Restoranų diena gimė 2011
m. balandį Helsinkyje (Suomija). Trys draugai kalbėjosi apie
svajonę atidaryti savo restoraną ir nusprendė, kad atėjo metas
veikti. Jiems kilo mintis atidaryti vienos dienos restoraną. Savo
idėja jie pasidalijo „Facebook“ paskyroje, sulaukė didžiulio
palaikymo ir gegužę įvyko pirmoji Restoranų diena. Idėja išplito
žaibiškai. Tų pačių metų rugpjūtį surengtoje antrojoje
Restoranų dienoje jau dalyvavo 200 vienadienių restoranų visoje
Suomijoje, o 2012-ųjų vasarą – net 782 restoranai Suomijoje,
Lenkijoje, Jungtinėje Karalystėje, Islandijoje, Japonijoje,
Kanadoje. Dabar šios šventės vyksta keturis kartus per metus –
vieną kartą per sezoną.
„Apie Restoranų dieną sužinojau
užvakar visai atsitiktinai – naršydama internete. Pamaniau, kad
tai labai smagu. Žmonės, mėgstantys valgyti ir gaminti gerą,
skanų maistą, visame pasaulyje, vieną dieną pardavinėja jį
tiesiog gatvėse ar savo sode, visi eina vieni pas kitus į svečius,
aplanko išskirtinius, tik vieną dieną gyvuojančius restoranus,
vaišinasi, ragauja, bendrauja, žodžiu, švenčia gyvenimą.
Pasikalbėjau su visais „Menai & Renginiai” kolegomis ir
nusprendėme padaryti ekspromtinį- eksperimentinį vienos dienos
užkandžių restoraną tiesiog savo bute - biure!“, – pasakoja
Erika Purauskytė „Menai & Renginiai“ režisierė.
Kadangi
pasiruošti Restoranų dienai „Menai & Renginiai“ komanda
Erika Purauskytė, Rūta Čekytė, Toma Žadvydaitė ir Rapolas
Bernotas neturi daug laiko, nusprendė gaminti nesudėtingus, bet, be
abejo, gardžius patiekalus: įvairius užkandžius, panini,
punšą. Užkandžiai ir kokteiliai šiame restorane neturės jokios
tikslios kainos – kiekvienas susimokės tiek, kiek, jo nuomone,
vaišės buvo vertos.
„Šio renginio tikslas nėra pelnas.
Tai tiesiog gero maisto ir bendravimo šventė, kai žmonės dalijasi
su kitais savo aistra gaminti, džiaugiasi smagia kompanija.
Tikiuosi, kad ši idėja patiks vilniečiams ir per kitą Restoranų
dieną, kuri bus žiemą, prie mūsų prisijungs ir daugiau gero
maisto mylėtojų“, – sako E. Purauskytė.
Kai Erika apie
šį vienos dienos restoraną ir restoranų dieną Vilniuje paskelbė
„Facebook“, nesitikėjo, kad tai susilauks tokio didelio
susidomėjimo ir palaikymo. Pradėję įgyvendinti fix idėją,
organizatoriai pamatė, kad reikia papildomų jėgų ir pagalbą
pasikvietė profesionalius barmenus Mantą Viniką ir Raimondą
Tekorių, kurie atvažiuos pas mus su savo nuosavu eMVi mobiliu
koktelių baru ir plaks pasaulyje mėgiamiausius kokteilius. Tai
profesionalūs ir patyrę barmenai, kurie save vadina ne tik
kokteilių kultūros skleidėjais, bet netgi ir jos pradininkais
Lietuvoje. Improvizuotame restorane didžėjaus muzikantas Rimas
Šapauskas, kuris sako: „Bus skanu“.
Į Vilniaus
senamiestyje, Didžioji g. 10 įsikūrsiantį ir šeštadienį nuo 19
- 23 val. veiksiantį užkandžių restoraną galės užsukti ne
kiekvienas. Reikia iš anksto užsiregistruoti restorano „Facebook“
Restourant day Vilnius paskyros renginyje (
www.facebook.com/RestaurantDayVilnius
) arba šventės oficialiame puslapyje www.restaurantday.org
nurodytais kontaktais. Be po registracijos atsiųsto kodo į
biurą-restoraną nebus galima patekti.
Renginio
organizatoriai visiems linki skanaus šeštadienio ir ragina
prisijungti prie iniciatyvos: užsukti į „Menai & Renginiai“
kolektyvo užkandžių ir kokteilių restoraną arba atidaryti savo
vienos dienos restoraną savo erdvėje.
Daugiau apie
renginį:
http://www.facebook.com/RestaurantDayVilnius
Pasižiūrėkite,
kaip restoranų diena švenčiama kitose
šalyse:
Vienos
dienos improvizuotame užkandžių ir gėrimų restorane ketina
apsilankyti ir nemažai Lietuvos pramogų pasaulio žvaigždžių:
tituluota gražuolė Garbrielė Martirosionaitė, laidų ir renginių
vedėjai Jonas Radzevičius ir Eglė Skrolytė, magas Mantas Wizard,
ex Bavaras Juozas Liesis, aktorė Aušra Štukytė su savo
sužadėtiniu, šokėjai Šarūna Kirdeikis su seserimi, Andrius
Butkus, Kristina Tina Navickaitė su šokių partneriu Tadu Rimgaila,
laidų prodiuseris Samas, aktorius Dominykas Vaitiekūnas,
žurnalistas Saugirdas Vaitulionis, viešūjų ryšių
ekspertas Alkas Paltarokas, kompozitorius D. Zvonkus, dainininkė
Natalija Bunkė su savo grupės merginomis, „Humoro klubo“
komanda : Justinas Jankevičius, Mantas Katleris ir Paulius
Ambrazevičius, net virtuvės šefai Linas Samėnas ir Ruslanas
Bolgovas ir daugelis kitų pramogų pasaulio žvaigždžių. Idėją
palaiko ir legendomis apipintas maisto kritikas, žurnalistas Andrius
Užkalnis.