Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Vilkyškių pieninės „metų“ sūrio pristatymo proga – nauja vynų ir sūrių degustacijų tradicija

2007-12-09
Опубликовать вашу статью

Gruodžio 5 dieną garsiausių pasaulio sūrių receptus tobulinanti ir originalias lietuviškų sūrių tradicijas puoselėjanti Vilkyškių pieninė pristatė naują šių metų gaminį – net kelerius metus kurtą kietojo tipo sūrį „Žalgiris“. Vakaro metu surengtoje Vilkyškių pieninės sūrių ir kruopščiai vynų žinovo Gintauto Jašinsko atrinktų vynų degustacijoje, sūrių ir vynų derinimo niuansais mėgavosi žinomi Lietuvos gurmanai. Vienintelė Lietuvoje specializuota sūrių gamintoja žadėjo, kad tokia vyno ir sūrio degustacija tikrai ne paskutinė.

„Sūrio panaudojimo būdų begalės, tačiau vynas ypač gerai padeda atskleisti jo skonį – tai vienas subtiliausių derinių, kokius tik galime įsivaizduoti. Labai džiaugiamės, kad ir Lietuvoje susidomėjimas sūrių vartojimo tradicijomis sparčiai auga. Didžiuojuosi mūsų specialistų sukurtu sūriu „Žalgiris“ – pristatydami šį ilgai lauktą produktą nusprendėme, kad sūrio ir vyno ragavimas turi tapti tradicija kiekvienam gurmanui“, – sakė Vilkyškių pieninės generalinis direktorius Gintaras Bertašius.

Parduotuvėse greitai pasirodysiantis sūris „Žalgiris“ priskiriamas kietųjų sūrių šeimai. Parmoje, šiaurės Italijoje, kietojo tipo parmezanas gaminamas jau 800 metų. Tuo pačiu tradiciniu metodu Vilkyškių pieninėje gaminamas ir „Žalgiris“. Kietas, brandus, susikristalizavęs, aštroko skonio, grūdėto minkštimo „Žalgiris“ brandinamas nuo vienerių iki dvejų metų.

Degustacijos metu, Vilkyškių pieninės sūrių žinovas Egidijus Ripinskis svečiams pateikė ir legendinį sūrį „Tilžė“, kurio receptui – jau du šimtai metų, pagal unikalią technologiją gaminamą, juoda žievele akį traukiantį sūrį „Prussia“. Gurmanai su įvairiais vynais ragavo ir salsvą, skylėtajį „Maasdam“, šviežią mocarelą ir natūralų, rankomis gaminamą pelėsinį sūrį „Memel Blue“, kuriam nenaudojami jokie dažikliai ar konservantai.

Vakarą vedęs vynų žinovas Gintaras Jašinskas konstatavo, kad Lietuvoje įprasta sūrį patiekti su baltais sausais vynais. Tačiau iš tiesų šį taisyklė galioja anaiptol ne visada, mat puikus, ilgai brandintų, ryškaus skonio sūrių palydovas gali būti ir gerai parinktas raudonas vynas, o prie pelėsinio „Memel Blue“ pasiūlė tiesiog nepamainomą baltą saldų vyną.

Renginio metu svečiai galėjo rinkti ir labiausiai patikusį vyno ir sūrio derinį. Daugiausiai simpatijų susilaukė sūris „Maasdam“ ragautas su vynu Mendoza El Coto Rioja DOCa Crianza, vos keliai balsais nuo jo atsiliko „Prussia“ ir prie jos itin derėjęs vynas Valentin Bianchi Famiglia Bianchi Chadonnay. Geriausią derinį vakaro metu vykusioje loterijoje laimėjo televizijos laidų vedėja Jovita Valeikaitė.

Akloje degustacijoje geriausiai sūrius pagal jų kvapą ir skonines savybes skyrė ir šampano žinovė Jolanta Smičienė, jai taip pat atiteko gurmaniško sūrio galva. Dar vienam iš renginio svečių teko ypatinga dovana – metinė sūrių „prenumerata“ visiems ateinantiems 2008-iems metams. Laimingajam loterijos laimėtojui kas mėnesį į namus bus pristatoma po skirtingą Vilkyškių pieninėje pagaminto sūrio galvą.

Šiuo metu Vilkyškių pieninėje gaminami 26 pavadinimų sūriai. Dauguma jų – aukščiausios kokybės gurmaniški sūriai. Nemažai sūrių nuo 1934-ųjų veikianti pieninė eksportuoja. Pasak įmonės vadovo, lietuviški sūriai yra užsitarnavę labai gerą vardą ne vienoje Europos šalyje, netgi Italijoje, kur reikalavimai geram sūriui itin aukšti.

Renginio partneris „Mineraliniai vandenys“.

VRP I Hill & Knowlton informacija