Šiaip jau įprasta manyti, jog šokoladas nėra sveikas maistas, tačiau tai anaiptol nėra taip visais atvejais. Visų pirma, šokoladas šokoladui nelygus. Pagrindinis faktorius, kuris nusako šokolado naudingumą yra kakavos kiekis jame. Kuo didesnis procentas jame kakavos, tuo šokoladas yra vertingesnis, nes būtent kakavoje yra didelis kiekis flavonoidų – medžiagų antioksidantų, kurios reguliuoja laisvųjų radikalų kiekį organizme.
Vartojamas nedideliais kiekiais kokybiškas šokoladas šiek tiek mažina kraujospūdį – tai įrodė tyrimas atliktas Panamoje su Kuno indėnais. Jie savo racione vartoja didelį kiekį flavonoidų turinčios kakavos, tačiau hipertenzinės ligos požymių neturi. Dar viena gera savybe pasižymi geras šokoladas – jis, kaip ir aspirinas, skystina kraują – mažina jo krešamumą, tačiau priešingai nei aspirinas, nedirgina skrandžio ir žarnyno. Kakavos fitocheminės medžiagos neleidžia trombocitams sulipti. Šokoladas taip pat mažina gliukozės koncentraciją kraujyje bei padidina audinių jautrumą insulinui, tokiu būdu mažina riziką cukriniu diabetu.
Universalioji Theobroma Cacao (lot.pažodžiui reiškia "maistas iš dievų"), naudinga ir imuninei sistemai, mažina tikimybę susirgti artritu ir autoimuninėmis ligomis. Tyrimuose su vėžio ląstelėmis in vitro (mėgintuvėlyje - lot.) buvo nustatyta, kad, aplinkoje atsiradus Theobroma Cacao, jų augimas sulėtėjo.
Žinoma, jeigu jūs valgysite mažai kakavos ir daug pieno bei priedų turintį šokoladą, apie aprašytąsias savybes galite pamiršti. Šias savybes praradęs yra ir baltasis šokoladas. Sveikas šokoladas yra tas, kuriame yra mažai cukraus ir kuo didesnis procentas kakavos, na ir būtina sąlyga – jis turi būti nevirtas dvi paras aukštoje temperatūroje ir negulėjęs 15 metų maisto sandėlyje.
Nereikia pamiršti dar vieno svarbaus faktoriaus - kakava, o tuo pačiu ir šokoladas, organizmo metabolizme dalyvauja kaip stiprus anabolikas, todėl juos vartoti reikėtų pagal organizmo metabolizmo tipą. Žmonėms, kurių metabolizme dominuoja anabolizmas, šokoladas ir kakava - uždrausti vaisiai.
Kai kurie žmonės yra alergiški kakavoje esančioms cheminėms medžiagoms, todėl jiems šokoladas – tabu, o likusiems - keli gabaliukai (bet tik keli, nes nereikia užmiršti, jog šokolado virimo procesas ne iš pačių palankiausių išlaikyti gerąsias kakavoje esančių medžiagų savybes) šokolado prie arbatos ar kavos – ir malonumas, ir kartais šiokia tokia nauda.
Šaltinis: www.homosanitus.lt