Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Užsieniečiams itin patiko juoda lietuviška duona, šakotis ir dešros (svetur)

2005-07-20
Опубликовать вашу статью

Kelias dienas Vengrijoje, prie Balatono ežero, siautė iš viso pasaulio sugužėję grilio ir barbekiu asociacijų nariai. Septintajame pasauliniame čempionate, sukorusi pusantro tūkstančio kilometrų, pirmąjį kartą dalyvavo ir Lietuvos komanda.

Į Lietuvą grįžę keptuvuose gaminamo maisto populiarintojai džiaugėsi galų gale pralaužę ledus į tokį renginį ir visai nesikrimto iš 38 užėmę tik 26 vietą. „Laimėjome, kad nuvažiavome“, - džiūgavo lietuviai. Pasaulinio čempionato nugalėtojais tapo šveicarai. Jų paruoštus patiekalus kaip skaniausius įvertino ne tik teisėjai, bet ir publika. Beje, daugiausia mūsų komandos simpatijų taip pat atiteko čempionams.

Gebėjimus vertino ne vienas
Čempionate dalyvavusių komandų sugebėjimus vertino net 117 teisėjų - kiekviena komanda turėjusi teisę skirti bent po du teisėjus. Iš 38 komandų, dalyvavusių čempionate, ne visos tuo pasinaudojo, bet lietuviai progos nepraleido.

Gurmanų teismui dalyviai per penkias valandas privalėjo pateikti penkis skirtingus patiekalus, ruoštus keptuve, - po vieną kas valandą. Kiekvieno patiekalo ruošta vienuolika porcijų: keturios - aklai teisėjaujančiai žiuri, tiek pat - žiūrovams, dvi - teisėjams palapinėje, paskutinioji porcija - parodomoji.

Patiekalai gurmano stalui
Virėjai aukštąjį pilotažą demonstravo gamindami maistą iš šonkauliukų, Balatono sterko, kiaulienos, jautienos ir ruošdami desertą. Lietuviai publiką mėgino papirkti ne kiekvienam girdėtais patiekalais. Pavyzdžiui, prie šonkauliukų ruoštas garnyras iš smulkintų troškintų daržovių ir saulėje džiovintų pomidorų. Iš Balatono sterko su baziliku darytas suktinukas, kuris vertas ant citrinžolės stiebo. Iš kiaulienos lietuvių komanda ruošė du patiekalus: suktinukus su
žalumynais ir fetos sūriu bei rūkė marinate su kadagio uogomis ir česnaku buvusią mėsą. Jautiena vyniota į masę, paruoštą iš baziliko, kedro riešutų, alyvų aliejaus ir duonos trupinių, patiekta su žvaigždinio anyžiaus padažu. Paskutinė galimybė parodyti savo sugebėjimus - desertas. Nacionalinės grilio ir barbekiu asociacijos (NGBA) komanda siūlė ragauti naminio varškės sūrio su sezamo sėklomis ir karamelizuotais obuoliais, šalia kurių patiekė keptuve gamintą šokoladinį pudingą.

Prizas už šypseną
Nors apdovanojimų už skaniausius patiekalus Lietuvos komanda neparsivežė, jos narė Irena Judickienė buvo pripažinta gražiausios šypsenos savininke. „Džiaugiamės gavę ir tokį įvertinimą. O estai, šventai tikėję gausiantys nors vieną apdovanojimą - už patiekalą ar bent už stendo apipavidalinimą, - išvažiavo tuščiomis. Kaimynai net kryžių Vengrijos žemėje įspaudė. Dalį jų apdovanojimo pasigrobė rusai. Šiai komandai komisija skyrė pirmąją vietą už stendo originalumą, - prisiminė lietuviai. - Ekspeditoriais į Sibirą persirengę rusai nepatingėjo atsivežti ir trijų muzikantų, jie sukūrė ypatingą nuotaiką“.

Lietuviai savo stendą papuošė vežimu, prikrautu nacionaliniais patiekalais ir gėrimais. Pasauliniame čempionate dalyvavę tautiečiai sakė, kad užsieniečiams itin patiko juoda lietuviška duona, šakočiai ir mūsiškos dešros. Lietuvių komanda 10 kg juodos duonos kepalą padovanojo ir Pasaulinės grilio ir barbekiu asociacijos prezidentui.

Daug lemia lėšos
NGBA direktorius Aurelijus Bagočiūnas viliasi, kad lietuvių komandai pavyks pasirodyti ir
rugpjūčio mėnesį Ukrainoje vyksiančiame čempionate. „Tvirtai pasakyti, kad dalyvausime, negalime. To priežastis labai paprasta - kelionė kainuoja nemažus pinigus. Apsilankymas Vengrijoje atsiėjo 15 tūkst. litų. Jei neišvažiuosime į Ukrainą, gal su bendraminčiais susitiksime
atvirame grilio ir barbekiu čempionate Lietuvoje. Čia atvykti pažadėjo komandos iš Rusijos, Ukrainos, Vokietijos“, - sakė A.Bagočiūnas.

Simona Viltrakytė
Meniu.lt archyvo nuotraukos
„Laisvalaikio“ informacija