Naktinių reidų metu 2012 metų sausio 16 – 20 dienomis patikrinta 31 viešojo maitinimo įmonė, turinti leidimus vykdyti naktinę prekybą alkoholiniais gėrimais Vilniuje, Molėtuose, Alytuje, Kaišiadoryse, Panevėžyje, Elektrėnuose, Kėdainiuose, Kelmėje, Mažeikiuose, Radviliškyje, Palangoje ir Skuode.
Iš patikrintų įmonių, vienoje nustatyti prekybos alkoholiniais gėrimais taisyklių pažeidimai. Informacija apie tai perduota Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentui.
Dešimtyje patikrintų įmonių nustatyti savikontrolės sistemos, higienos, produktų laikymo sąlygų pažeidimai, rasta produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais.
Pavyzdžiui, Vilniuje patikrinus UAB „Akepus“ barą (Žemaitės g. 22), nustatyti produktų laikymo, tinkamumo vartoti terminų pažeidimai. Kontrolinio pirkimo metu buvo parduotas alkoholis išsinešti. UAB „Geluda“ kavinėje (Kalvarijų g. 59A) nustatyti produktų ženklinimo bei gamybinių patalpų higienos pažeidimai. UAB „Naktida“ picerijoje (Priegliaus g. 1) šaldytuve buvo laikomi nepaženklinti maisto produktai, tara sandėliuojama ne pagal reikalavimus. UAB „Lirasta” bare (Pramonės g. 15) nustatyti patalpų, produktų laikymo sąlygų, tinkamumo vartoti terminų bei asmens higienos reikalavimų pažeidimai.
Maisto produktų su pasibaigusiais tinkamumo vartoti terminais nustatyta Alytaus įmonėje UAB „Savas kalnas“ (Statybininkų g. 56) ir Kaišiadorių įmonėje UAB „Justieva“ (Gedimino g. 66). Vievio įmonėje UAB „Deivik“ (Kauno g. 24) nustatyti produktų kokybės, atsekamumo, patalpų higienos pažeidimai.
Praėjusią savaitę Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai patikrino ir 20 kioskų Kaune, Plungėje, Kretingoje, Švenčionyse, Molėtuose ir Elektrėnuose. Šių patikrinimų metu taip pat užfiksuota nemažai bendrų higienos ir produktų pažeidimų, o viename Kauno kioskų (N. Katutienės IĮ kioske, Kuršių g. 38) nustatyti ir prekybos alkoholiniais gėrimais taisyklių pažeidimai.
Įmonių, kuriose patikrinimų metu buvo nustatyti pažeidimai, savininkams skirtos administracinės ir piniginės baudos.
„Įsigaliojus draudimui kioskuose prekiauti alkoholiniais gėrimais, jų savininkai stengiasi neprarasti šios galimybės ir kreipiasi į teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas dėl maisto tvarkymo pažymėjimų patikslinimo – vietoje „kiosko“ prekybos vietą pervadinti „paviljonu“. Tačiau jie neturėtų pamiršti, kad nepakanka pakeisti pavadinimą, reikia, kad įmonė atitiktų ir papildomus reikalavimus“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Inga Keniausytė.
Pasak I. Keniausytės, paviljonai, kuriuose planuojama vykdyti prekybą maisto produktais, turi atitikti nustatytus bendruosius higienos reikalavimus:
1) maisto produktai turi būti laikomi sandėliavimui skirtose patalpose, tinkamai kontroliuojamomis temperatūrų režimo sąlygomis;
2) turi būti sudarytos sąlygos darbuotojams naudotis tualetu;
3) turi būti įrengti praustuvai, kad darbuotojai galėtų plauti rankas tekančiu vandeniu arba turėtų pakankamai efektyvių priemonių asmens higienai užtikrinti;
4) turi būti įrengta vieta ar patalpa darbuotojams persirengti;
5) turi būti įrengta vieta valymo ir dezinfekavimo priemonėms laikyti.
Jei paviljone planuojama teikti viešojo maitinimo paslaugas, be aukščiau nurodytų reikalavimų, papildomai:
1) turi būti sudarytos sąlygos lankytojams pasinaudoti rankų plovimo įranga ir tualetu;
2) būtina įrengti plautuvę su tekančiu karštu vandeniu, jei maistas tvarkomas vietoje.
VMVT informacija