Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Valentino dienos vaišės - kokie patiekalai ir ingredientai simbolizuoja meilę?

2021-02-05
Опубликовать вашу статью

Valentino diena - tai proga, kai mylimąjį ar mylimąją norime palepinti visais įmanomais būdais, ir maistas - ne išimtis. Šiaip ar taip, juk teigiama, kad maistas - galingas afrodiziakas, todėl nenuostabu, kad jaukiai vakarienei dviese ar bent jau aistrą žadinantiems ir romantiškai nuteikiantiems užkandžiams ir gėrimams šią dieną tenka svarbus vaidmuo. Valentino dienos vaišės gali būti ir šis tas daugiau, nei šampanas ir širdelės formos saldainiukai, tiesa? Ką dar tinka skanauti meilės dieną?

Pagrindinį patiekalą galite paskaninti vienu iš trijų (arba net visais!) ypatingų prieskonių, kurie Europoje nuo senų laikų siejami su meile. Vienas tokių prieskonių - švelnusis bazilikas, kuris senovės Graikijoje buvo laikomas vaisingumo simboliu, o Italijoje anksčiau moteris, norėdama vyrui subtiliai prisipažinti jį įsimylėjusi, galėdavo jam padovanoti baziliko šakelę. Kitas prieskonis - aromatingoji lavanda, kuri, tikima, ne tik ramina ir atpalaiduoja, bet ir romantiškai nuteikia. Dar vienas šiai dienai tinkamas kvapnus žalumynas - rozmarinas, kuris senovėje Viduržemio jūros regiono kraštuose simbolizavo meilę ir iki šių dienų kartais komponuojamas į nuotakos vestuvinę puokštę.

Žinoma, tai - mūsų žemyno prieskoniai, o rytų kraštuose aistra stimuliuojama ir imbieru, ir aštriais pipirais, ir prabangiuoju šafranu... Tuo tarpu iš tolimųjų vakarų pas mus atkeliavusi kakava galėtų būti vadinama tikru meilės „supergėrimu” - teigiama, kad actekų valdovas Montesuma, turėjęs didžiulį haremą, per dieną išgerdavo kelis puodelius čili pipirais pagardinto kakavos gėrimo.

Beje, Lotynų Amerika mums padovanojo ir dar vieną su aistra siejamą maisto produktą - pomidorą. Ši daržovė (tiksliau - uoga) senovėje kartais net buvo vadinama “meilės obuoliu” - tikriausiai dėl savo skaisčiai raudonos spalvos ir gundančios aptakios formos, be to, manyta, kad valgant pomidorus suaktyvėja kraujotaka lūpose, todėl jos tampa ryškesnės, gundomai raudonos spalvos. Jei jau prabilome apie uogas, nepamirškime ir braškių - nors vasario mėnuo toli gražu nėra šių uogų sezonas, artėjant Valentino prekybos centruose įsimylėjėliai dienai ima jų ieškoti, nes braškės su šokoladu, plakta grietinėle ar medumi - labai dažnas Valentino vaišių komponentas. Saldus aromatas, „aistringa” raudona spalva, širdelės forma… tikra meilės uoga! Taip manė dar senovės romėnai, kurie laikė braškę meilės deivės Veneros simboliu.

Afrodiziakų sąrašą galima būtų tęsti ilgai - kiekviena tauta aistrą žadinančių savybių priskiria vis kitam patiekalui ar ingredientui - afrodiziakais laikomas ir ženšenis, ir austrės, ir salierai, ir kava ir net… česnakas! Ką rinksitės jūs, tebūnie jūsų skonio reikalas.

Taigi, pagrindinio patiekalo pagardų sąrašą jau turime (ir labai ilgą!) - rozmarinai, bazilikas, imbieras ir pipirai… O desertui? Žinoma, Valentino dienos klasika - šokoladas, geriausia - juodasis. Šokoladas ne tik yra sodraus, turtingo skonio ir maloniai tirpsta burnoje, jame taip pat randama cheminės medžiagos, vadinamos feniletilaminu, kuri, tyrėjų manymu, yra tas pats junginys, kuris sukelia mums tą svaigų, mus užvaldantį jausmą, kai būname įsimylėję. Be to, tyrimai parodė, kad vartojant produktus, kurių sudėtyje yra daug kakavos, smegenyse stimuliuojama „laimės hormonų” endorfinų gamyba.

Jei vis dėlto nemėgstate šokolado, skanaukite medaus - bitės yra šeimyninės santarvės ir vaisingumo simbolis, o jų saldus medus asocijuojasi su meilės saldumu - ne veltui pirmąjį mėnesį po vestuvių daugelis tautų vadina „medaus mėnesiu”.

Taigi - Valentino dienos meniu jau turite. Belieka romantiškai nusiteikti ir mėgautis - ir gardžiu maistu, ir vienas kito draugija.

@Gabija Lebednykaitė