Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Vengriški paprikos prieskoniai (svetur)

2006-07-19
Опубликовать вашу статью

Ugningumas, pikantiškumas ir temperamentingumas – bruožai, tinkantys tiek paprikai, tiek vengrų nacionaliniam charakteriui apibūdinti. Paprika yra ne tik pagrindinis vengrų virtuvės prieskonis, bet ir vienas pagrindinių daugybės patiekalų sudedamųjų dalių. Vengrų virtuvė be paprikos neįsivaizduojama.

Tiksli paprikos kilmės šalis kol kas nėra nustatyta. Manoma, kad iš Amerikos į Europą papriką atvežė Kolumbas, kadangi pirmą kartą paprika paminėta viduramžiais Ispanijos rašytiniuose šaltiniuose. Tuo tarpu vengrišką papriką XVI a. pradžioje, manoma, iš Indijos atnešė turkai. Tokia paprika buvo vadinama „indišku pipiru“.

Vengrijoje auginama daugelį amžių, paprika atskleidė labiausiai pageidaujamas skonines savybes, tapo švelnė.

Paprikos prieskonių moderniose gamyklose gaminimo metu sausi, raudoni paprikos vaisiai yra plaunami ir džiovinami. Szeged ir Kalocsa regionuose paprika malama akmeniniais ir plieniniais volais. Malūnininkas pats nustato, kiek atskirai surinktų paprikos sėklų turi būti malama kartu su vaisiais. Malimo metu pasiekiama aukšta temperatūra lemia produkto spalvą ir priverčia iš grūdelių sunktis sėklų aliejų, kuris lemia prieskonio aštrumą. Malimo temperatūra yra griežtai kontroliuojama. Lengvas paprikos natūralaus cukraus karamelizavimasis suteikia prieskoniui malonų kvapą.

Po malimo griežtai tikrinama gauto mišinio kokybė, prieskoniai klasifikuojami. Jei mišinys atitinka visus kokybės reikalavimus, yra pilstomas į pakuotes, priskiriamas atitinkamas pavadinimas. Šiandien paprika naudojama visame pasaulyje. Vengrijoje daugumos delikatesų gamyba prasideda būtent nuo paprikos.

Parengta pagal „Culinaria European Specialties“
Meniu.lt informacija
Interneto archyvo nuotrauka