinarinėms fantazijoms ir Božolė vyną derinti praktiškai su visais patiekalais. Viena, ką verta atminti – ideali vyno vartojimo temperatūra – 14 laipsnių. Ilgai laikyti šio vyno nereikia – įprastai jis suvartojamas kelių mėnesių laikotarpyje po pagaminimo. Pasak vyno gamintojų: „geriausia išgerti iki Kalėdų ir ne vėliau kitų metų Velykų“.

Kaip švęsti?

Jaunojo vyno šventė nereikalauja specialaus pasirengimo, taisyklės labai paprastos. Pirmiausia, pageidautina sulaukti vidurnakčio ir pasitikti momentą, kuomet galima atkimšti pirmąjį butelį. Antra, jei Božolė ragaujate pirmą kartą, įsiminkite jo skonį, poskonį ir spalvą, kad kitąmet galėtumėte diskutuoti šventės metu: palyginti kuo skiriasi praėjusių metų ir šių metų vynas.

MENIU.LT informacija
Šaltiniai: frenchculture.org; gumtree.com
Nuotraukos: frenchculture.org; gumtree.com
Meniu.lt informacija

2010 11 18