Этот веб-сайт использует файлы cookie. Продолжая использовать веб-сайт, вы соглашаетесь с нашей Политикой использования файлов cookie. Более подробная информация о файлах cookie.

Принять
+ Предложить ресторан
Новости

Turtinga Kipro virtuvė (1)

2007-10-19
Опубликовать вашу статью

Kipriečiai sako, jog jų kulinarija daugiausiai panašumų turi su graikų ir turkų virtuvėmis, tačiau čia galima atrasti ir arabiškos bei kazokiškos kulinarijos bruožų. Šioje smagurių saloje galima pasigardžiuoti geru vynu, sūriais, ėrienos patiekalais. Sakoma, jog Kipras yra vegetarų rojus.

Kuo vaišina kipriečiai?
Geriausiai šios šalies virtuvę atspindi užkandėlės meze – tai delikatesas. Sakoma, jog paragavęs meze pažinsi tikrą kiprietišką mentalitetą. „Siga, siga (lėtai, lėtai)“, – taip vietiniai siūlo mėgautis meze.

Afelia – tai kiaulienos gabalėliai, marinuoti vyne su kalendra.

Loundza – rūkytos kiaulienos gabalėliai, išmirkyti raudoname vyne.

Loukanika – kiaulienos dešrelės, mirkytos raudoname vyne, vėliau išrūkytos su kalendra ir raudonaisiais pipirais.

Spanakopita – pyragas, kimštas špinatais ir fetos sūriu.

Be tradicinio meze, vietiniai mėgaujasi įvairiu jūrų maistu, žuvimi (kefalė, ešerys, karšis), kalmarais, aštuonkojais. Patiekalais iš jautienos bei avienos labiau mėgaujasi turkiškoji kipro dalis, o graikiškoji mielai gaminasi valgius ir iš kiaulienos.

Kipriečiai savo virtuvės neįsivaizduoja be alyvų aliejaus ir alyvuogių, mėgiamos saldžiosios taro veislės bulvės, žiediniai kopūstai, burokėliai, cukinijos, baklažanai, petražolės, šparagai, artišokai, pupelės... O nuo vaisių gausos apsisuks galva – apelsinai, mandarinai, vynuogės, nektarinai, figos, avokadai... Kipriečių patiekalai gardinami kalendra, pipirais, mėtomis, raudonėliu, petražolėmis, okra, vadinamais „damų piršteliais“.

Kiprietiška kava ruošiama graikišku stiliumi – stipri ir nefiltruota, prie kurios dažnai patiekiamas vanduo, o vynas yra neatsiejama kultūros dalis. Šalyje labai daug vyno daryklų. Vynas gaminamas beveik kiekviename kaime, kiekvieno tavernos savininko ar vienuolyno. Žymiausias pasaulyje Kipro vynas yra Commandaria. Jis garsus savo senomis ir giliomis tradicijomis, o viena populiariausių alaus rūšių yra „Keo“.

Kiprietiškas meniu
Fasolada – pupelių troškinys.

Moussaka – pyragas su avienos arba jautienos mėsa, bulvėmis, baklažanais, cukinijomis, prie kurio patiekiamas baltas padažas.

Ravioli – tai itališkai kiprietiški koldūniukai.

Avgolemoni – sriuba, pagaminta iš kiaušinių ir citrinų.

Keftedes – mėsos kukuliai.

Soumada – karštas gėrimas su migdolais.

Jolanta Bagurskienė (virtuves@meniu.lt)
Parengta pagal įvairius interneto šaltinius
Nuotr. www.sxc.hu