Kontroliuojančių institucijų patikrinimai,
leidžiantys užtikrinti, kad vartotojams teikiamas saugus ir
kokybiškas maistas ir su maisto tiekimu susiję paslaugos, tuo pačiu
yra ir nemaža administracinė našta verslui, ypač smulkiąjam, ar
tik pradedančiam savo veiklą. Todėl Valstybinė maisto ir
veterinarijos tarnyba (VMVT) nuolat ieško būdų, kaip optimizuoti
valstybinės kontrolės organizavimą ir sumažinti naštą verslui.
Šių metų rugpjūčio mėnesį patvirtinta nauja maisto tvarkymo
subjektų suskirstymo į rizikos grupes tvarka.
„Pagal
atnaujintą tvarką, maisto tvarkymo subjektai dabar skirstomi į
labai mažos, mažos, vidutinės ir padidintos rizikos grupes, pagal
tai nustatomas jų tikrinimo dažnumas. Naujas grupavimas atliekamas
atsižvelgiant į įmonių pajėgumus, maisto gamybos būdus ir
rūšis, o taip pat į savikontrolės sistemos būklę bei paskutinių
patikrinimų rezultatus. Platesnis įmonių suskirstymo spektras
padės racionaliau planuoti patikrinimų dažnumą. Anksčiau
reguliariai peržiūrėdavome ir atnaujindavome taip vadinamų
„nesąžiningų“ įmonių sąrašą. Nuo ateinančių metų
sausio 1 dienos sąrašo nebeliks – jį pakeis du naujai sudaryti
patikimų ir nepatikimų įmonių sąrašai. Sudarant patikimų
maisto tvarkymo subjektų sąrašą, bus siekiama mažinti gerai
besitvarkančių verslininkų ar įmonių patikrinimų skaičių, o
sustiprinti labiau rizikingų kontrolę“, – komentavo Valstybinės
maisto ir veterinarijos tarnybos Strateginio planavimo ir kokybės
valdymo skyriaus vedėja Ingrida Miliūtė.
Specialistės
teigimu, labai mažos ir mažos rizikos grupių maisto tvarkymo
subjektų skaičius turėtų didėti, nes retesni patikrinimai ir
viešas įmonės priskyrimas „patikimųjų“ sąrašui
verslininkams ir įmonėms turėtų tapti stimulu geriau organizuoti
maisto tvarkymą. Baigus ūkio subjektų kontrolės duomenų peržiūrą
ir vertinimą, kiekvienas besidomintis asmuo galės rasti informaciją
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos tinklapyje, o konkretus
ūkio subjektas galės sužinoti, kokiai rizikos grupei priskirtas ir
kaip dažnai turėtų būti tikrinamas. Ten pat bus galima rasti ir
aiškius kriterijus, kuriais vadovaujantis ūkio subjektas
priskiriamas atitinkamai rizikos grupei ar įtraukiamas į patikimų
ar nepatikimų įmonių sąrašus.
2012 pirmame pusmetyje
Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliavo daugiau nei
160 tūkstančių subjektų. Iš jų labai mažos ir mažos rizikos –
142 037, vidutinės – 14 321, padidintos rizikos – 815. Naujus
patikimų ir nepatikimų įmonių sąrašus numatoma paskelbti 2013
metų sausio mėnesį.
Mažos ir labai mažos rizikos
subjektai tikrinami 1 kartą per 2 metus, vidutinės – 1 kartą per
metus, padidintos rizikos – 2 kartus per metus.
Daugiau informacijos: http://vmvt.lt/lt/top/veikla/ukio.subjektu.prieziura/
VMVT
informacija