Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

„Vinitaly“ – šventė Veronoje (svetur)

2005-05-04
Опубликовать вашу статью

Šiemet konkurso komisija, kurią sudarė 90 vyno ekspertų, gamintojų (du trečdaliai pastarųjų - italai iš šalies vyninių – „Ruffino“, „Banfi“, „Tasca d'Almerita“, „Felluga“, „Folonari“, „Planeta“, įvairių susivienijimų ir t. t.), žurnalistų iš įvairiausių šalių – pradedant Japonija, baigiant Lietuva, darbo turėjo nemažai: dėl 90 medalių 22 kategorijose varžėsi 3454 vynų iš 31 šalies. Medalių gausa anaiptol nerodo, kad jais buvo švaistomasi į kairę ir dešinę. Konkurso statistika rodo, jog jie įteikti vos keliems procentams jame dalyvavusių vyno rūšių.

Nėra kitų renginių, organizuojamų Tarptautinės pagrindinių vyno konkursų federacijos(International Federation of Major Wine Competitions), kurie prilygtų „Vinitaly“ savo apimtimi“, - sakė Džiuzepė Martelis (Giuseppe Martelli), vertinimo komisijos prezidentas. Konkurso dydį ir augimą rodo skaičiai: 1993 m. jam buvo pateikti 807, 2000 m. – 1.999, 2005 m. – 3.454 vyno pavyzdžiai. Įspūdingi ir kiti skaičiai: jau vėliau, paskutinę konkurso dieną, kai iškilmingai ir šiek tiek graudokai (išvakarėse mirė popiežius Jonas Paulius II) dėkota visiems konkurso rengėjams, dalyviams, komisijai, p. Martelis pažėrė krūvas skaičių: konkurso metu naudota per 23.000 taurių, užpildyta daugiau nei 21.000 vertinimo lapų, kiekvienas vynus pilstęs someljė per 5 dienas iš saugyklos į salę pirmyn atgal nužingsniavo apie 52 km ir pan. Pasak p. Martelio, nors konkurso sąlygose numatyta, kad vienas gamintojas gali pristatyti tik po penkis kiekvienos kategorijos vynus, šiemet dalyvių skaičius pranoko visus lūkesčius. Be tradicinių Senojo ir Naujojo pasaulių vyno gamybos šalių, konkurse rungėsi Brazilijos, Kanados, Kinijos, Kroatijos, Čekijos, Izraelio, Meksikos, Slovakijos, Šveicarijos, Turkijos, net Japonijos vynas. Teisybės dėlei, reikia pasakyti: konkurso kritikai tikina, kad garsieji gamintojai jame nedalyvauja - šlovės jiems ir taip gana, - tačiau tarp nugalėtojų yra ir gerai žinomų vynininkų - „Torres“, „Banfi“, „Jacob's Creek“, „Monte Schiavo“, „Lunae Bosoni“ ir kt.

Pagrindinis „Vinitaly“ rengėjas yra Veronos parodų administracija (Verona Exhibition Authority). Konkurso svarbą rodo jį globojančių institucijų sąrašas, kuriame yra Tarptautinė „de la Vigne et du Vin“ organizacija, Tarptautinė enologų sąjunga, Italijos žemės ūkio bei Miškininkystės ministerijos.

Principas - visiškai slaptai
Konkurse vertinamas vynaas skirstomi į dvi pagrindines kategorijas: pagal kilmę; vynas su geografine nuoroda. Pastarosios dalijamos dar į kelias grupes: baltasis vynas; baltasis-fermentuotas arba brandintas ąžuole; raudonasis - pagamintas iš trijų paskutinių metų derliaus, 4-6 metų senumo, senesnis nei 6 metų; rožinis; natūralus saldusis, likerinis vynas. Atskirai vertinamas į grupes pagal gamybos būdą suskirstytas putojantis vynas.

Konkurse vynas degustuojami akluoju būdu – 5 dienas ragaujama po 60 vyno rūšių kasdien: 30 iš ryto, 30 - popiet. Norėdami užtikrinti jų anonimiškumą, dar kovo viduryje iš vyndarių gautus pavyzdžius konkurso rengėjai registruoja, įtraukia į katalogus, suteikia jiems numerius ir suguldo į anonimines dėžes. Vėliau kiekviena dėžė patenka į dr. Marijos Madelenos Buoninkonti (Maria Maddalena Buoninconti), iš profesijos teisininkės, rankas. Ji kiekvieną vyno pavyzdį deda į maišelį su dar vienu numeriu. Konkurso metu teko įsitikinti, kaip kietai p. Buoninkonti moka tvarkytis su visu šiuo ūkiu, tarkime, kad ir su komisijos nariais, vertinimo lapuose pridariusiais klaidų.

Po degustacijų, per pertraukas komisijų nariai (komisijų buvo 18; po 5 žmones kiekvienoje: 2 italų enologai, paskirti Italijos enologų asociacijos, 1 užsienio enologas, Tarptautinės enologų sąjungos pasiuntinys, ir 2 „tarptautinę reputaciją turintys“ užsieniečiai žurnalistai) bandė spėlioti, kokį vyną ir iš kur degustavo. Gal nebus politiškai nekorektiška pasakyti, bet prastasis dažniausiai buvo priskiriamas Čekijai, Slovakijai, Bulgarijai, Moldavijai, Kroatijai, Kinijai bei Japonijai, kitoms, tarptautiniu požiūriu, rimtos vyno gamintojos įvaizdžio neturinčioms šalims.

Painu, bet paprasta
Apskritai konkurse vyrauja rimtis ir drausmė: jokių šnekų su prie gretimų stalelių sėdinčiais kolegomis (kita vertus, konsultacijos ir nepadėtų, nes kiekviena komisija degustuoja skirtingą vyną), nė mažiausių pataisų vertinimo lapuose, kreiptis sesijų metu galima tik į komisijos pirmininką p. Martelį. Įtarus, jog degustuojamas vynas sugadintas kamščio ydos, it mokyklos suole pakėlus ranką galima paprašyti antrojo pavyzdžio. Pageidauti trečiojo taisyklės draudžia.

Senesnį nei trejų metų vyną kiekvienos komisijos someljė dekantuoja stebimas vertintojų. Galutiniai balai skaičiuojami išvedus vidurkį iš 3 vertinimų, mat du – aukščiausi ir žemiausi – neįskaičiuojami.

Negana to, 12 vyno rūšių, kiekvienoje kategorijoje surinkusių po daugiausia balų, vėliau dar kartą vertina trys komisijos, kol išrenkami kiekvienos kategorijos Didžiojo aukso medalio, Aukso, Sidabro bei Bronzos medalių laimėtojai. Šie iš pirmo žvilgsnio painūs, tačiau, kaip vėliau pasirodė, paprasti vertinimai patvirtinti Tarptautinės enologų sąjungos. Vynas nugalėtojas buvo iškilmingai paskelbtas balandžio 6-ąją per 39-osios „Vinitaly“ parodos atidarymą „Palazzo della Gran Guardia“ rūmuose Veronoje. Kitą dieną Veronoje prasidėjo 39 vyno paroda „Vinitaly“, kuri, sakė Džiovanis Montovanis (Giovanni Montovani), generalinis jos direktorius, yra svarbiausia eksportui skirto Italijos vyno pasiūlos vieta.

Beatričė Laurinavičienė iš Veronos
„VŽ“ informacija