Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Tyrimas parodys, kiek yra norinčių kavinėse kvėpuoti cigarečių dūmais

2005-06-09
Опубликовать вашу статью

Sveikatos apsaugos ministerija inicijavo tyrimą, kurio tikslas - išsiaiškinti visuomenės požiūrį į rūkymą kavinėse, restoranuose ir baruose.

Kaip Eltai sakė ministerijos sekretorius Romualdas Sabaliauskas, apklausos rezultatai bus vienas iš argumentų siūlyti dar griežčiau riboti rūkymą viešosiose vietose.

Įrodyta, kad rūkantis žmogus įkvepia tik 15 proc. cigaretės dūmo, visa kita sukvėpuoja esantys šalia.

Tabako dūmuose yra per 4 tūkst. cheminių medžiagų, iš kurių per 50 sukelia vėžį, o 100 - nuodingos. Onkologų teigimu, nerūkantys, tačiau nuolat būnantys šalia tų, kurie rūko, tampa „pasyviais rūkaliais“ ir rizikuoja susirgti plaučių vėžiu.

Mokslininkų nuomone, saugoti nerūkančius barų, kavinių ir restoranų klientus nuo neigiamo tabako dūmų poveikio diegiant ventiliacijos sistemas - netikslinga. Ventiliacija nepašalina kenksmingų junginių, išsiskiriančių degant cigaretei.

Pasyvus rūkymas 25-30 proc. padidina išeminės širdies ligos riziką ir keturis kartus riziką susirgti plaučių vėžiu.

Tabako dūmai kenksmingi ne tik maitinimo įstaigų klientams, bet ir juos aptarnaujančiam personalui, kurie tabako dūmais užterštu oru priversti kvėpuoti visą darbo dieną.

Kelios šalys jau išsprendė šią problemą Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamu būdu - visiškai uždrausdamos rūkymą baruose, restoranuose ir kitose žmonėms aptarnauti skirtose patalpose. Toks draudimas jau galioja Airijoje, Italijoje, Maltoje, Norvegijoje, Švedijoje ir kai kuriose JAV valstijose.

Planuojant įvesti tokio pobūdžio draudimą, šalyse buvo atliktos visuomenės nuomonės apklausos. Norvegijoje tokį siūlymą palaikė 47 proc. gyventojų, Airijoje - 59 proc. Net 85 proc. švedų palaikė draudimą rūkyti restoranuose ir 77 proc. pasisakė už tai, kad nerūkoma būtų baruose ir klubuose.

Praėjus trims mėnesiams po draudimo įsigaliojimo Niujorko baruose, restoranuose ir kavinėse dirbančių nerūkančių žmonių organizme 85 proc. sumažėjo kotinino - pagrindinio nikotino metabolito plazmoje - koncentracija.

Iš 74 proc. darbuotojų, kurie skundėsi kvėpavimo sutrikimais, net 59 proc. šie simptomai išnyko uždraudus rūkymą jų darbo vietose.

Italijoje per penkis pirmuosius draudimo mėnesius cigarečių atsisakė kas dešimtas rūkalius, o 6,6 proc. rūkė mažiau.

Visuomenės nuomonės tyrimų bendrovės „Rait“ apklausos apie lietuvių požiūrį į rūkymą kavinėse baruose ir restoranuose rezultatus planuojama paskelbti liepą.