Apžvelgus kelerių
metų vartotojų skundų statistiką, galima teigti, kad skundų
kasmet gaunamas panašus kiekis – kiek daugiau, nei 2 tūkstančiai.
Daugiausiai žmonės skundžiasi dėl pažeidimų prekyboje, viešojo
maitinimo įmonėse, geriamojo vandens tvarkymo subjektuose.
Per
10 šių metų mėnesių Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba
(VMVT) užregistravo ir ištyrė 2 349 vartotojų skundus, iš kurių
778 (33 %) pasitvirtino. Už nustatytus pažeidimus teritorinės
valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos 571 įmonei skyrė
administracines nuobaudas, laikinai buvo sustabdyta 52 įmonių
veikla, 10 įmonių uždrausta tvarkyti maistą. Patikrinus įmones
pagal vartotojų skundus, už nustatytus pažeidimus skirtos 484
baudos, 18 įmonių buvo įspėtos.
Iš gautų 173 anoniminių
skundų, 73 pasitvirtino. Anonimais dažniausiai nori išlikti vaikų
tėvai, kurie skundžiasi dėl netinkamo maitinimo ikimokyklinio
ugdymo įstaigose ir mokyklose, taip pat viešojo maitinimo ar
prekybos įmonių darbuotojai, bijantys netekti darbo
vietų.
Pavyzdžiui, berniuko mama skundėsi, kad mokykloje
vaikai nemokamai maitinami prastos kokybės maistu, porcijos būna
per mažos. Kauno valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos
inspektoriai, atlikę patikrinimą mokyklos maisto ruošimo skyriuje,
nustatė daug pažeidimų. Patiekalai buvo gaminami nesilaikant
technologijų aprašymų, receptūrų ir žaliavų sudėjimo normų.
Mokiniams teiktas maistas – netinkamos temperatūros. Šio skyriaus
atsakingam asmeniu buvo skirta bauda.
Kiekvienais metais mūsų
šalies vartotojai dažniausiai būna nepatenkinti maisto produktų
kokybe – skundai dėl kokybės šiais metais sudarė 46 % visų
pagrįstų atvejų (pernai – 47 %). Pasitvirtino vartotojų skundai
dėl higienos (13 %), netinkamo maisto produktų ženklinimo (12 %),
pasibaigusių tinkamumo vartoti terminų (11 %), produktų saugos (4
%).
Nagrinėjant vartotojų skundus pagal maisto produktų
grupes, daugiausiai jų gauta dėl viešojo maitinimo patiekalų –
139 (21 skundu daugiau, nei pernai per tą patį
laikotarpį).
Pavyzdžiui, po vestuvių pokylio viena
vartotoja skundėsi, kad po vienu iš kepsnių rado musę, gaivos
ąsočiuose jautėsi česnako kvapas, o po vestuvių 3 žmonės
pasijuto blogai. Kauno valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos
inspektoriai, patikrinę minėtus faktus, nustatė, kad įmonės
virtuvėje buvo musių, nes suplyšę apsauginiai tinkleliai
languose. Inspektoriams nepavyko nustatyti mėsos, žuvies sušaldymo,
pusgaminių gamybos laiko, rasta produktų ir su pasibaigusiais
tinkamumo vartoti terminais. Po šio tyrimo, įmonės atsakingam
asmeniui buvo skirta bauda.
Šiemet gyventojai rečiau
skundėsi dėl mėsos ir jos gaminių. Gauta 22 skundais mažiau, nei
pernai – iš viso 116 skundų.
Vilniaus valstybinės maisto
ir veterinarijos tarnybos inspektoriams teko nagrinėti
pasipiktinusios vartotojos skundą, kad prekybiniame kioske–paviljone
nusipirko šaltai rūkyto kumpio, kuris buvo išrūkytas įvyniojus į
pėdkelnes. Atlikto patikrinimo metu faktai pasitvirtino. Prekyboje
rasta vytintos kiaulienos nugarinės be įsigijimą patvirtinančių
dokumentų, ji buvo sufasuota įvyniojus į pėdkelnes,
nepaženklinta. Mėsos gaminiai ir šviežia mėsa buvo sveriami ant
tų pačių svarstyklių. Inspektoriai uždraudė tiekti į rinką 25
kg kiaulienos nugarinės, atsakingam asmeniui skyrė baudą.
Ypač
daug nepatenkintų vartotojų buvo vaisių ir daržovių kokybe. Per
10 šių metų mėnesių gautas 81 skundas, net 31 skundu daugiau,
nei pernai. Tai didžiausias pokytis, lyginant su kitomis maisto
produktų grupėmis. Dėl žuvies ir jos gaminių gauti 57 skundai (2
daugiau, nei pernai), dėl pieno ir pieno gaminių – 55 (1 mažiau,
nei pernai), dėl viešai tiekiamo geriamo vandens – 12 skundų,
tai 3 skundais mažiau, nei pernai.
Per 2011 m. 10 mėnesių
buvo užregistruoti 33 infekcinių žarnyno susirgimų protrūkiai,
kurių priežastimi galimai buvo nesaugus maistas.
VMVT
informacija